IKONA TRAMPU NA DAR: Slikar naivne umetnosti Zoran Anđelković Kec, iz Mrzenice kod Stalaća, došao na originalnu ideju

Sofija Babović

14. 02. 2021. u 13:30

SVETSKI priznat slikar naivne umetnosti Zoran Anđelković Kec (58) iz Mrzenice, kod Stalaća, oslikao je ikonu posvećenu predsedniku SAD Donaldu Trampu i poslao je u daleku Ameriku još maja prošle godine.

ИКОНА ТРАМПУ НА ДАР: Сликар наивне уметности Зоран Анђелковић Кец, из Мрзенице код Сталаћа, дошао на оригиналну идеју

Zoran Anđelković / Foto S.Babović

Od Kruševca do Beograda, preko Atlantika do Vašingtona, proputovala je ikona oslikana uljem na platnu koja simbolično prikazuje Trampa u društvu velikog pronalazača Nikole Tesle iz mlađih i starijih dana.

Sve njih, na slici čuva Sveti Georgije. I svi oni još uvek čekaju da budu "isporučeni" na adresu nekadašnjeg magnata, a od jeseni 2020. godine i bivšeg predsednika SAD.

- IKONU sam izradio još krajem 2019, a ideja da završi u Beloj kući potekla je od Fondacije "Nikola Tesla" - priča, za "Novosti", slikar Zoran Anđelković. - Lično sam navijao za Trampa na izborima, a mislim da su u njega verovali i naši Srbi u Americi. Delo je ocarinjeno i krenulo je na putešestvije početkom maja 2020. Stiglo je do američke pošte, da bi ga onda ljudi iz Fondacije tražili par meseci. Jednostavno ga nije bilo, kao da je negde zatureno.

Tek negde na jesen, ikonu je uspeo da preuzme Nikola Lončar, predsednik Fondacije, ali je Tramp opet ostao kratkih rukava. U međuvremenu, odlučeno je da mu se simbolično ova slika pod nazivom "Teslin narod" uruči posle izbora. Kao što je poznato, novi američki predsednik postao je Džozef Bajden, ali od poklona se nije odustalo. Prema poslednjim informacijama iz Amerike, čeka se povoljan trenutak za konačnu "isporuku".

Ikona za Trampa koja je poslata u SAD / Foto Privatna arhiva

- Slika ima i posvetu, ugraviranu poruku da ta ikona treba da čuva u borbi protiv zla, a američki i srpski narod su simbolično predstavljeni kao prijatelji - kaže nam Anđelković. - Na slici je i troglava aždaja protiv koje se bore.

POPULARNI umetnik, koji decenijama stvara u selu Mrzenica, trudi se da, poput države, vodi neutralnu politiku. Ispoštuje svakoga ko Srbiji želi dobro. Tako je put Rusije pre nekoliko godina krenula slika Vladimira Putina sa Srbima i prema njegovim informacijama, ta je i stigla do ruskog predsednika.

Ipak, Anđelkovićevi motivi su pre svega potekli iz naroda. Stvara ličnosti i prizore iz nacionalne istorije i lokalne tradicije. Slike srpskog seljaka iz njiva i vinograda, naših običaja, branje lekovitog bilja na Mojsinjskim planinama, uljana svedočanstva starina iz okoline Kurševca, Ćićevca, Varvarina, od vojvode Prijezde, preko kneza Lazara do Svegog Save, prikazivani su na međunarodnim izložbama naivne umetnosti u Poljskoj, Češkoj, Rusiji, Francuskoj, a privatni kolekcionari ih rado otkupljuju.

U ATELjEU ČUVA I RARITETE

ATELjE Zorana Anđelkovića u Mrzenici smešten je u kamenom objektu iz 1850. godine, na oko 200 metara nadmorske visine Svete srpske Mojsinjske gore, gde je osmislio i mali muzej pod imenom "Srbica". U njegovoj kolekciji, koju redovno obilaze posetioci znani i neznani, na stotine je rariteta od kamenog doba do Drugog svetskog rata, stare krštenice i dokumenti, fotografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april