Odbor za pravosuđe glasa o opozivu Trampa sledeće nedelje: Demokrate pišu predlog, utvrđuje se koje će sve tužbe da podnesu

Tanjug

nedelja, 08. 12. 2019. u 20:58

Одбор за правосуђе гласа о опозиву Трампа следеће недеље: Демократе пишу предлог, утврђује се које ће све тужбе да поднесу

AP Photo/J. Scott Applewhit

Većinu u Senatu imaju republikanci i malo je verovatno da će glasati za smenu američkog predsednika
VAŠINGTON - Demokrate u Predstavničkom domu pišu predlog opoziva američkog predsednika Donalda Trampa i Odbor za pravosuđe bi mogao o tome da glasa tokom predstojeće sedmice, izjavio je danas predsedavajući odbora Džerold Nedler.

Nedler je u intervjuu za CNN rekao da odbor "treba da razmotri mnogo stvari" dok utvrđuje koje će optužbe podneti protiv Trampa.

"Postoje mogući predlozi koje različiti ljudi pišu. Međutim, činjenica je da nećemo donositi odluku o sadržaju predloga za opoziv do sutrašnjeg pretresa", rekao je Nedler.

Odbor će sutra održati javni pretres na kojem će biti razmatrani dokazi prikupljeni tokom istrage, u čijem fokusu je bio Trampov zahtev Ukrajini da istraži bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, jednog od vodećih kandidata za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke, prenosi Glas Amerike.

Odbor razmatra predlog opoziva, prema kojem bi Tramp bio optužen za zloupotrebu položaja kada je reč o politici prema Ukrajini i za opstrukciju Kongresa, zbog odbijanja da sarađuje u istrazi.

Demokrate bi trebalo da reše i pitanje da li će napisati treći osnov za opoziv, a to je opstrukcija pravde, koji bi bio zasnovan na izveštaju bivšeg specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine.

PROČITAJTE JOŠ - Tramp pozvan na sopstveni opoziv

Članovi Predstavničkog doma iz Demokratske stranke tokom vikenda razmatraju informacije koje su dobili od Odbora za obaveštajna pitanja i stručnjaka za ustavno pravo koji su u sredu svedočili u Kongresu.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja, koji je vodio istragu, Adam Šif rekao je da bi predlog opoziva Trampa trebalo da bude usredsređen na najveću pretnju po američku bezbednost: integritet narednih izbora.

Republikanci traže od Nedlera da odloži pretres u ponedeljak, da bi imali dodatno vreme da razmotre dodatni materijal iz istrage o opozivu.

"Članovi Odbora za pravosuđe ne mogu da razmotre hiljade i hiljade stranica dokumenata na suštinski način za nekoliko sati", napisao je republikanski član odbora Dag Kolins u pismu Nedleru.

Nedler je odbacio te tvrdnje, navodeći da su dokumenta koja su podneta u subotu, u suštini izveštaj Odbora za obaveštajna pitanja koji je prošle nedelje predstavljen i republikancima i demokratama.

O predlogu opoziva Trampa, posle usvajanja u Odboru za pravosuđe, mora da se izjasni donji dom Kongresa u punom sastavu, pre nego što bude održano suđenje u Senatu na kojem dvotrećinska većina odlučuje o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen.

Većinu u Senatu imaju republikanci i malo je verovatno da će glasati za smenu američkog predsednika.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije