NESTALA JE JUGA, OSTALA JE PRUGA: Radivoje Lapčević: Pre 72 godine bos i golim rukama gradio prugu Brčko-Banović

Jelena MATIJEVIĆ

02. 05. 2018. u 09:02

Užičanin Radivoje Lapčević (89) pre 72 godine bos učestvovao u izgradnji pruge Brčko – Banovići. Izgrađena je rukama za 190 dana bez teških građevinskih mašina

НЕСТАЛА ЈЕ ЈУГА, ОСТАЛА ЈЕ ПРУГА: Радивоје Лапчевић: Пре 72 године бос и голим рукама градио пругу Брчко-Бановић

Obeležavanje 70 godina od akcije, Foto D. KARADAREVIĆ, N. SKENDERIJA

SIMBOLIČNIM udarcem krampom, 1. maja 1946. godine, obeležen je početak izgradnje pruge Brčko - Banovići. Istovremeno, to je bio i početak prve omladinske radne akcije u ratom opustošenoj, osiromašenoj i razorenoj Jugoslaviji. Iz njenog uspeha izrodile su se sve potonje akcije, to jedinstveno veliko omladinsko čudo koje je trajalo decenijama. Naša želja da se zemlja podigne i osavremeni bila je toliko iskrena i jaka da je, jednostavno, ništa nije moglo zaustaviti. Naš polet, jačina duha, snaga i volja, danas mi se čak čine vanvremenskim i nestvarnim. Ali stvarna su naša dela. Ona su večni svedoci naše ljubavi prema otadžbini.

Ovako se Radivoje Lapčević (89), iz Užica, seća početka gradnje čuvene pruge Brčko - Banovići. Kada je nedavno u užičkom Istorijskom arhivu otvorena gostujuća izložba "Historijska pruga kroz historijske izvore" Arhiva Tuzlanskog kantona, Lapčević je, kao učesnik, brigadir sa legendarne akcije bio počasni gost. Dok je razgledao fotografije i dokumente sa izgradnje pruge, ovaj krepki starina nije mogao da sakrije osećanja, ni da zaustavi lavinu uspomena.

- Prošle su 72 godine, a kao da je sve bilo juče - tiho, s ponosom priča Lapčević. - Obećao sam drugovima iz SKOJ da ću ići na izgradnju pruge Brčko - Banovići, iako sam znao da mi otac neće dozvoliti. U tim godinama nemaštine, svaki "muške ruke" su bile dragocene za rad na njivi. U mojoj rodnoj Radoinji kod Nove Varoši, predstojali su veliki prolećni poslovi na oranicama. Da bi me zadržao, otac je zaključao zgradu da ne uzmem stvari, a mene je ostavio ispred, bez obuće i odela. E, tako bos, krenuo sam sa dva druga iz sela, na prvu saveznu omladinsku radnu akciju. Pešačili smo dva sata do Varoši, i tamo sam stigao krvavih nogu. Pre polaska za Bosnu, drug Radomir Leković našao mi je nekakav sako i pantalone, ali ne i cipele. Na trasi buduće pruge, sve vreme, radio sam bos. Tek kada se pojavio prvi sneg po brdima oko Živinica, Radomir mi je dao svoje cipele.

I nije mu, priča, ništa bilo teško. Svaki izgrađen metar pruge bio mu je, kao i drugim brigadirima, podsticaj da se "grabi" dalje, više, brže... Da se cilj što pre ostvari.

- Prugu smo završili 7. novembra, 22 dana pre roka, jer je bilo planirano da je omladina izgradi do Dana republike - nastavlja Lapčević. - Našoj sreći nije bilo kraja. Radili smo je gotovo golim rukama, sa oskudnim alatkama i ponekom zastarelom mašinom. Ali, kad se hoće, kad se želi da nam u državi svima za dve-tri, pa i deset godina bude bolje, onda se čovek trudi, daje sve od sebe.

Radivoje Lapčević (89)

Da su omladinci na prvoj posleratnoj radnoj akciji "izgarali" od želje da valjano i što pre završe posao, svedoče i "udarnički" podaci.

- Pruga Brčko - Banovići, duga 92 kilometra, sa tri tunela, 22 mosta i 177 drugih objekata, izgrađena je za 190 dana - navodi se u katalogu izložbe. - Sa trase je iskopano više od 1.000.000 kubika zemlje i kamena. Pruga je bila podeljena na 24 deonice na kojima je radilo 220 brigada. U izgradnji je učestvovalo 62.268 omladinaca i omladinki iz svih krajeva Jugoslavije, a pomagalo im je gotovo 2.000 dobrovoljaca iz drugih zemalja. Prvi voz prugom je prošao 7. novembra 1946.

Pruga završena pre roka

Baš na ovaj dan, pre dve godine, Lapčevićevi drugovi, nekadašnji udarnici i brigadiri, ali i oni mnogo mlađi koji danas čuvaju uspomene na jugoslovenske omladinske radne akcije, obeležili su 70 godina od izgradnje čuvene pruge. A kako bi drugačije do vožnjom u vozu od Banovića do Brčkog. Sa njima je tada bila i ekipa "Večernjih novosti".

Okićen državnim i partijskim zastavama socijalističke Jugoslavije, "svečani" voz sa pet vagona bio je krcat. Sve vreme više od 600 putnika - učesnika prve ORA, ali onih koji su kasnije gradili nege druge pruge i puteve - gromoglasno, kao jedan, pevali su stare brigadirske pesme. Najčešće se, ipak, čula "himna": "Brčko - Banovići, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga leta".

Jedna od brigada na trasi

- Bili smo mladi, puni snage i želje da se zemlja obnovi i izgradi - ispričao nam je tada Dušan Gligorić (89), rodom iz Loznice, dok nam je ponosno pokazivao svoju brigadirsku legitimaciju broj 1.764, prvi put "overenu" baš na ovoj pruzi. - Mi iz Druge podrinske udarne brigade radili smo na jednoj od najtežih deonica, na majevičkoj Orlovskoj klisuri pored reke Tinje. Radilo se u tri smene, noću pomoću karbidskih lampi, takozvanih acetilenki. Postavili smo 25 kilometara nasipa od 92, koliko je pruga duga.

Uspomene na svoju prvu radnu akciju brižljivo su čuvali i rado nam ispričali i Vaso Mićanović iz Loznice, Nikola Milutinović iz Grljana kod Zaječara, Dragutin Popesković iz Beograda, Bogdana Čanak iz Široke Kule kraj Gospića, Anto Jokić iz Brgule kod Tuzle, Muhamed Paloš (88), iz Živinica... I sve što su nam tada nostalgično, ali sa žarom pričali sažima se u njihove najiskrenije reči:

- Srce smo ugradili u šine pruge Brčko – Banovići!

Radivoje sa drugovima na izgradnji


PRVI TUNEL

NAJSREĆNIJI smo bili kad je probijen tunel Rapatnica - ispričao nam je Nikola Milutinović. - Od 1. maja, radilo se, u četiri smene, po šest sati. Udarničkim radom tunel je probijen posle samo dva meseca, krajem juna. Nezaboravno je bilo kada smo sa druge strane ugledali drugove iz Makedonije. Nastalo je opšte veselje, grljenje, ljubljenje. I dan-danas pamtim reči jednog druga koji je posle našeg uspeha rekao: "Mi za mesece preskačemo daljine po kojima su drugi puzili godinama."

SLETOVI, HOROVI, FUDBAL I ŠAH...

U OKVIRU kulturne delatnosti tokom izgradnje pruge osnovana su 304 hora i 142 amaterske grupe - navodi se u katalogu izložbe. - Akcijaši su priredili 463 priredbe i još 232 umetničke grupe koje su posetile prugu. Organizovane su i 94 literarne večeri i 516 debatnih časova. Tokom slobodnih sportskih aktivnosti održana su 74 krosa, 37 sletova, 618 košarkaških i 997 fudbalskih utakmica, 18 boks mečeva, 283 lakoatletska takmičenja i više od 7.000 šahovskih partija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

pereee

02.05.2018. 09:17

Nesretnici. Ratom su bili razoreni samo oni delovi gde su bili srbi. Da li im je pomagao supermen kad su tako radili. Klasicno komunisticko proseravanje ej 92 kilometra za par meseci, to ne mogu ni kinezi sa svojom artiljerijom.

Petronije Arbitar

02.05.2018. 11:05

@pereee - Upravo tako! A ovi iz "bratskih" nam bivših republika, što su prvi jurišali da razbijaju Jugoslaviju, sve boreći se protiv tobožnje "srbo-komuno-ćetnićke hegemonije", sada mašu Titovim slikama i kukaju kako je bilo lepo u njegovo vreme! Zašto akcijaši i udarnici, "sjedinjeni zauvek u neraskidivom bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti" nisu 90-ih branili tu Jugu? Brčko-Banovići, možeš misliti ala nam je bila značajna ta pruga! Po čemu?

Milan Galic

02.05.2018. 09:36

Klonite se već jednom te Juge.Posle 50g opet ratovi.Juga je bila dobra za lopove a ne za narod .Dobro je bilo za ustaše i slovence. Šta su oni radili za vreme sluzenja JNA.

Утеривач

02.05.2018. 11:10

@Milan Galic - Господине Галићу ако овог тренутка широм отворите очи и погледате око себе биће вам јасно да је та вечита прича о "партијским лоповима " у СФРЈ потпуно бесмислена. Ако вам то није јасно није у реду ни да коментаришете оно ошто не разумете !

tito

02.05.2018. 16:23

@Milan Galic - Slovenci su gospoda za nas,BILI i ZAUVEK će biti.A ti si tako mali,jadan,sitan...

Markom

02.05.2018. 09:57

a koliko dugo se grade koridori najsavremenijom mehanizacijom,Jos I'm popustaju zidovi potporni. bruka

gradnja pruge narodni kazan

02.05.2018. 10:11

sve što se gradilo tada I malko kasnije gradilo se da bi ne radnici I sirotinja imala šta da jede to su bile narodne kuhinje tog doba otimali su nama seljacima hranu putem prisilnog otkupa da bi se davalo da jedu ne radnici I sirotinja koja nije htela nigde da radi nego malo ceprkali pop tim akcijama kasnije svi ti ne radnicxi I sirotinja je preseljena u fabrike koji su bili opet narodne kuhinje teli zemlju od nas gde su gradili te fabrike uzimali kredite da bi se placali neradnici to je istina

vlada

02.05.2018. 11:51

@gradnja pruge narodni kazan - Ni velikog, ni malog slova, ni zareza, ni tacke, al bitno je da ti imas svoj stav .....

normalno

02.05.2018. 12:35

@gradnja pruge narodni kazan - Normalno, covek ima pravo na svoj stav i na slobodu govora (ono cega nije bilo u komunizmu). Sve sto je reako tacno je a to sto vas jugonostalgicare pogadja istina to je vas problem

gradnja pruge narodni kazan

02.05.2018. 12:47

@gradnja pruge narodni kazan - nije ovo test za pravopis ja pišem kako pišem ali vidim da ste kao vrli ne radnik u nekom javnom preduzecu razumeli moj komentar I da ste se našli u njemu dobijate platu akontu bon da jedete iudete na more I banjo kroz vidrehabilitacije I rekreacije a država uzima kredite da bi vi sedeli I pšutovali a usto bili placeni na svu srecu nema još mnogo takvih firmi na imovini mojoj je dve fabrike izgrađeno I sve sopale zemlju uzeli nikada nisu platili još se void na mog dedu oteto prokleto

Утеривач

02.05.2018. 15:01

@gradnja pruge narodni kazan - @gradnja pruge,,, "Дође време када паметни заћуте будале прогворе а фукара се обогати " Ваш коментар је доказ за ову другу Андрићеву тврдњу! У том тренутку је 90% инфраструктуре у дрѕави било унистено и 70% народа је било неписмено! Држава тек изашла из рата, ваљда је то требало некако да се обнови а не да падне с неба! Пре би се рекло да си ти најобичнији "кафански филозоф" и нерадник!

gradnja pruge narodni kazan

02.05.2018. 20:45

@gradnja pruge narodni kazan - berlin I ostali gradovi u evropi su uništeni do temelja I u desetine zapadnih država su uništene isto kao I jugoslavia a možda I vise ali tamo nije bilo radnih akcija niti otimanje kao kod nas prinudni otkup da bi neradnici jeli pa su izgrađeni svi gradovi I države bolje od sfrj tako da andriceva važi za vas I neradnike a mi seljaci cutimo I radimo

Реално

16.07.2019. 16:07

@gradnja pruge narodni kazan - @normalno: Па могао би да наведеш макар још неку ствар сем те данашње "слободе говора" која је данас боља за већину народа него онда! Врло је важно што можеш данас наводно слободно све да причаш (Да ли баш слободно и баш све!? ) ако немаш довољно да ставиш у тањир и себи и деци!Ако ти сутрашњица није сигурна ако ти лична безбедност није загарантована!

