Penava koristi decu, a HDZ ćuti

J. KERBLER

ponedeljak, 21. 01. 2019. u 10:54

Пенава користи децу, а ХДЗ ћути

Ivan Penava / Foto Tanjug

Pritisak vukovarskog gradonačelnika na srpske učenike. Ugrožena koalicija sa SDSS i saradnja sa Pupovcem

OD STALNOG DOPISNIKA - ZAGREB


Skandalozni pritisak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave na srpske učenike naišao je na mnogobrojne kritike u Hrvatskoj, ali zasada su izostale one iz HDZ-a, čiji je Penava član. Objavljivanje snimka na kojem srpski učenici navodno ne ustaju dok se svira hrvatska himna rezultiralo je napadom na jednog od njih, a hajka je sprovedena i prema celoj školi "Nikola Tesla", za koju je Penava rekao da je problematična.

Kada se zna da su HDZ i SDSS u koaliciji i da je Milorad Pupovac u više navrata podmetao leđa da spase sadašnju hrvatsku vladu, može se očekivati da će i posle najave da će biti podneta tužba protiv gradonačelnika reagovati i vrh stranke iz Zagreba, ogradivši se od politike Ivana Penave koja je dovela do opasnog zaoštravanja međunacionalnih odnosa u Vukovaru.

Pročitajte još: GRADONAČELNIKU VUKOVARA SRBI ČESTO NA METI: Optužuje ih da kreiraju haos

- Penava uporno ignorište trećinu stanovništva - kaže Dragana Jeckov, saborska poslanica iz redova SDSS-a.

Pupovac za "Novosti" objašnjava da niko do sada nije koristio decu za političke obračune u kontekstu rata i ratnih zločina.

- U drugim hrvatskim mestima srpska zajednica dobro sarađuje sa gradonačelnicima i gradskom vlasti, poput Gline, a treba znati i da se u najtežim okolnostima u Vukovaru na neki način razgovaralo. Niko do sada nije posezao za time da koristi decu - kaže Pupovac.

Roditelji napadnutog dečaka demantuju policijske tvrdnje da je sukob rezultat obračuna navijačkih grupa i kažu da njihovo dete nije nikakav pasionirani navijač, niti navija za bilo koji klub. Ovaj napad, koji očito neće dobiti ni pravi kontekst kada je reč o policijskom postupanju, zabrinuo je i druge vukovarske stranke, pa je Živi zid takođe najavio kaznenu prijavu protiv Penave.

U rasvetljavanje slučaja uključio se i pravobranilac za decu Helena Pernat Dragičević, jer je objavljivanjem snimka povređeno pravo dece. "Deca se svakako ne smeju koristiti u javnom političkom prostoru da bi se izvlačile političke kvalifikacije", rekla je ona.

Pročitajte još: SUKOB MEĐU UČENICIMA: U Vukovaru napadnut mladić koji nastavu pohađa na srpskom

U svakom slučaju, ova zloupotreba dece presedan je i u hrvatskom političkom prostoru i ukazuje na to da se vukovarski gradonačelnik "oteo" politici koja bi trebalo da dovede do mirnog suživota Hrvata i Srba u tom gradu. Iako je Penavu premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković pozvao da objasni svoje postupke, poručio je Zagrebu da u Vukovaru neće ulaziti u koaliciju sa SDSS-om, dok odluku na nacionalnoj ravni donosi stranački vrh u Zagrebu. Ali, pritisci vukovarskog gradonačelnika na Srbe se i dalje nastavljaju, pa će očito vrh HDZ-a morati da donese odluku ko mu je preči, Penava ili koalicija sa SDSS-om i saradnja sa Pupovcem.

Opasno zaoštravanje međunacionalnih odnosa u Vukovaru


I članovi Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske, koji su nedavno posetili Vukovar, konstatovali su da pozitivnih pomaka nema i da Hrvatska ne primenjuje sve ono na šta se zakonski obavezala.

RODITELjI ŽELE SAMO MIR

Roditelji nesrećnog mladića kog su pretukli napadači sa fantomkama žele samo mir. "Želimo samo da mirno živimo, kako smo živeli do sada. Nikada nismo imali posla ni sa policijom, ni sa zakonima, a naše dete je mirno šetalo do škole kada je napadnuto", kažu oni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Hhhahhaaaaha

22.01.2019. 10:28

@Drugačiji - promenite jedno slovo i mislite da je to drugi jezik... pričate srpski i s tim se morate pomiriti.

Čika Velja

21.01.2019. 12:03

To je njima vec postalo genetski...kao kad psu stalno kupiraš uši,pocnu da se radjaju kupirani!!!

Kolimandzar0

21.01.2019. 14:07

Nisu rvati problem jedini je problem nasa drzava koja ne stiti svoje ljude .Da je obrnuto bilo pa sad bi imali sankcije a nasi sta rade?Dje je ambasador Gde su borci za prava i NVO?

Никола У.

21.01.2019. 14:42

Коментар "Другачијег" - не стоји! Наиме, ХФЗ на српским порталима увек ћути. Шта ради на хрватским - српским грађанима углавном није познато.

Деда Јагош

21.01.2019. 17:54

Кад су хрватима деца била светиња? Никад! Па они су и сопствену жртвовали у рату 91-95 зарад политике, а камо ли српску. Ко не верује нека пита Вировитичане који су одбијали послушност туђману 92.