„Smena MOĆI se dešava pred našim očima!“ EU hitno zahteva OŠTRIJU strategiju prema KINI jer Amerika gubi ulogu NAJVEĆE SILE

Tanjug

utorak, 26. 05. 2020. u 00:25

„Смена МОЋИ се дешава пред нашим очима!“ ЕУ хитно захтева ОШТРИЈУ стратегију према КИНИ јер Америка губи улогу НАЈВЕЋЕ СИЛЕ
Što se tiče najvećeg dela evropskih zemalja, Trampov haotičan odgovor na pandemiju i ispoljena osvetoljubivost kod njih su iskristalisali najdublju zabrinutost da se administracija sadašnjeg predsednika SAD kreće u pravcu koji ne bi sledila nijedna razumna demo

VISOKI komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas članice da primene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalne moći.

- Analitičari su dugo predviđali kraj sistema predvođenog Amerikom i dolazak veka Azije. To je ono što se dešava pred našim očima-, rekao je Borelj na video konferenciji sa sa nemačkim diplomatskim predstavnicima.

Dodao je da se pandemija korona virusa može posmatrati kao tačka u kojoj je došlo do prelaska moći sa Zapada na Istok i da raste pritisak na EU "da izabere stranu".

Prema njegovom mišljenju, EU treba da prati sopstvene interese i vrednosti i da izbegne da bude instumentalizovana sa bilo koje strane.

Borelj je ocenio da trenutni odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

- Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu, koja iziskuje bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije - rekao je Borelj.

MOĆ AMERIKE SLABI

Treba podsetiti da je nedavno Si-En-En izneo analizu o tome kako je pandemija korone uticala na SAD.

Pandemija korona virusa šokirala je svet brzinom kojom se raširila planetom, a takođe ubrzava promene u ravnoteži globalne moći, koje se odvijaju na štetu Sjedinjenih Američkih Država, navodi Si-En-En.

Odnosi između SAD i Evrope, narušeni otkako je američki predsednik Donald Tramp pre tri godine došao u Belu kuću, pretrpeli su težak udarac u utorak tokom glasanja na godišnjem skupu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, kada je podržan pomirljiv stav evropskih zemalja prema Kini kada je reč o istrazi o izbijanju pandemije.

Nasuprot tome, nije prihvaćeno američko gledište da je potrebno oštrije nastupiti prema Pekingu, i to bi, kako ističe Si-En-En u analizi, trebalo da bude znak za uzbunu u Vašingtonu.

Pandemija korona virusa iznenada je pojačala dinamiku svakog geopolitičkog spora, a to se takođe odnosi na trosmernu borbu za prevlast između SAD, Evrope i Kine, navodi autor.

Osim što je Kinu okrivio za prikrivanje pandemije u ranoj fazi, Tramp je SZO optužio da je stala na stranu Pekinga, najavivši da će uskratiti finansiranje toj agenciji Ujedinjenih nacija.

Što se tiče najvećeg dela evropskih zemalja, Trampov haotičan odgovor na pandemiju i ispoljena osvetoljubivost kod njih su iskristalisali najdublju zabrinutost da se administracija sadašnjeg predsednika SAD kreće u pravcu koji ne bi sledila nijedna razumna demokratska zemlja, navodi takođe autor analize.

Iako to možda neće dovesti do pucanja u odnosima SAD i Evrope, moguće je da će pružiti priliku nekom drugom, poput Kine, da to iskoristi, ističe autor, koji takođe upozorava da će, ukoliko Tramp i ovoga puta pobedi na izborima, globalna moć SAD u budućnosti nastaviti da opada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

* КОМЕНТАР *

26.05.2020. 03:42

Фотографија вам је најжешћа, погледајте председника Сија као да каже овом кловну "... бежи бре протуво види на шта личиш ..."!!!

EU JE CEDO SVETSKOG ZLA Nr.1 KOJE GUBI ULOGU NAJVECE SILE

26.05.2020. 07:13

Obrstili svet ko gubar, pa sad ih hvata panika.

Srbijo, Zuta kuco

26.05.2020. 07:57

Kako je Kina prikrivala pandemiju? Kada se bolest pojavila niko nije mogao odmah da shvati da se radi o novom virusu. Da se utvrdi da se ne radi o sezonskom gripu bilo je potrebno vreme. Kada su Kinezi to utvrdili jos nije bilo pandemije. Ispravno su reagovali i stavili citav grad u karantin. Sta je ucinio Zapad? Organizovali su evakuaciju svojih drzavljana IZ KARANTINA. Apsolutno imbecilno. A Tramp? On se u pocetku sprdao sa mogucom opasnoscu po SAD. Nije bilo davno. Proverite njegove izjave.

Mirjana

26.05.2020. 08:16

zašto bi EU morala da "bira: istok ili zapad kada je ona u "centru"?Dobra saradnja i sa Kinom i sa SAD ako ONI žele?

Z

26.05.2020. 08:23

Za ameriku je jedini spas da pocne da se ponasa kao normalna drzava a eu je ipak na azijskom kontinentu

Вожд

26.05.2020. 09:01

Barem neće biti više ratova , biće Svet miran , radi će svi ponalo i svi će imati po malo . Ova bagra uništi celu planetu

e

27.05.2020. 08:34

@Вожд - zamisli svet gde kina unisti poganu eu, ameri kinu, rusi amere, iran ruse i posle padne meteor na bliski istok ? e, to bi bio raj na zemlji ...

vaki granicar JNA

26.05.2020. 11:06

ima samo evroazijski kontinet najveca sila sveta i tog kontionenta je kina a evropa i eu su samo delovi evroazijskog kontinenta i nista vise

Ja Paja

27.05.2020. 10:09

a koje su to ,,razumne demokratske zemlje', one u kojima kapital ,bogatasi i korumpirani politicari donose zakone u ime sirotinje a u svrhu svog bogacenja...kakva demokratija, ne lazite narod, to ne postoji nigde...