NA najprestižniju vašingtonsku adresu stigao je poziv iz Kongresa, od Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, predsedniku SAD Donaldu Trampu za prvi pretres u istrazi o opozivu domaćina, šefa Bele kuće. Poziv je za 4. decembar, kada pravnici govore o ustavnim osnovama za opoziv, kao mogućoj bazi za formalno podizanje optužnice protiv predsednika. Reakcija primaoca bila je burna:

- To je demokratska prevara koja ne ide nikuda. Ono što se meni dogodilo, ne bi trebalo nikada da se desi nekom predsedniku - negodovao je Tramp, kritikujući "vukove iz Vašingtona i medije koji šire lažne vesti".


PROČITAJTE JOŠ -Problemi "kralja aluminijuma" koji je plaćao lobiste u vreme osamostaljivanja Crne gore: Deripaski oduzeli kiparski pasoš


Predsedavajući odbora Džerold Nedler kaže da je pisao Trampu da bi ga podsetio da mu je dozvoljeno da prisustvuje pretresu, a njegovim advokatima da ispituju svedoke.

- Predsednik ima izbor: može da iskoristi priliku da bude zastupljen na pretresu, ili može da prestane da se žali na proces. Nadam se da će odlučiti da učestvuje u istrazi, direktno ili preko advokata, kao što su to uradili predsednici pre njega - saopštio je Nedler.

Pozive da svedoče u istrazi odbili su državni sekretar Majk Pompeo, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni.

Demokrate istražuju Trampa zbog navodnog pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala Džoa Bajdena. Tramp, kao i njegove republikanske pristalice, tvrde da nije uradio ništa pogrešno. Predsednik SAD naglašava da je "zadržao novac namenjen Ukrajini, jer se ona smatra korumpiranom zemljom".


Trampov opoziv je moguć u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, ali bi predsednik verovatno bio oslobođen na suđenju u Senatu, gde većinu imaju republikanci. Za Trampovu smenu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.


PRVI PUT U ISTORIJI

U jeku vašintonskog procesa o opozivu, stiže i "udarac" iz Brisela tvrdnjom predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da Tramp predstavlja jedan od najvećih izazova za Evropsku uniju, jer se moli za raspad evropskog bloka. Prvi put u istoriji američki predsednik se otvoreno protivi ujedinjenoj Evropi, označava je trgovinskim "neprijateljem" i dovodi u pitanje NATO. On podržava "bregzit" i moli se za raspad Evropske unije, rekao je Tusk.


KARTELI

Tramp će meksičke narko-kartele označiti kao teroriste zbog njihove uloge u trgovini drogom i ljudima. - Na tome radim poslednjih 90 dana. Znate, to nije lako, morate da prođete ceo proces i mi to činimo - rekao je Tramp.