“PALA” ZGRADA PARLAMENTA: Demonstranti razvalili vrata, išarali grb Hongkonga i lomili slike političara (VIDEO)

I. S.

ponedeljak, 01. 07. 2019. u 16:57

“ПАЛА” ЗГРАДА ПАРЛАМЕНТА: Демонстранти развалили врата, ишарали грб Хонгконга и ломили слике политичара (ВИДЕО)

Demonstranti upali u skupštinu krčeći put kišobranima AP Photo

Masa je provalila razbijajući staklene površine u prizemlju zgrade. Demonstranti se nisu obazirali na policijsko upozorenje da će biti uhapšeni

PROTESTI u Hongkongu koji se svake godine održavaju na dan kad je vraćen Kini, pretvorili su se u nasilne demonstracije, a ima i povređenih. Na hiljade građana, ogorčenih, između ostalog, zbog kontroverznog zakona o izručenju Pekingu, okupilo se ispred parlamenta. Više stotina ih je okupiralo zdanje, ispisivalo poruke, koristilo biber-sprej protiv skupštinskog obezbeđenja.

Pročitajte još: Hong Kong: Zatvorene vladine kancelarije

Masa je provalila razbijajući staklene površine u prizemlju zgrade. Demonstranti se nisu obazirali na policijsko upozorenje da će biti uhapšeni svi koji prođu kroz bezbednosna metalna vrata. Bili su pod plastičnim šlemovima, a većina ih je nosila kišobrane kojima je "čistila" prolaz. Policija se nije suprotstavila, uniformisani su tek nastojali da obezbeđuju nerede da ne dođe do tragedije.

Koristeći takvo ponašanje bezbednosnih snaga protestanti su crnom bojom prskali zastave Hongkonga, u nastojanju da sakriju postojeći amblem. Nosili su zastave nekadašnjeg britanskog protektorata Hongkonga.

Pročitajte još: MASOVNI PROTESTI U HONGKONGU: Tražili ostavku, dobili izvinjenje

Zdanje zakonodavne vlasti Hongkonga u ponedeljak je obuhvaćeno crvenim stepenom uzbune i naređena je evakuacija samog zdanja i čitave oblasti. Uprkos tome, umesto da se narod razilazi, sve više ljudi se okupljalo i čitave kolone ulazile su u skupštinu, kroz krhotine stakla.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije