KOMPANIJAMA VEĆA KONKURENTNOST I NOVI PODSTICAJI: Benefiti novog zakona o energetskoj efikasnosti

V.N.

01. 05. 2021. u 14:23

NOVI Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije okrenut je pre svega građanima i privredi, a preduzećima će doneti mogućnost bolje kontrole troškova, uređenije tržište i veću konkurentnost, kaže Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

КОМПАНИЈАМА ВЕЋА КОНКУРЕНТНОСТ И НОВИ ПОДСТИЦАЈИ: Бенефити новог закона о енергетској ефикасности

Foto Investitor.me

„Novim zakonom uređene su oblasti obuke i licenciranja koji su uslov za početak energetskih pregleda koji će, pre svega, velikim preduzećima, omogućiti bolji uvid u stanje potrošnje, kao i u mere energetske efikasnosti koje mogu da preduzmu i njihove efekte“, kaže Lakićević.

Privredna društva koja koriste manje zgrade, biće rasterećena od obaveze koja je sada na snazi u pogledu obavljanja kontrole sistema za grejanje i sistema za klimatizaciju za postrojenja nominalne snage manje od 70 kW.

Ko može da dobije podsticaje

Finansijske podsticaje mogu dobiti proizvođači električne energije u mikro-kogeneraciji (kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije) do 50 kW, maloj kogeneraciji od 50-500kW i visokoefikasnoj kogeneraciji instalisane snage 500 kWe i više do 10 MWe. "Fid-in" tarifu imaju mogućnost da dobiju proizvođači struje u maloj kogeneraciji i proizvođači električne energije u mikro-kogeneracijskoj jedinici. Pravo na tržišnu premiju mogu steći proizvođači električne energije u visokoefikasnoj kogeneraciji instalisane snage 500 kWe i više do 10 MWe.

Uvođenjem zahteva eko-dizajna, na tržište Republike Srbije neće moći da se stavljaju energetski neefikasni proizvodi, napominje Lakićević. To znači da će domaći proizvođači imati obavezu da dizajniraju i izrađuju proizvode koji ispunjavaju i domaće i EU tehničke propise, čime ostvaruju uslov za plasman proizvoda na inostrana tržišta.

Zoran Lakićević, Foto Arhiva

Takođe, privredni subjekti iz građevinskog sektora biće uključeni u projekte energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova, kroz javne pozive koje će, kaže, raspisivati Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike, u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Zakon predviđa finansijske i nefinansijske podsticaje za visokoefikasnu kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, kroz sistem tržišnih premija, sistem "fid-in" tarifa i podsticaja koje će dodeljivati Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, zaključuje Lakićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)