DAČIĆ: Većina nesvrstanih priznaje integritet Srbije

Tanjug

11. 10. 2021. u 20:38

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da je organizovanje Samita nesvrstanih u Beogradu izvanredna slika koju Srbija šalje u svet i naglasio da većina zemalja Pokreta priznaje teritorijalni integritet naše zemlje.

ДАЧИЋ: Већина несврстаних признаје интегритет Србије

Foto: N. Skenderija

On je uoči svečane večere koja se u Domu narodne skupštine priređuje za učesnike samita rekao da je ovo veliki skup, možda najveći u ovom trenutku u svetu koji se održava uživo.

- Brojni šefovi država, premijeri vlada, ministri spoljnih poslova su tu... Ovde je nastao Pokret nesvrstanih 1961. godine i za nas je taj pokret od velikog značaja, jer velika većina članica podržava teritorijalni integritet Srbije, narocito po pitanju KiM. Mi smo kod članica Pokreta uvek imali razumevanje za naše probleme, naše stavove. U velikom interesu je da vratimo sećanje i važnost saradnje sa zemljama nesvrstanih - rekao je Dačić za TV Tanjug.

On je rekao da Ujedinjene nacije imaju 192 članice, a da Pokret nesvrstanih, kkao je istakao, broji 120 članica, i da od njih samo Palestina nije članica UN.

- Od 120 članica, 74 ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Pokret i dalje ima veoma važnu ulogu, ovde je prisutan je i predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija (Abdul Šahid). Bez obzira na to što imamo evropski put, ne smeta nam. Te zemlje su naši prijatelji, a zainteresovane su i za ekonomsku saradnju -  dodao je Dačić.

On je rekao da Srbija trenutno nije članica nesvrstanih, ali se ponosi organizacijom skupa Pokreta kojim trenutno predsedava Azerbejdžan.

- Da li je bila dobra odluka da ne budemo više članica nesvrstanih? Mislim da smo prošli period dečjih bolesti posle devedesetih i dvehiljadite godine, kada su mnoge dobre stvari iz naše prošlosti izbrisane", dodao je i ocenio da je Srbija zapostavila Pokret u prethodnom periodu.

- Bilo nas je sramota, stideli smo se Pokreta nesvrstanih, zatvorili smo ambasade u mnogim zemljama, iako su to bili naši tradicionalni prijatelji. Zato su mnoge zemlje i priznale KiM, jer nije imao ko da ih upozori - ocenio je.

Predsednik skupštine Srbije rekao je da je u interesu Srbije da gaji prijateljske i dobre odnose sa tim zemljama.

- To se pokazalo prilikom međunarodnih glasanja u međunarodnim organizacijama. Ovde su zemlje koje su povukle priznanja Kosova i Metohije, to su skoro sve zemlje Pokreta nesvrstanih - naglasio je Dačić.

On je rekao i da su tokom današnjeg skupa srpski zvaničnici imali niz važnih bilateralnih sastanaka.

- Predsednik Vučić, premijerka Brnabić, ministar Selaković i ja, kao i drugi ministri - imali smo veliki broj bilateralnih sastanaka - naveo je Dačić.

Dačić je rekao da je veliko priznanje za Srbiju što je Pokret nesvrstanih prihvatio da Beograd bude orgnizator i što su strani zvaničnici došli u velikom broju.

- Biće to podstrek za našu dalju saradnju - zaključio je Dačić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

PUŠTEN FILM IZ 1961. GODINE: Otvaranje Skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna