POČINJE SAMIT EVROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE, VUČIĆ PORUČIO: Glavu gore, borimo se za Srbiju

S.S.R.

05. 10. 2023. u 07:00

MOJA poruka građanima Srbije je glavu gore i da se borimo, da se borimo za našu Srbiju još jače. Da radimo više. Da na svakom mestu štitimo svoju zemlju, da čuvamo svoju zemlju.

ПОЧИЊЕ САМИТ ЕВРОПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Главу горе, боримо се за Србију

Foto: Instagram

Ovo je poruka koju je na svom Instagram profilu napisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a uoči današnjeg trećeg Samita Evropske političke zajednice koji se održava u Španiji. U jeku velike krize na Kosovu i Metohiji šef države otputovao je u Granadu, u kojoj će se okupiti lideri 27 država članica EU, 17 drugih susednih zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Ukrajine, Švajcarske, ali i predstavnici našeg regiona.

Ovo će biti prvi susret predsednika oči u oči sa čelnicima zapadnih zemalja posle krvavih događaja u Banjskoj, kada je poginuo jedan Albanac i trojica Srba i nakon čega su usledili ogromni pritisci da se krivica za incident svali isključivo na Beograd. Očekuje se da će učesnici Vučića upoznati sa mogućnošću da Srbiji budu uvedene sankcije, ukoliko se dokaže povezanost Beograda sa oružanom akcijom na severu KiM. Takođe, srpski lider će biti pod pojačanom presijom da se naša država pridruži kaznenim merama protiv Rusije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da se Srbija nalazi u teškoj situaciji.

- Ne opravdava niko od nas ubistvo policajca tzv. kosovske policije. Ali da niko ne reaguje na ponižavanje srpskog naroda na KiM. Predsednik Vučić i moli i ukazuje, kaže - ljudi, nemoguće je da se nešto ne desi jer Kurti želi nešto da se desi da bi Srbi reagovali. ZSO je jedina obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma koja još nije implementirana nakon 10 godina. Ne smemo da dozvolimo da nas ovaj pritisak pobedi, ni spolja ni, nažalost, iznutra - istakla je Brnabićeva.

Ona je tokom razgovora sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Unmika Karolin Zijade, ukazala na probleme Srba. Njena gošća je pozvala na uzdržanost u porukama i akcijama, deeskaliranje napetosti i istakla neophodnost da se Beograd i Priština vrate političkom dijalogu.

Prema rečima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela biće razgovora o Kosovu i Metohiji, jer "nasilje nije prihvatljivo, a diplomatija i dijalog su jedini način za rešavanje problema". Zapadni mediji spekulišu da bi moglo doći i do razgovora Vučića i predsednice lažne države Vjose Osmani.

Inače, prema planu danas se održava Treći samit Evropske političke zajednice, a dan kasnije neformalni sastanak šefova država ili vlada EU, u okviru španskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Očekuje se više strateških razgovora o budućnosti bloka i hitnim pitanjima, poput migracija, ali ne i konkretne odluke.

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Španije Pedro Sančez istakao je da je jedan od prioriteta španskog predsedavanja jačanje evropskog jedinstva oko "naših zajedničkih vrednosti".

Sve poteklo od Makrona

OSNIVANjE Evropske političke zajednice predložio je 9. maja 2022. francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u to vreme bio predsedavajući po rotaciji Saveta EU. On je to učinio tokom svog završnog govora na Konferenciji o budućnosti Evrope, čiji je cilj bio da odgovori na regionalne izazove i probleme izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Evropska politička zajednica do sada se sastala dva puta. Na prvom sastanku u oktobru 2022. godine u Pragu lideri su uglavnom razgovarali o pitanjima mira i bezbednosti, posebno o ratu Rusije u Ukrajini i energetskoj krizi. Na sledećem okupljanju u junu 2023. godine u moldavskom gradu Bulboakiju razgovarali su o zajedničkim naporima za mir i bezbednost, energetsku otpornost i povezanost i mobilnost u Evropi. Najavljeno je da će se četvrti sastanak održati u Velikoj Britaniji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (103)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)