Oženio 50 godina mlađu: Smenjen poglavar Islamske verske zajednice u Severnoj Makedoniji Sulejman Redžepi

Mladen Stančić

sreda, 27. 05. 2020. u 17:42

Оженио 50 година млађу: Смењен поглавар Исламске верске заједнице у Северној Македонији Сулејман Реџепи

Foto IVZ

Dosadašnji poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) u Severnoj Makedoniji reisul ulema Sulejman Redžepi (74), razrešen je u sredu sa pozicije prvog čoveka zajednice jednoglasnom odlukom Rijaseta u Skoplju

Skoplje od stalnog dopisnika


Dosadašnji poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) u Severnoj Makedoniji reisul ulema Sulejman Redžepi (74), razrešen je u sredu sa pozicije prvog čoveka zajednice jednoglasnom odlukom Rijaseta u Skoplju, potvrdio muftija gostivarski Šaćir Fetahu.

Do izbora novog poglavara, Fetahu će biti vršilac dužnosti predsednika IVZ. „Jednoglasno smo doneli odluku o razrešenju gospodina Sulejmana Efendi Redžepija sa pozicije Rejs Ul Ulema pretsednika Islamske verske zajednice“, izjavio je Efendi Šaćir Fetahu.

Odluka je stupila na snagu odmah, a potpisali su su je Fetahi, skopski muftija Ćenan Ismaili, tetovski muftija Ćani Nesimi, kao i muftija iz Kumanova, Abedin Imeri, Struge, Salim Sulejmani, i svi ostali...

Na odluci su i potpisi Mustafe Dautija, predsednika humanitarne organizacije pri IVZ, „Hilal”, profesora Šabana Sulejmanija, dekana Fakulteta za Islamske nauke, direktora za dijasporu Selvera Džemailija, člana Rijaseta Fadila Ramadanija...

Razlozi i predlog razrešenja kontroverznog Redžepija sa pozicije poglavara IVZ zvanično nisu saopšteni. Poznat po nizu kontroverznih poteza i izjava koje se ne tiču samo zajednice na čijem je čelu bio, posle izvesnog zatišja on je u žižu makedonske javnosti ponovo ušao prošlonedeljnoj objavom da se posle četiri godine „samovanja“ ponovo oženio.

Građanski brak je zaključio sa 50 godina mlađom izabranicom 24-godišnjom Eminom Jetiši. Ona je potpredsednica ogranka albanske vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) lidera Alija Ahmetija, u Studeničanu kraj Skoplja. Jetiši iz prvog braka ima ćerkicu.

Redžepi je u nedelji praznika Ramazan Bajrama objavio da je „koronavirus – mrtav“.

- I da znate da je KOVID-19 gotov, mogu slobodno da kažem i proglasim da je danas umro. Gospod je sa nama i kada je Gospod sa nama, mi se osećamo najači na svetu, izjavio je Redžepi, posle čega je reagovao ministar za zdravstvo u Vladi RSM dr Venko Filipče upozorenjem da korona virus u zemlji nije iskorenjem i da su još uvek neophodne mere zaštite i predostrožnosti za sprečavanje širenja epidemije zaraze.

UZURPIRAO FUNKCIJU

Uoči odluke Rijaseta IVZ u Severnoj Makedoniji o smeni dosadašnjeg poglavara Sulejmana Redžepija, u utorak se saopštenjem oglasio Pokret muslimana za reforme u IVZ tvrdnjom da „uzurpira funkciju, nasilno ja izvršava i da treba da ode, ne zato što se oženio sa 50 godina mlađom ženom, već zbog počinjenog kriminala i zloupotreba kao poglavar IVZ“.

Komentari (11)

Bangar

28.05.2020. 04:10

Na sajtu njene partije pise da je gospodja rodjena 1974, nije uopste ni vazno, ko zna staje tacno?

Предраг

28.05.2020. 11:00

Šta je tu čudno? Njihov prorok Muhamed oženio Ajšu kad je imala 6 a konzumira brak kad je imala 9 godina. Ovaj je još i dobar.