OSNOVNA škola "Ljubivoje Bajić", iz male Medveđe, kod Trstenika, odolela je vremenu, osvajačima i svim reformama u prosveti: čak 191 godinu se u klupama kraj Zapadne Morave školuju đaci, koji su zajedno sa nastavnicima pre tri godine postavili neverovatan zadatak, da obnove staro zdanje svoje škole. Prošle godine oslikali su četiri murala na oronuloj fasadi škole, a prošle nedelje pridodali još dva.

PROČITAJTE JOŠ - U Prijedoru oslikana još jedna zgrada: Murali krase grad

Cilj im je da zdanje iz 1872. godine, kada se nastava posle skoro pola veka konačno preselila iz seoske crkvene kuće, oplemene likovima zaslužnih učenika, nastavnika, direktora.

- Naš cilj je od osnivanja obnavljanje stare zgrade škole i promocija kulturne baštine sela i okoline - predočava, za "Novosti", nastavnik istorije Ivan Nešić, predsednik Udruženja "Stara škola Medveđa".

- Kada smo ušli prvi put u staru školsku zgradu, zatekli smo prljavštinu, đubre, krov koji prokišnjava. Zamenili smo razbijene crepove, napravili neku izolaciju, okrečili, ofarbali stolariju, zastaklili prizemlje.

Za manje od tri godine, članovi udruženja su uspeli da potpuno obnove celu severnu fasadu i tu, uz podršku umetnika Danila Vukovića i Miroslava Paunovića, oslikaju četiri murala. Saša Milanović, Dragan Trošić, Nebojša Staničić i Dragan Milićević, mladići iz Medveđe i Mijajlovca, nastradali su u ratovima devedesetih godina, u rodnom kraju su muralima dobili trajno sećanje.

Nova dva murala na južnoj strani, čije je oslikavanje povereno Danilu Vukoviću, dovršena su 14. oktobra, na Dan škole. Posvećena su dvojici velikana sela, učiteljima, nagrađivanim autorima i poslenicima u prosveti i kulturi, Momiru Bradiću (1935-2018) i Ljubivoju Bajiću (1913-1994).

Foto S. Babović

Direktorka škole Vesna Staničić dobro se seća kako je pre tačno 50 godina, tadašnji direktor Bajić delio knjige učenicima, među kojima je bila i ona.

- Ono što je uzdiglo Bajića bio je veliki i neprekidni rad, koji nije žalio - kaže Ljubinka Bajić.

Prijatelj Momira Bradića, Slobodan Živković, kaže da se istaknuti pedagog i umetnik svesno žrtvovao ostavši u Medveđi da bi pomogao selu, da razvije kulturu i kulturnu svest.

"VAMPIRI" PRIVUKLI PAŽNjU

UDRUŽENjE "Stara škola Medveđa" uspelo je da u žižu medija stavi svoje selo pre svega pričom o vampirima, predočavajući javnosti obdukcione izveštaje iz 1773. i izveštaje epidemiologa Habzburške monarhije 1731. godine, koji se odnose na istraživanje misterioznih smrti meštana. Osim te neobične istorije, Udruženje je organizovalo i konferencije istoričara Pomoravlja, književne večeri i drugo.

TRADICIJA

ŠKOLSTVO U Medveđi počinje davne 1828. osnivanjem prve privatne škole u seoskoj crkvenoj kući. Prva školska zgrada sagrađena je 1872, a sprat je podignut 1931. godine. Nova moderna zgrada, gde danas sa područnim odeljenjima uči oko 200 đaka, otvorena je 1988. godine.