KINA, iz koje je epidemija izazvana virusom korona krenula, izborila se sa epidemijom, dok su Sjedinjene Američke Države trenutno na udaru ovog virusa.

Drugi nosač koji se nalazi na Pacifiku, Ronald Regan, trenutno je usidren u Japanu, gde obnavlja zalihe i nužne popravke.

Pročitajte još: Usaglašavanje razlika već daje prve rezultate: Cena nafte RASTE u očekivanju sastanka OPEK+

Tokom marta, "Azija tajms" objavio je da filipinski predsednik Rodrigo Duterte želi da prekine sporazum koji omogućava boravak američkih trupa u toj zemlji.

U tom trenutku Kineska narodnooslobodilačka vojska bila je u pripravnosti da dođe na to mesto.

Kineska narodnooslobodilačka vojska je tada objavila:

-Mornarica je izvela borbeno orijentisane vežbe u kojima su učestvovali brodovi, podmornice i borbenim avioni u Južnom kineskom moru krajem marta, u mesecu u kojem su ratni brodovi i avioni SAD često neovlašćeno ulazili u te vode. Stručnjaci navode da su vežbe pokazale da kineska mornarica može delotvorno kontrolisati i zaštititi vode dok nastavlja s jačanjem svojih borbenih sposobnosti.

Ipak, nakon izbijanja epidemije na nosačima i događajima u Južnom kineskom moru, čelnik Indopacifičkog zapovedništva američke vojske Filip Dejvidson u američki je Kongres poslao zahtev za povećanje sredstava za 20 milijardi dolara.

Pročitajte još: Razbojnici u Meksiku opljačkali rudnik, pa POBEGLI AVIONOM

- Strategije nacionalne i obrambene sigurnosti te brojne obaveštajne procene razotkrile su obnovljenu pretnju sukoba velikih sila. Najveća opasnost po SAD je erozija konvencionalnih sredstava odvraćanja. Bez toga, Kina i Rusija će se smatrati ohrabrenima da preduzmu akcije u regiji kako bi naštetili američkim interesima .

(Euractiv.hr)