Pendarovski: Tresu se temelji institucija

M. Stančić

12. 08. 2019. u 13:51

Predsednik Severne Makedonije zatražio oštro raščišćavanje afere „Reket“

Пендаровски: Тресу се темељи институција

Foto Vlada RSM

SKOPLJE: OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Predsednik Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski u ponedeljak je obraćanjem pred novinarima iz Kabienata u Skoplju zatražio od nadležnih organa „brzo i temeljno završavanje istrage“ i raščišćavanje velike afere „Reket“, nezavisno od toga „da li se radi o funkcionerima ili ne“, budući da su uzdrmani temelji državnih institucija.

- Svedoci smo jedne ogromne kriminalne afere koja trese temelje važnih državni institucija i dovodi u pitanje dosadašnje poverenje građana u nas i u samu državu. Još na početku sam rekao da sam razočaran time što sam čuo i pozvvao sam na brzu i temeljnu istragu. Umesto toga nadležni su otišli na godišnji odmor kao da se radi o redovnom stanju i rutinskom predmetu, a nije tako. Audio i video snimci objavljeni u medijima izazvali su duboko razočarenje kod svih građana, posebno kod onih koji su godinama i po cenu stalnih pritisaka i pretnji bivše vlasti protestvovali svakodnevno zatevajući pravdu, ukazao je Pendarovski.

Revolt kod građana je ogroman i sasvim opravdan, dodao je šef države. „I ja sam, kao građanin, kao čovek, ne samo kao predsednik, razočaran jer su izneverena i moja očekivanja i to najviše od ljudi od kojih sam očekivao da se bore za pravnu državu“.

– Zahtevam od nadležnih institucija efektivno brzo i temeljno završavanje istrage poštujući načelo prezumpcije nevinosti. Ako ima dokaza, da se pokrenau optužnice protiv svih, bez razlike da li se radi o funkcionerima ili ne, rekao Pendarovski i pozvao da pored krivične pravne mora da postoji i politička odgovornost za sve uključene u aferu, „bez razlike da li su iz vlasti ili opozicije“.

Zatražio je da „svi oni čija se imena spominju na snimcima, samoinicijativno daju iskaz pred nadležnim tužiocem“.

Manje je bitno ko je nabavio i distribuirao snimke, od sadržine, rekao je, uz ocenu da „eventualna odgovornost jednog tužioca ne može da dovede u pitanje celo Specijalno javno tužilažtvo“.

Na konkretno novinarsko pitanje – da li je razočaran šeficom Specijalnog javnog tužilaštva Katicom Janevom, Pendarovski je kratko odgovorio – „da, razočaran sam“.

U Državno javno tužilaštv RSM, u okviru istrage slučaja „Reket“, očekuje se da bude pozvana i šefica SJT u ostavci Katica Janeva.

U objavljenim snimcima, desničarskog italijanskog lista „La Vierita“, nastalim prilikom primanja više od milion evra, sada pritvorenih, ucenjivača Bojana Jovanovskog i Zorana Milevskog od preduzetnika Jordana Kamčeva, (za spas od robije u predmetu „Imperija“), čuje se i glas – Janeve.


OPREZ NA PUTU EU

Upozorivši da RSM ne sme ni jednim svojim povodom da dovede u pitanje dobijanje datuma početka pristupnih pregovora za članstvo u EU, Stevo Pendarovski je rekao da za sada nema informacija o promenama stavova iz bilo koje zemlje članice Unije.

– U ovom trenutku, prema informacijama koje imam,, nema promene ni u jednoj članici u smeru revidiranja stava. Znamo da je odlaganje u julu bilo iz tehničkih razloga zbog procedura u Bundestagu. No, moramo da duvamo i na jogurt, ne smemo da se opustimo, i manja afera od ove može biti povod za tako nešto, upozorio je Pendarovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije