PODMLAĐIVANjE ili ne - sve zavisi od Atine. U kom će pravcu ići Crvena zvezda, biće poznato posle utakmice sa Olimpijakosom 11. decembra u poslednjem kolu Lige šampiona. Ukoliko u meču odluke naš najtrofejniji klub ne izgubi, ostane treći u grupi B i plasmanom u Ligu Evrope obezbedi proleće u Evropi, trenutna strategija se neće mnogo menjati. Stranci će i dalje voditi glavnu reč, jer se najviše oslanjalo na njihov kvalitet koji kod nekih i nije došao do izražaja, pa bi sa te strane došlo do određenih korekcija.

Od osmorice "legionara", klub je planirao da se sigurno "pozdravi" sa Špancem Kanjasom, najavljen je i odlazak Boaćija, pa bi se umesto njih dvojice dovele odgovarajuće alternative, ponovo iz inostranstva.

Zvezda bi sigurno u Ligi Evrope imala šta da proba i pokaže, jer je ovo takmičenje mnogo bliže njenim mogućnostima od Lige šampiona, gde ove sezone nije imala nikakvih šansi sa megaekipama kao što su Bajern i Totenhem. Pre dve godine, nijanse su falile da se u šesnaestini finala LE izbaci CSKA, pa su očekivanja takva da bi i sada moglo da se ravnoravno uđe u klinč sa većinom ekipa iz "drugog evropskog razreda". Bio bi to i pravi popravni za La Paru, Garsiju i Tomanea, nedorečena letnja pojačanja, pogotovo što će na zimu odraditi i prve prave pripreme sa ekipom.

Nezavisno od toga da li će nastaviti svoju evropsku misiju, Crvena zvezda je planirala da u predstojećem prelaznom roku dovede nekoliko mladih igrača, najinteresantnijih u Superligi. Pregovori se uveliko vode sa vezistom Vojvodine Mirkom Tepićem (18), napadačem Radničkog Nikolom Čumićem (21) i desnim bekom Voždovca, litvansim reprezentativcem Jutasom Lasickasom (22).

Sve više se priča da će na "Marakanu" iz Čukaričkog doći krilni napadač Veljko Birmančević (21), nekada velika nada Partizana. Međutim, ko god od njih dođe, ako Zvezda bude igrala Ligu Evrope, dobijaće dozirane prilike, jer je poznat stav trenera Vladana Milojevića i njegovog stručnog štaba da mladi igrači ne prave rezultat, već da se postepeno pripremaju da postanu prvotimci i nosioci tima.

Ipak, u slučaju da Zvezda izgubi od Olimpijakosa i ispadne iz Evrope, došlo bi do većeg renoviranja ekipe. Mladi bi sigurno dobili mnogo više prostora da rašire krila. Prvom timu će se iz filijale Grafičara priključiti Željko Gavrić, Jug Stanojev i Strahinja Eraković. Sačekaće ih Njegoš Petrović, Veljko Nikolić i Miloš Vulić, mladi momci koje je Milojević gurao u vatru ove jeseni. Sa druge strane, broj stranaca bi se dodatno proredio, pored Kanjasa i Boaćija, odrešene ruke imali bi i Ben, Žander, verovatno i La Para. I bez njih, Crvena zvezda bi imala kvalitet da zadrži bodovnu prednost u odbrani šampionske titule, a pritom bi i dobro podmladila ekipu.