AFERA “REKET”: Italijanska „veza“ (ne)dotiče Zaeva?

M. Stančić

09. 08. 2019. u 17:02

Vlasti Severne Makedonije pred novim iskušenjima rasplamsavanjem dometa mega afere „Reket“

АФЕРА “РЕКЕТ”: Италијанска „веза“ (не)дотиче Заева?

Državno javno tužilaštvo,foto M.S.

SKOPLJE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U JEKU opsežne istrage u slučaju mega afere „Reket“ u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) Državnom javnom tužilaštvu neočekivano „pomaže“ italijanski desničarski list „Luj Vierita“ objavom serije video i audio zapisa iz dostavljenog dokaznog materijala o isplati 1,5 miliona evra preduzetnika Jordana Kamčeva dvojici „posrednika“ Bojanu Jovanovskom poznatijem kao Boki 13, i Zoranu Milevskom Kičevcu, za spašavanje od zatvora u slučaju „Imperija“ po optužnici Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) tužiteljke Katice Janeve.

Pročitajte još: ZAEV UMEŠAN U SKANDAL? Rijaliti zvezda Boki 13 u skupocenoj torbi nosio milion evra od reketa

Jovanovski i Milevski su trenutno u istražnom zatvoru u Skoplju, a Kamčev, kao svedok, žrtva iznude u predmetu „Reket“, jedan od najbogatijih Makedonaca, trenutno je na slobodi, posle hapšenja novembra 2018. na početku istrage u predmetu "Imeprija" SJO. Kamčev je osumnjičen je za teška krivična dela u udruženoj kriminalnoj grupi za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i pružanja povlastica poveriocima.
Obelodanjivanje novih video „priloga“ italijanskog lista, „vrte“ ne samo portali u RSM, nego i u čitavom regionu, delom i uz otvorene sumnje u mogućnost direktne povezanosti sa akterima iznude najviših krugova državne vlasti u Skoplju, na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom.

Pročitajte još: Boki 13 u pritvoru do 30 dana

U delu skopskih medija otvoreno se proziva Zaev da je nesumnjivo znao o "bombaškom milionskom reketu i o umešanosti Katice Janeve u aferi". Najavljuje se da će, prilozima italijanskog lista, kako se precizira u komentarima, neminovno „razdrmati vlada u Skoplju“.

U prvom delu „pozajmljenog“ dokaznog materijala je i video-snimak na kome Kamčev predaje novac Bokiju 13, („Boki trendići“), koji navodno treba da „sredi“ sa tužiocem, Janevom, kojoj su vlasti nakonjene, oslobađanje kazne u slučaju „Imperija“.
U objavi najnovijih video priloga lista „La Verita“, o slučaju „Reket“, na snimcima se čuje, navodno i glas tužiteljke Janeve, kao i predmetnog tužioca u slučaju „Imperija“ Lile Stefanove.

Iz Vlade RSM u petak su negirani navodi pojedinih medija da su osumnjičeni u korupcionaškom skandalu 20. februara ove godine bili u Vladi ili u garaži Vlade.
- Neistina je da su osumnjičeni bili u garaži Vlade i zato zahtevamo da povučete ove vesti i objavite izjavu o odbacivanju odgovornosti, navodi se u zahtevu upućenom pojedinim medijima u RSM.

Osumnjičeni su prethodno, prema informacijama italijanskog portala, u kući Kamčeva preuzeli iznuđeni novac spakovan u torbi „teškoj“ 1,5 miliona evra, uz posebnu „specifikaciju“ novčanica, „maskirno“ prekriven bugarskim novinama...


Državni javni tužilac LJubomir Joveski je izjavio da će svako ko je uključen u slučaj „Reket“ biti ispitan, bez izuzetka.

- Tužilaštvo postupa neselektivno i uveravam javnost da će svako ko je uključen u konkretno delo biti saslušan i ispitan i posle potpunog raščišćavanja istrage, saglasno zakonu, biće doneta odluka javnog tužilaštva, precizirao je Joveski.
Slučaj „Reket“ je začet u drugoj polovini aprila kada je ppremijer Zaev Javnom tužilaštvu za progon organizovanog kriminala prijavio „slučaj iznude od poznatog preduzetnika“, potvrdila je tužiteljka Vilma Ruskoska.

Zahtev za iznudu od strane privedenih Jovanovskog i Milevskog, oštećeni svedok Kamčev najpre je prijavio – premijeru. Zaev je na konferenciji za novinare u Vladi potvrdio da su mu se „bisnismeni, koji nisu iz Skoplja, obratili da su bili ucenjeni“. I, to je „kao što postupa svaki građanin, tako je postupio i premijer, i to je prijavaio“, rekao je Zaev. Iz tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju je to potvrđeno. Potom je 2. maja počela istraga u slučaju „Reket“...

NAJAVA KATICE JANEVE

Kada budu izneti detalji desetine istraga spremljenih za brzo procesuiranje, od strane SJO, najavila je specijalna tužiteljka Katica Janeva, „mnogo toga će biti jasnije za javnost“.

- U tim istragama su i osumnjičeni nadam se da će biti i optuženi, bivši i sadašnji funkcioneri u vlasti i značajne partijske ličnosti, pa otuda je i jasno zašto neko svim silama i neviđenom medijskom hajkom pokušava da ugrozi moj i kredibilitet SJO kao i svih drugih tužioca, a time pokušava da uništi krivične predmete koji se vode u tužilaštvu. Nadam se da se to neće dogoditi, izjavila je čelnica SJO u ostavci Katica Janeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije