KRALj UJEDINITELj NA MALIM EKRANIMA: U pripremi serija o Aleksandru Karađorđeviću

M. DEDIĆ

14. 08. 2019. u 10:14

КРАЉ УЈЕДИНИТЕЉ НА МАЛИМ ЕКРАНИМА: У припреми серија о Александру Карађорђевићу

Reditelj Zdravko Šotra i Vuk Drašković / Foto Nova S

Prema Šotrinim rečima, Aleksandar je imao složenu istorijsku ulogu - da ostvari davnašnje težnje Južnih Slovena i ujedini ih u novu državu Jugoslaviju. Milan Marić bi mogao da ga igra

FALIO je potpis Zdravka Šotre na našim televizijama, ali proslavljeni reditelj se, na sreću svojih poklonika, vraća na male ekrane. I to pričom o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Kompanija "Junajted medija" potpisala je ugovor o ekranizaciji romana "Aleksandar od Jugoslavije" autora Vuka Draškovića. Serija će se prikazivati na televiziji Nova S, a režiju i scenario potpisuje Zdravko Šotra. Reditelj za "Novosti" otkriva da pripreme kreću na jesen, a da će se saga o kralju Ujedinitelju snimati tokom zime i proleća naredne godine. Uloge još nisu podeljene, ali Šotra kaže da bi kralja morao da igra odličan glumac.

- Reč je o vrlo složenom liku čoveka kome smo ostali dužni. Priča je vrlo kompleksna, a roman Vuka Draškovića odličan. Izazov je snimiti ovu seriju. Tek treba da odlučimo ko će igrati glavnu ulogu, mogao bi, na primer, Milan Marić koji ima glumačku težinu i sugestiju. Ko god igrao kralja Aleksandra imaće veoma težak zadatak - ističe Šotra.

Nije lako bilo ni kralju Aleksandru, kome je sudbina namenila složene zadatke, podseća reditelj.

- Imao je samo 24 godine kada je bolesni otac na njega preneo vlast. Postao je vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama - priča reditelj.

PROČITAJTE I: Omiljeni „snagatori“ snimaju TV seriju

Prema Šotrinim rečima, Aleksandar je imao složenu istorijsku ulogu - da ostvari davnašnje težnje Južnih Slovena i ujedini ih u novu državu Jugoslaviju.

Foto Z. Jovanović / Milan Marić kao potencijalni kralj

- Sanjao je da stvori državu. Ali to se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. I tako Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi - kaže Šotra.

Proslavljeni reditelj, kome ovo nije prvi put da se bavi našom istorijom ("Boj na Kosovu", "Kneževina Srbija", "Kraljevina Srbija") primećuje da smo kralja zaboravili.

- Danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a u Beogradu on nema ni ulicu sa svojim imenom. Ovaj projekat želi da ispravi bar deo te nepravde - zaključuje Šotra.

Foto Vikipedija

POSLEDICE SE I DANAS OSEĆAJU

IZVRŠNA direktorka kompanije "Junajted medija" Aleksandra Subotić primećuje da se posledice sprovođenja ideja kralja Aleksandra odražavaju i danas na naše živote.

- Vuk Drašković nas u svom romanu na impresivan način upoznaje sa likom vladara koji je u narodu poznat kao kralj Ujedinitelj. Sa druge strane, ime Zdravka Šotre je u domaćoj kinematografiji sinonim za kvalitet i izuzetno mi je drago što je pristao da radi scenario i režira ovu prvu seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću - ističe Subotićeva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Laky

14.08.2019. 10:28

Svaka čast! Upravo prikupljam i čitam sve knjige i novinske članke o legendarnom kralju. Cilj mi je da napišem priču, kolumnu i feljton o ovoj grandioznoj istorijskoj ličnosti. Ova vijest da će snimati i serija baš me je obradovala.

EvGenije

14.08.2019. 11:00

Kakve bre davnašnje težnje za ujedinjenjem, kakvi bakrači. Umesto da razvijamo svoju, srpsku državu, mi gradili države Hrvatima, Slovencima, Muslimanima i tzv. Makedoncima. Sada i Albancima (ko zna ko će se još pojaviti). A kako su nam vratili? Stravičnim genocidom. Alavom "Ujdinitelju" su platili s merom. Voleo bih da mi neko objasni šta je to Srbija dobila od Jugoslavije, osim muka i problema koji traju do danas.

Ivica

14.08.2019. 11:15

Definitivno jedna od najnegativnijih ličnosti u našoj istoriji. Uništio je srpsku državnost a za to nije imao apsolutno nikakvu podršku, nijedan njemu odan srpski vojvoda ga u tome ne bi podržao. Bio je preambiciozan i počinio je mnogo grešaka, a o njegovom diktatorskom karakteru vlasti mislim da ne treba trošiti reči.

Marko

14.08.2019. 11:30

E bas mu hvala za to ujedinjenje. Pljunuo na Srbe koji onako herojski izginuse pa Hrvatima i ostalima poklonio slobodu. Lepu su mu i vratili - atentatom. Nije mi zao njega nego propustene prilike za srpstvo