ERDOGANOVA ŽENA BANULA NA BAJLONIJEVU PIJACU: Častila sam Eminu šećercom

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

10. 10. 2019. u 10:02

ЕРДОГАНОВА ЖЕНА БАНУЛА НА БАЈЛОНИЈЕВУ ПИЈАЦУ: Частила сам Емину  шећерцом

Emine Erdogan (sa belim hidžabom) na Bajlonijevoj pijaci Foto P. Vasiljević "Sputnjik"

"Novosti" na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu posle iznenadne posete supruge turskog predsednika

DOBAR dan. Da li vam je roba organskog porekla?

Ovim rečima, supruga predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Emine Erdogan obratila se prodavačici povrća na Bajlonijevoj pijaci, na koju je prekjuče kasno po podne "banula", dok je njen muž vodio političke razgovore u Beogradu.

- U Srbiji je sve organsko. Čista zemlja, pošten narod - odgovorila joj je Violeta Korunoski iz okoline Pančeva, jedna od najvrednijih prodavaca, čija se tezga među poslednjima zatvara.

Kako nam je iskreno ispričala, nije bila najsigurnija ko je zapravo njena mušterija.

- Počela sam da se pakujem i idem kući da se odmorim. Odjednom mi je prišla žena u pratnji velikog broja ljudi i počela da gleda povrće. Tu su bili i prevodioci - priča nam Violeta. - Tražila mi je kukuruz, boraniju i kupus. Kupila je 12 kukuruza i jedan sam je častila. Izvadila sam ispod tezge najkrupniji. Odnela je i pune kese kupusa i boranije. Zadržala se kod mene desetak minuta.

Robu je, kako kaže Korunoski, platila u dinarima. I nije se cenkala:

- Vrtela sam po glavi ko bi ona mogla da bude. Povezala sam da je neko Erdoganov, jer sam znala da je turski predsednik došao u Beograd. Tek sam posle saznala da je to u stvari bila njegova žena.

Violeta je i juče ujutru, kao i svakoga dana, otvorila tezgu. Sada su mušterije osim stalnih pitanja o povrću koji prodaje iz njene bašte i njive, postavljale i poneko o neobičnoj poseti Emine Erdogan.

PROČITAJTE I:Vučić: Da ne gledamo jedni druge popreko već kako da živimo zajedno; Erdogan: Poenta je da se razmišlja o celom regionu (FOTO)

- Eto, ode moja roba iz Banata u Tursku. A, baš mi je drago. Ove godine su mi i kupus i kukuruz odlični - šalila se glavna zvezda jučerašnjeg dana na čuvenom "Bajloniju".

Violeta Korunoski kraj svoje tezge Foto S. Rovčanin

Posle Violete, Emine je došla i do tezge gde se prodaju borovnice i maline, pa je kupila i ovo voće.

Iako je dolazak gošće iz Turske na Bajlonijevu pijacu bio van protokola, izbor da to bude baš Dorćol nije nimalo slučajan. Deo grada nosi ime po turskoj reči koja označava mesto gde se ukrštaju četiri puta, nekada poznat kao Dunavska varoš, gde se nalazio jedan od najvećih trgovinskih objekata - karavansaraj sa bezistanom Mehmed--paše Sokolovića i gde su živeli najbogatiji Turci. A, i u Turskoj se jedan grad zove Dorćol.

CEH DVE HILjADE DINARA

O ŽIVOTU Erdoganove lepše polovine postoje razne teorije. Jedna je da živi skromno poput mnogobrojnih turskih domaćica i da u kuhinji pravi domaće jabukovo sirće. Pominje se i druga strana medalje, odnosno da navodno živi u svili i kadifi, kupuje skupu garderobu i tašne, iz zlatnih šolja pije čaj... Kako bilo, na "Bajloniju" ju je sve što je pazarila koštalo oko dve hiljade dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije