VIŠE od 20 bivših đaka Osnovne škole "Miodrag Čajetinac-Čajka" u Trsteniku, koji su danas afirmisani umetnici, poklonilo je nekadašnjoj školi svoja vredna dela. Na ovu ideju došli su zajedno sa upravom škole, kada se počelo sa pripremom obeležavanja velikog jubileja: 60 godina rada obrazovne ustanove.

"Čajkinci", kako se međusobno nazivaju svi Trsteničani koji su završili ovu osnovnu školu, vrlo su se brzo okupili kako bi zajednički stvarali u okviru kolonije u školi od 27. do 29. septembra, prošle godine. Sve slike izložene su krajem prošle nedelje u Likovnom salonu u okviru centralnog obeležavanja jubileja. Za neki dan, "preseliće" se u školu.

- Mnogi umetnici ne žive u Trsteniku, ali su došli na koloniju i stvarali - predočava, za "Novosti", akademski slikar Danilo Vuković, upravnik likovnog programa pri kulturnom centru i bivši učenik škole. - Bilo je slučajeva gde iz objektivnih razloga neke kolege nisu mogle da stignu na koloniju, ali su poslali radove. Neki još pristižu.

PROČITAJTE JOŠ - Čuvaju baštinu škole dugu skoro dva veka: Na fasadi oslikavaju znamenite meštane

Pored istaknutih umetnika, poput Miroljuba Filipovića Filimira, Vesne Bombek, Andreja Čikala, Ivana Kovića, Bojana Simića i mnogih drugih, zajedno sa đacima stvarali su i slike poklonili - profesori bivši i sadašnji.

Otvaranje izložba povodom 60 godina škole u Likovnom salonu

- Mi se svi poznajemo kao učenici "Čajke", ali do sada se nismo okupljali - priča, za "Novosti", umetnik Zoran Pavlović, koji je školu upisao davne 1973. - Stvarali smo punog srca, jer smo potekli sa istog mesta, imali sjajne nastavnike likovnog, poput Čede Jovanovića i Jovana Marinkovića.

Proslava jubilija Osnovne škole "Miodrag Čajetinac-Čajka",koja je uključila i svečanu akademiju u Domu kulture,nastavljena je i u ponedeljak.

- Učenici i radnici škole, eminentni slikari, grafičari, vajari, proneli su širom Srbije dobar glas o našoj školi, a ona je dala i desetine izvanrednih stručnjaka iz oblasti prirodnih nauka i medicine - podvlači Đulica Nikolić Perčević,direktorka škole.

DOBAR GLAS OD PRVOG DANA

OSNOVNA škola "Miodrag Čajetinac-Čajka" je osnovana 1960. godine i vrlo brzo je stekla status jedne od najboljih u SFRJ. Osim matične u Trsteniku, škola ima izdvojena odeljenja u Grabovcu, Lozni, Ugljarevu, Planinici, Donjem Dubiču i Osaonici. Školu pohađa više od 600 đaka.