Prijepolje se guši u dimu, deponija i dalje u plamenu

Tanjug

07. 08. 2019. u 00:15

Пријепоље се гуши у диму, депонија и даље у пламену

Foto A. Rovčanin

Na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, koja se nalazi uz magistralni put ka granici sa Crnom Gorom, na samom ulazu u Prijepolje, i dalje bukti požar, a večeras se počelo sa nasipanjem zemlje, jer je vatru zbog debljine naslaga teško ugasili vodom
Na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, koja se nalazi uz magistralni put ka granici sa Crnom Gorom, na samom ulazu u Prijepolje, i dalje bukti požar, a večeras se počelo sa nasipanjem zemlje, jer je vatru zbog debljine naslaga teško ugasili vodom.


"Vatrogasno spasilačke jedinice preduzimaju sve kako bi sprečile širenje požara. Četiri cisterne, dve vatrogasne i dve komunalne, celu noć natapaju deponiju. Međutim, zbog debljine naslaga koje gore požar je teško ugasiti vodom, potrebno je da se deponija prespe tamponom, odnosno zemljom i šutom”, rekao je komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević.


PROČITAJTE JOŠ - GORI NESANITARNA DEPONIJA STANjEVINE: Dim se oseća u centru Prijepolja (VIDEO)


On je naglasio da je gašenje otežano, jer se na deponiji nalaze ogromne naslage otpada različitog porekla.


Gust dim pokrio je Limsku dolinu, a najteža situacija je u naselju Zalug koje se nalazi preko puta deponije.


Potencijalnu opasnost dim pravi i učesnicima u saobraćaju, jer se u zavisnosti od vazdušnog strujanja gust dim nadvija i nad samu magistralu.


Direktor JKP "Lim" Enis Memišahović kaže da je večeras počelo nasipanje zemljom, ali da su im potrebne velike količine jer je ogromna površina u pitanju.


"Putevi Užice su nam izašli u susret sa četiri kamiona jer mi u našem voznom parku ne posedujemo velike kamione i teške mašine. Ovo što smo večeras nasuli je dovoljno da se naprave staze kako bi vatrogasci mogli da priđu", kazao je Memišahović.


On je takođe istakao da JKP nema ni dovoljno zemlje a ni šuta za zasipanje.


Na ovu deponiju smeće se odlaže 50 godina, a na nedeljnom nivou JKP "Lim" tu istovari oko 200 tona otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vera

07.08.2019. 10:21

Ovo je neizdrživo. Nema vise strpljenja. Sta se čeka ako se ne moze sam sebi pomoći? Sta je sa centrom za vanredne situacije? Ima li mandat da nekako pomogne i drugima a ne samo oko Nisa? Stvarno je vanredno stanje. Sta treba da se to shvati i počne zajednička akcija? Nema granica u ekologiji. Manite se birokratije i politikantstva i počnite da saradjujete da nas ne poplavi otpad i ne ostanemo bez vazduha.

Digitron

07.08.2019. 12:55

@Vera - Ovima koji gase, podići spomenik i dati orden za ovu borbu. Truju se odvratnim isparenjima i dimom, peče ih sunce i vatra, a oni neumorno gase, kao da je Cernobilj. Brine li se o zdravlju tih junaka rada i odbrane od svega sto je covek nadjubrio na ovoj lepom zemlji? Ima li kraja neznanju i nehaju koji su jednako trebali da se kazne kao i kriminal i terorizam jer prave opstu opasnost!? S druge strane, nagrađuju li se ekološki odgovorni pojedinci i kompanije? Projekti, mladi istraživači, u pomoc!