Direktor Fonda za Penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić rekao je danas da će penzije u Srpskoj biti povećane za dva odsto prilikom isplate julske penzije koja počinje 2. avgusta.

Milić je rekao da su članovi Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske danas doneli dve važne odluke koje se odnose na povećanje penzija od dva odsto i organizaciju tradicionalnog šahovskog prvenstva za penzionere Srpske.

Reč je o naporima ka daljem poboljšanju materijalnog položaja krajnjih korisnika prava, odnosno penzionera u skladu sa predstojećim povećanjem od dva odsto, koje će uslijediti prilikom isplate julske penzije, koja počinje 2. avgusta, rekao je Milić novinarima na Jahorini poslije sednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske.

On je podsetio da je ovo drugo povećanje penzija u toku ove godine, što zbirno iznosi rast od 4,17 odsto.

-Udruženje penzionera Republike Srpske ima dogovor sa Vladom Srpske da se nastoji održati učešće prosečne penzije u prosečnoj plati od 43,5 odsto. Sa ovim povećanjem od dva odsto biće dostignut nivo od oko 42,5 odsto, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor Udruženja penzionera Republike Srpske danas je zaključio da se već od jeseni sa Vladom Republike Srpske pokušavaju iznaći nove mogućnosti za još jedno povećanje penzija do kraja godine.

Milić kaže da je zbog povećanja rasta prosečne plate u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine realno očekivati da će plate rasti i do kraja godine, zbog čega bi trebalo da po osnovu rasta 50 odsto troškova života i 50 odsto rasta prosečne plate, u januaru sledeće godine dođe do najvećeg usklađivanja rasta penzija u Srpskoj.

On je istakao da je druga važna stvar organizacija redovnog godišnjeg šahovskog prvenstva penzionera u Republici Srpskoj, koje je planirano za polovinu septembra u Trebinju.

Predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da su članovi Upravnog odbora danas razmatrali probleme promene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

On je naveo da su standardi penzionera oštećeni izmenama tog zakona iz 2014. godine i najavio da Udruženje želi da izmenama tog zakona popravi status penzionerske populacije.

Rakulj je naveo da je Vlada Republike Srpske već o tome obaveštena i da je u planu organizacija stručnog skupa o ovoj temi. - Mi smo nezadovoljni zbog lošeg izdvajanja sredstava iz budžeta za penzijsko osiguranje, istakao je Rakulj.

On smatra da nije u redu da se u javnosti pominje samo povećanje plata, a da o povećanju penzija niko i ne govori.

Prema njegovim rečima, penzioneri su za vreme njihovog radnog odnosa stvorili povoljan ambijent, okruženje za rad pa čak i za obrazovanje sadašnjih poslodavaca, tako da bi bar neki dio tog kolača trebalo da bude vraćen penzionerima, možda čak i sa kamatama.

Rakulj je potvrdio da je na sastanku konstatovano da bi i olimpijsku planinu Jahorinu, sa svim svojim prirodnim kapacitetima i resursima, trebalo uvrstiti kao idealnu destinaciju za odmor, rekreaciju i oporavak penzionera, ravnopravno sa svih pet banjskih lečilišta u Republici Srpskoj, sa kojima Udruženje penzionera već ima odličnu saradnju.

On smatra da bi bilo dobro da i porodični lekari povedu računa o ovoj ideji čiji je osnovni cilj poboljšanje uslova života i zdravstvene zaštite penzionera u Srpskoj.