Vučić: Da ne gledamo jedni druge popreko već kako da živimo zajedno; Erdogan: Poenta je da se razmišlja o celom regionu (FOTO)

Tanjug

08. 10. 2019. u 13:47

Вучић: Да не гледамо једни друге попреко већ како да живимо заједно; Ердоган: Поента је да се размишља о целом региону (ФОТО)

Foto D. Milovanović

Srpski predsednik je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsedništva BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon trilateralnog samita Srbija-Turska-BiH, da bi voleo da ne gledamo ubuduće jedni druge preko plota, da ne maštamo kako ćemo jedni druge da uništimo, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti, čemu će doprineti autoput Beograd-Sarajevo, čijem svečanom početku gradnje će prisustvovati danas.


Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio iskreno zadovljstvo što je danas mogao da razgovara sa članovima Predsedništva BIH i predsendikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i posebno zahvalnost Turskoj i šefu turske države zbog njihove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu, što je važzna poruka ne samo danas, već i za godine koje su pred nama.


"Hvala Turskoj i predsedniku Erdoganu na angažmanu i trudu. On je svojim ostankom danas u Beogradu i i zajedničkim odlaskom u Sremsku raču pokazao koliko su mu važni region, Srbija i BiH", podvukao je on.


Vučić je istakao da je za Srbiju i Beograd ovo važan dan, jer je od 1945.godine, u čemu su saglasni, „postojala nevidljiva ruka koja je sprečavala da se grade komunikacione veze između Srbije i BiH“.


"Sada je vreme da se to promeni. Za nas je ovo veliki dan i obezbedili smo finansiranje projekta Kuzmin-Sremska Rača. Most preko Save biće izgrađen u celini našim parama", preneo je on.


Vučić je kazao da će zbog mosta projekat trajati tri godine.


Objasnio je da se ovim projektom spajamo sa Bijeljinom, drugim gradom po veličini u RS, a put će ići i do Brčkog i Tuzle.


Podsetio je da su Tuzlaci uvek više naginjali ka Beogradu nego ka zapadnim jugoslovenskim vezama, a da smo posle jugoslovenskih sukoba i tu nit uspeli da izgubimo.


Prema njegovim rečima autoput Beograd-Sarajevo biće fantastičan za trgovinske odnose, koji su iz godine u godinu sve bolji.


"Potezali smo danas mape u kojima smo ucrtavali autopoteve i pruge. Nećemo da govorimo precizno o lokacijama, ali sa zadovoljstvom smo gledali u karte i kako da popravimo život ljudi. Svi projekti o kojima govorimo su projekti povezivanja ljudi. Kada povezujete ljude oni razmišljaju o boljem životnom standardu umesto da se svađaju", kazao je on.


Vučić je istakao da zbog toga ovaj prsten koji treba da spaja Beograd i Sarajevo ima poseban značaj.


On bi, kako je rekao, spojio Srbe iz Beograda sa Srbima u Gackom, Nevesinju, Bileći i Trebinju, ali i Bošnjake iz Novog Pazara, Tutina sa Sarajevom, a tako i Srbe i Bošnjake.


"Uvezali bismo se i imali bi neuporedivo bolju komunikaciju. Za samo tri sata normalne vožnje bili bi u Sarajevu", ukazao je on dodajući da će, kada se završi put, ljudi biti bolje povezani i napraviće se bolji rezultati.

Pročitajte još - TURSKI PREDSEDNIK U POSETI SRBIJI: Vučić: Zajednički cilj nam je mir na Balkanu (FOTO/VIDEO)

"Spreman sam da uvek razgovaramo. Voleo bih da ne gledamo preko plota jedni druge, da ne maštamo kako će jedni druge da unište, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti", rekao je on.


Vučić je zamolio građane, izrazivši uverenje da će hiljade prisustvovati svečanom početku radova u Sremskoj Rači i punog srca pozdraviti projekat, da, pošto će sigurno velikim aplauzom dočekati predsednika Erdogana, na isti način pokažu gostoprimstvo i gostima iz BiH.


"Uveren sam da smo nekakav dobar posao danas započeli“, zaključio je predsednik Srbije.


ERDOGAN: ODLUČNI DA NASTAVIMO MEHANIZAM TRILATERALE

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je današnji Samit Srbija-Turska-BiH bio plodonasan, da su lideri zemalja odlučni da nastave trilateralni mehanizam, te da je najvažnije to što se, kako je rekao, pre svega, razmišlja o celom regionu.

Sledeći sastanak, istakao je, biće održan u BiH, a zatim u Turskoj.

"Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Kada je reč o Srbiji i BiH, građanima, to će zbližiti i ljude i dve zemlje. A, najvažnija poenta današnjeg sastanka je ta što se, pre svega, razmišlja o celom regionu", rekao je Erdogan na zajedničkoj pres konferenciji nakon trilateralnog sastanka.

Turski predsednik je istakao da će auto-put Beograd - Sarajevo još više zbližiti Srbiju i BiH."Put je sinonim za civilizaciju, za život. Ako imamo put između dva naroda, to će imati još veći uticaj na građane, a još veći na sprečavanje migracija. Naprotiv, učiniće region mestom koje privlači ljude, oni više neće odlaziti iz domovine", rekao je Erdogan.

Osvrunuo se na problem sa formiranjem Saveta ministara u BiH, navodeći da je prošlo 12 meseci a da vlada nije formirana, te da takvi problemi moraju da se reše.

"Bez vlade ne može na efikasan način da se nastavi sa poslom", podvukao je Erdogan.


On je zahvalio predsedniku Srbije na gostoprimstvu, dodajući da se raduje narednim susretima.

"Posle naših susreta koji su se fokusirali na odnose Srbije i Turske i koji su bili korisni i plodonosni i ovaj samit danas je takođe veoma plodonosan i to nas čini veoma srećnima", rekao je Erdogan.


ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA BIH: KOMUNIKACIJOM SE REŠAVAJU PROBLEMI


Autoput Beograd - Sarajevo povezaće RS, Srbiju i BiH i omogućiće bolju komunikaciju, složila su se trojica članova Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić na pres konferenciji nakon trilateralnog samita Srbije, Turske i BiH.


Srpski član Predsedništva Milorad Dodik istakao je da je to dobar forum i dobar oblik saradnje, dodajući da je smperam da se nastave razgovori tri zemlje u tom forumu, kao i da je potrebno da se očuva i politička dobra saradnja, da se očuva stabilnost i mir.


"Erdoganove reči da treba izbeći svaki, eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir su svakako prihvatljive za sve nas. Želimo to da činimo i da u tom pogledu nižemo uspehe", naveo je Dodik.


U tom će smislu, dodao je, auto-put Beograd - Sarajevo povezati RS, Srbiju i BiH i omogućiti bolju komunikaciju.


On je novinarima preneo i da se na sastanku razgovaralo i o drugim razvojnim projektima, poput gasovoda Turski tok, za koji je RS zainteresovana, kao i spremnost da se radi na drugim investionim projektima, poput modernizacije pruga.


Kako je rekao, BiH ima svoje unutrašnje probleme, ali je istovremeno izrazio uverenje da bi moglo doći do formiranja saveta ministara BiH, kako bi se olakšala dalja saradnja.Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Dažferović konstatovao je da je Turska stabilizujući faktor u regionu, a da Srbija i BiH svoja otvorena pitanja treba da rešavaju dijalogom.


Prema njegovim rečima, svaka od zemalja regiona ima svoje bilateralne odnose, a Srbija i BiH imaju više otvorenih pitanja koje treba da počnu da rešavaju.


"Potreban je dijalog, za mene je to najvažnije i potrebna je intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije jer samo na taj način se mogu rešiti svi bilateralni problemi", rekao je Džaferović.


Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je nešto što je zajedničko svima, dodao je navodeći da će početak biti ozvaničen upravo danas u Srbiji.


"Ovo je vrlo važan projketa koji definitivno utiče na mir i stabilnost u celom regionu", istakao je Džaferovć.


Prema nejgovim rečima, Srbija je završila svoje obaveze ipočinje izgradnju.


"Što se BiH tiče potrebno je da što pre institucionalno definišemo i potom zakljucimo ugovore i sa Turskom i sa Srbijom kako bismo realizovali taj projekat. To je za mene najvažnije sa ovog sastanka", rekao je on.


Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću, kao domaćinu i predsedniku Turske Redzepu Tajipu Erdoganu na prilici da se u Beogradu razgovara o pitanjima koja se tiču zajedničkih projekata tri zemlje, navodeći da je najviše reči bilo o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo, mogućnostima finansiranja i načinu izvođenja projekta.


"Reč je o zahtevnom projektu jer su to skupi projekti, ali su višestruko korisni jer povezuju dve zemlje, građane. Pogotovo su važni za BiH zato što mi imamo interes da se realizuju, jer podstiču i povezanost u okviru BiH na nekim pravcima koji su nedovoljno izgrađeni", rekao je Komšić.


On je dodao da se nada da će se susreti poput današnjeg nastaviti, zvanično i nezvanično, te da će se otvoriti i novi spektar tema, a da će se bilateralnim pitanjima razgovarati na bilateralnim susretima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Mira

08.10.2019. 22:07

Zajedno prevazilazimo teskoce koje smo imali u proslosti i gledamo napred u buducnost nas ,nase dece i cele regije. Dokaz da je to moguce

Dakki

09.10.2019. 11:49

Nismo ista drzava ali saradnjom i slogom mozemo sve postici i ziveti lepo i mirno svi u regionu.

Vatro Marx

09.10.2019. 17:21

Diktator Turcin nesmije nigde dase pojavisamo u Srbiju. Razmisljat je jedno o regionua ostvariti je sasvim drugo.