Razlika u prosečnim platama između muškaraca i žena u Evropskoj uniji znači da žene u evropskom bloku od danas pa do kraja godine rade besplatno, upozorila je Evropska komisija.

Takozvani dan ravnopravnosti u platama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom EU žene zarađuju prosečno 16 posto manje od muškaraca, prema poslednjim podacima. Ta cifra je za 0,2 procentna poena manja u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Polsovni dnevnik.

PROČITAJTE JOŠ - EU odlučila da se obračuna sa pranjem novca nakon nekoliko skandala

"Pre 60 godina načelo ravnopravnosti plata upisano je u evropske ugovore i još uvek žene širom Evrope ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima", napisali su u saopštenju komesari Evropske komisije Vera Jurova, Marjian Tisen i Frans Timermans.

"Iako smo napravili neke korake u pravom smeru u proteklih pet godina mora da se učini više i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo", dodali su.

Novoimenovana predsednica EK Ursula von der Lejen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU, obećala je zakon o transparentnosti plata u prvih sto dana svog mandata.

To bi, zajedno s novim pravilima EU koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dele odgovornosti za odgoj dece, trebalo da "odgovori na korene uzorka jaza u platama po polu", navelo je troje komesara.

Von der Lejen je sastavila tim komesara s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena, ali je tri nena kandidata odbio Evropski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji, zaključuje Poslovni.