Novica Filipovic

02.05.2018. 10:14

Posle katastrofe II svetskog rata pobedila je omladina koja je golim rukama,drvenim kolicima,krampovima,asovima ali lavljim srcima izgradila prugu Brcko-Banovici ,auto put od Djevdjelije do Maribora za 4 godine,Novi Beograd,Djerdap,prugu Samac-Sarajevo,odbrambeni nasip na Savi-Odra u Zagrebu,Kanal Ibar-Lepenac,spomen park Jasenovac .Pozdravljam sve ucesnike na akcijama i moje drugove iz brigade Boro i Ramiz -Pristina koja je pronela slavu sirom Yugoslavije.Danas omladina spava !!!

marko

02.05.2018. 11:02

@Novica Filipovic - gde ti je taj auto put. mi ga i danas GRADIMO , jos nije zavrsen. sve je na pola uradjeno ili samo zapoceto.

Boro

02.05.2018. 18:18

@Novica Filipovic - Ja 2X Udarnik , žena 2X Udarnik, otac mi 3x Udarnik , majka akcijaš. a moji sinovi "udarenici". kao i većina njihovih drugova.

Pera.jankovic@gmail.com

02.05.2018. 11:32

Yugoslavija ne moze nikada nestati, to je dokazano bezbroj puta da je nemoguce da Yuga nestane jer je u njoj sve bilo tako dobro i sigurno uredjeno u svim sferama zivota svih naroda i narodnosti da je Juga bila mocna masinerija kojoj su se svi D I V I L I .

.

02.05.2018. 16:08

@Pera.jankovic@gmail.com - moj otac da je i najgori, on je najbolji otac, jer mi je jedini... I dete kad idealizuje oca i kad odraste i vidi sve njegove greske i padove, opet je jedini mu otac. Tako i sa tom ideologijom, sta da kazu "deca komunizma" da ih je neko 40 godina vukao za nos i lagao, oni to znaju, ali je priznati to ravno priznati da si majmun...

Побјешњели Максо

06.05.2018. 08:31

@Pera.jankovic@gmail.com - Земљаче, којим језиком и правописом пишеш... ипсилон-уга.... ипсилон-угославија... Баш си начитан и задојен болесном идејом југославије..

Реално

16.07.2019. 15:51

@Pera.jankovic@gmail.com - А краљ Александар никога није "вукао за нос" ? Ето укинуо је српску монархију за име југословенства и дао је тој држави име. Ето и комунисти су покушали исто па и мало дуже потрајали а и више изградили. Да су имали Швеђане уместо нас С-Х-С та Југославија би била развијенија од Јапана !

Ja

02.05.2018. 12:30

Isto je ovako deda mog druga, bos po kisi, gradio autoput bratstva i jedinstva samo zato sto su njegov otac i deda bili cetnici. Covek zaradio bolest do kraja zivota. Komunisti i Jugoslavija-bilo ne ponovilo se, daleko im lepa kuca

Milan od Macve

02.05.2018. 12:59

Dal je komunisticko preuvelicavanje ili istina,u glavnom dela ruku svedoce.Tad se omladina dobrovoljno aktivirala sa zeljom da bolje zivi.A da su jadni znali kakvi ce lopovi unistiti drzavu nisu ni slutili.I neradnici.

Jasna Loncina

02.05.2018. 13:14

Postovanje za sve ljude koji su gradili , podizali bosi i goli Jugoslaviju , bili su to casni ljudi , mogu misliti kako se osecaju kad su videli sva zverstva prilikom raspada zemlje .

Mile

02.05.2018. 16:19

@alfa...! - Za sumerenu Bosnjacku Bosnu . Grad Brcko na Savi je Otet od Republike Srpske , od njene teritorije , i formiran tzv. Brcko Distrikt , cime je Presecen Koridor izmedju istocne i zapadne RS ! Distrikt nije pod kontrolom RS vec u njemu Bisnjaci cine vecinu i imaju vlast . Banovici , mada je 1971 . broj Srba i tada Muslimana bio jednak , danas , Srba retko tamo ima .

Реално

16.07.2019. 15:46

@alfa...! - @tito: Не дај боже!! Туђе ни Србима ни Србији никад није било потребно само би и остали требало да знају шта јесте а шта није њихово! Да знају и да хоиће то и да признају никавог рата не би ни било! Читав проблем је у муслиманској алијас бошњачкој тежњи за супремацијом па су тако "фино" и прошли!

Gg

02.05.2018. 15:40

dok ne neki posao,svi se mozemo drzati zajedno.Ja radim i sa albancima,muslimanima,hrvatima,i nikad problem neki.Ali me zeza uvek neki srbin zato..

Побјешњели Максо

06.05.2018. 08:28

Еее, како вас је ћопо за.ебао, још се и сада пуши.... а поготово нас Србе.