REKORDAN broj lovaca, njih oko 200, mahom iz Vojvodine, ali i Šapca, Kragujevca i Kraljeva, učestvovao je u tradicionalnoj "Hajci na vrbasku lisicu", koja je ovog februara održana 7. put. Za razliku od prošle godine, kad lukava grabljivica nije isterana pred puščane cevi, ovog puta su odstreljene dve lisice, a usput je pogođen i jedan šakal. Pogon, kako se stručno zove lov na većoj površini, organizovan je u šumi na lokaciji zvanoj Provalije, od Vrbasa prema susednoj Kuli.

- Teren je skroz "pregažen" i pretresen, tako da su lovci imali više šansi nego lisice. Dva plena su dobar uspeh ako se zna da je lisicu vrlo teško dobiti na puškomet, posebno danju, kad se manje kreće. Trebalo je mira, koncentracije i budnosti da bi se nadmudrio najprepredeniji i najoprezniji predator, što je učesnicima hajke pošlo za rukom - rekao je Strahinja Đuračić, predsednik Lovačkog udruženja "Vrbas 2018", koje je pre dve godine preuzelo organizaciju hajke na lisicu.

Gostima manifestacije ponuđeno je da idu na čeku (lovačku zasedu), gde su šanse za odstrel veće, ali se većina odlučila za grupno špartanje šumom. Najmirniju ruku i najoštrije oko imali su Vojin Radović iz LU "Vrbas 2018" i Zoran Jovanović iz LD "Zec" iz sela Margita kod Vršca, kojima lisice nisu uspele da umaknu.

U hajku na bačke lisice u Vrbasu kreće se svake zime kad u januaru prestane lov na fazana i zeca. Smanjenjem broja lisica umanjuje se šteta koju one nanose sitnoj, lovostajem zaštićenoj divljači, a i sprečava se širenje besnila, čiji su one glavni prenosioci.

Važni ciljevi manifestacije, ističe Đuračić, jesu i druženje lovaca i promovisanje lovnog turizma u Vrbasu, na čemu udruženje radi zajedno sa lokalnom samoupravom.

- Na dan manifestacije, pre početka hajke, svečano smo udruženju predali na poklon kamin za Lovački dom. U planu je da za lovočuvare kupimo terensko vozilo "lada", a obezbedićemo i inkubator za proizvodnju pilića na fazaneriji - istakao je predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac.

Fazanerija je obnovljena posle 20 godina, koliko je bila urušena. Predsednik LU Đuračić, inače pomoćnik za saobraćaj komandira Policijske stanice, najavio je da će posle hajke na lisice biti organizovan komercijalni lov na fazansku divljač, na određenim poligonima vrbaskog lovišta.

PREMIJA KARABIN

"HAJKA na vrbasku lisicu" završena je u Lovačkom domu, uz tamburaše i gulaš-paprikaš od srnetine i mesa divlje svinje. Organizovana je i tombola, na kojoj je glavna premija bio vaučer za lovački karabin, vredan 53.000 dinara.