UKUPNO 44 dece sa Kosova i Metohije i to njih tridesetoro iz Štrpca a četrnaestoro iz Goraždevca sa svojih šestoro nastavnika, ovih dana su gosti vršnjaka u Novom Sadu, a u sredu je za njih u Gradskoj kući gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević organizovao prijem.

Mališani borave u, kako kažu, "lepom i tako mirnom Novom Sadu", u organizaciji Udruženja građana "Novi Sad". Biće sedam dana gosti učenika osnovnih škola "Svetozar Marković Toza" i "Žarko Zrenjanin". Naziv akcije "Svim srcem za osmeh deteta" potpuno je opravdao poverenje - deca sa Kosmeta ne skidaju osmehe s lica. Grad im se dopada, ljudi su srdačni i svuda ih, vele, dočekuju bratski.

U razgovoru sa decom, nastavnicima i organizatorima, gradonačelnik Vučević rekao je da je ova akcija osmišljena tako da deci koja žive u daleko težim uslovima od onih u Vojvodini i Novom Sadu, pokaže da nisu sama i da imaju drugare, svoje vršnjake i u drugim gradovima Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: Kosovo podržava vernike u Crnoj Gori: Litija i moleban u Kosovskoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)


- Mislimo na njih i pomažemo koliko možemo i to ne nekim velikim i jakim parolama, nego drugarskim i bratskim odnosom. To je lepa drugarska, vršnjačka priča sa puno emocija. U kontekstu je, nažalost, okolnosti da je mesto gde oni žive na KiM pretvoreno u svojevrsni geto u 21. veku, usred Evrope. Oni tamo imaju potpuno druge uslove za odrastanje, a ovo je prilika da im barem ovih dana pokažemo da brinemo i mislimo o njima - rekao je novosadski gradonačelnik.


Vučević i Bajšanski,Foto Grad Novi Sad


Direktor Osnovne škole "Staja Marković" iz Štrpca, Čedomir Nikolić, kazao je da srpska deca na Kosmetu retko imaju priliku da se druže s vršnjacima, retko mogu da slobodno šetaju ulicom i da putuju, pa ovakve posete mnogo znače.

- Pošto se u Štrpcu nalazi Brezovica, skijaški centar, imamo želju da i deca iz Novog Sada dođu kod nas da se družimo - rekao je Nikolić.


RUŽNE SLIKE

PREDSEDNIK Udruženja građana "Novi Sad" Goran Bajšanski je istakao da je cilj ovog projekta da se kroz svakodnevne aktivnosti i druženje, deca rasterete i makar povremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevica i koje su već duže vreme sastavni deo njihovih života.