ĆUTA OSTAO BEZ ADUTA: Odbornici u Lozničkoj skupštini na današnjoj sednici povući će odluku o Prostornom planu grada

V. M.

16. 12. 2021. u 09:00

ODBORNICI Skupštine grada Loznica, na današnjoj sednici, staviće van snage odluke o donošenju Prostornog plana grada.

ЋУТА ОСТАО БЕЗ АДУТА: Одборници у Лозничкој скупштини на данашњој седници повући ће одлуку о Просторном плану града

Jovanović traži da se projekat "Rio Tinta" formalno-pravno okonča, Foto Tanjug

Taj potez pre dva dana najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da će se ubuduće drugačije razgovarati sa "Rio Tintom" i svima drugima, kao i da je ovakva odluka doneta isključivo pod uticajem građana, a ne političara.

- Naše je da slušamo ljude i da ih čujemo, i da koliko god je moguće poštujemo njihovu volju, a kada nisu u pravu da sa njima razgovaramo i pokušamo da objasnimo šta je to što stvarno možemo i moramo da uradimo - poručio je Vučić.

Predlog odbornicima oko Prostornog plana uputilo je Gradsko veće grada Loznica. A reč je o povlačenju odluke koja je doneta na zasedanju 25. oktobra. U međuvremenu, bila je zakazana sednica lokalnog parlamenta, ali je odložena.

Kad se loznički parlament danas izjasni, praktično, neće ostati nijedan razlog da građani nastave proteste i blokade puteva, kojih je protekle tri subote bilo u više gradova Srbije. Nakon što je predsednik Vučić odbio da potpiše Zakon o eksproprijaciji, a parlament usvojio izmene Zakona o referendumu, pojedine organizacije su prekinule protest, dok je jedan od osnivača Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta nastavio da poziva ljude na ulice.

Jovanović je prethodnih dana poručivao da je "Vučić narodu `bacio kosku` povlačenjem i izmenom spornih zakona", a juče je naveo da povlačenje Prostornog plana Loznice kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rešenje. On je poručio da će protesta biti dok god se projekat kompanije "Rio Tinto" formalno i pravno ne okonča.

Iz stranaka vlasti, međutim, prethodnih dana su poručivali da su pojedini "ekolozi", uz podršku iz dela opozicije, iskoristili priliku za isticanje političkih zahteva.

I OKUPLJANJA U REZOLUCIJI EP

NA današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta naći će se predlog rezolucije o Srbiji, u kojoj se poseban akcenat stavlja na "osudu nasilja koje je viđeno tokom nedavnih ekoloških protesta", ali i iskazuje "zabrinutost zbog izveštaja o položaju radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici 'Linglong'". Navode se problemi sa korupcijom i vladavinom prava, i napadi na medije i predstavnike opozicije. Usaglašeni predlog rezolucije potpisale su poslaničke grupe Liberala (Obnovimo Evropu), Zeleni i Socijaldemokrate, a predstaviće je poslanik Klemen Grošelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)