SKANDAL NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU: Rektor Arsenijević ponovo u žiži javnosti

Tanjug

26. 01. 2018. u 21:46

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, ponovo je ovih dana dospeo u žižu javnosti nakon objavljenih snimaka razgovora sa saradnicima i načina donošenja odluka

СКАНДАЛ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ: Ректор Арсенијевић поново у жижи јавности

Nebojša Arsenijević

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, ponovo je ovih dana dospeo u žižu javnosti nakon objavljenih snimaka razgovora sa saradnicima i načina donošenja odluka, a od ranije je poznato da je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njegovo razrešenje sa te funkcije.

Agencija je krajem novembra prošle godine donela Preporuku za razrešenje sa javne funkcije rektora Univerziteta u Kragujevcu, jer je sa svojim zetom zaključivao ugovore i plaćao ga za obavljanje poslova koji, kako navode, pokazuju da je Arsenijević javni interes podredio privatnom.

Kako se navodi, Arsenijević je sa svojim zetom Radomirom Mitrićem zaključio Ugovor o autorskom delu kojim je zeta angažovao da uradi veb-izdanje 60. broja časopisa "Lipar" uz novčanu naknadu od 10.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: "Megatrend" vratio ime

On je zeta angažovao i da "osmisli i obavi poslove digitalizacije i veb prezentacije i uradi lekturu autorskih tekstova na srpskom jeziku" za isti časopis uz naknadu od 20.000 dinara, navodi ‚Agencija.

Dalje kažu da je na osnovu Zakona o Agenciji funkcioner dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom, a zakon takođe propisuje obavezu da funkcioner u roku od osam dana obavesti pretpostavljenog i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, što Arsenijević nije uradio.

Kako kažu, Arsenijević je o sklapanju autorskih ugovora sa zetom obavestio Savet Univerziteta u Kragujevcu, ali ne i Agenciju, koja je jedina nadležna da predlaže mere za otklanjanje sukoba interesa.

Arsenijević je pre nego što je postao rektor obavljao funkciju dekana Medicinskog fakulteta, a u žižu javnosti ponovo je došao zbog snimaka do kojih je juče došao "Blic" na kojima se vidi kako rektor zapošljava "podobne", otpušta, raspisuje izbore pre vremena i preti zaposlenima.

Između ostalog, prenosi Blic snimke sa sednica kolegijuma tog Univerziteta, u kojima rektor, na primer, kaže: "Mi ćemo da sastavimo komisiju i biće ima nacrtano koga da izaberu", a izdvaja i rečenice Arsenijevića kao što je: "Malo su komunisti streljali 1945 u Beogradu"...

Inače taj dnevnik prenosi i da je Arsenijević svojoj nevenčanoj supruzi, čija je prosečna ocena manja od zakonskog minimuma "sredio" da upiše doktorske studije, da napreduje do zvanja profesorke i prodekana za stomatologiju.

Međutim, mediji prenose i da je uz Arsenijevića stala većina profesora i saradnika Fakulteta medicinskih nauka, a podršku mu je dao i Senat univerziteta u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)