PRITISCI na Srbiju i optužbe koje dolaze sa različitih strana govore o ispravnosti i snazi naše politike samostalnosti i nezavisnosti. Iz Amerike nas optužuju da smo bliski s Rusima, a neki u zemlji govore kako smo protiv Rusa. Neće u moje ime donositi odluke niko ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ni u Moskvi, niti bilo gde drugo.

Ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak prokomentarisao izveštaj Pentagona i upozorenje njemu zbog saradnje sa Rusijom, i to u trenutku kad je, sa drugih strana, kritikovan za pogoršanje odnosa sa Kremljom. Predsednik je bio jasan u vezi stim da će odluke o Srbiji nastaviti da donose njeni građani, bez obzira na razne pritiske:

- To kažem s mirom, iako mnogi ljudi ne znaju kako je teško očuvati nezavisnost i suočavati se sa pritiscima. Vi pretite, a mi ćemo da gradimo i radimo.

Vučić je dodao i da će Srbija nastaviti da sarađuje sa svetom, kao i da će uskoro sa "američkim prijateljima" biti potpisani važni ugovori za izgradnju koridora nedaleko od Kragujevca, te da ide u Soči na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Svi ti pritisci, rezolucije i deklaracije govore sve ono što ja saopštavam svakog dana, a to je da je pozicija Srbije sve snažnija - rekao je Vučić.

Pročitajte još - Alarm u Pentagonu, Amerika je zabrinuta: Srbija „rupa u tepihu“ koja je podigla vojsku iz pepela zahvaljujući Rusima, moramo je pritisnuti (VIDEO)

U izveštaju Ministarstva odbrane SAD o Balkanu, Rusija se optužuje da hoće da izgura Ameriku, EU i NATO iz regiona, a Vučiću se zamera da je od dolaska naprednjaka na vlast vojna saradnja sa Moskvom ubrzano rasla. Detaljno je navedeno i naoružanje koje je Srbija prethodnih godina nabavila od Rusije.

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović ukazuje, za "Novosti", da je eksplicitno pominjanje predsednika Vučića i njegove stranke u dokumentu Pentagona neuobičajeno, ali i smatra da izveštaj neće presudno dovesti do neke dramatične promene u odnosima Vašingtona i Beograda na negativan način:

- Pentagon je tek jedno od četiri mesta na kojima se kreira spoljna politika SAD, uz Belu kuću, Stejt department i Kongres. Istovremeno, ova situacija ukazuje na to kakvim je sve izazovima izložena srpska politika vojne neutralnosti, koja predstavlja jedini ispravni kurs.

Dejana S. Miletića, iz Centra za proučavanje globalizacije, ne iznenađuje pojačano interesovanje SAD za Srbiju i region, pa čak ni "igra pritisaka" kako bismo odstupili od vojne neutralnosti:

- Iznenađuje, međutim, rigidnost kojom SAD sprovode tu politiku, a koja zapravo šteti njihovim sopstvenim interesima, jer nas ovim guraju u ruke Rusiji i Kini.

KOVAČ: ORUŽJE BIRA CENA, A NE IDEOLOGIJA

GENERAL u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže, za "Novosti", da kritike zbog nabavke naoružanja nikako ne mogu da stoje:

- Naša vojska je dugo bila zapuštena, i to odakle ćemo nabavljati oružje nije u vezi ni sa kakvom ideologijom ili politikom, već isključivo "na liniji" odnosa kvaliteta i cene. Uostalom, opremamo se i naoružanjem iz mnogih NATO država.

NEMA PRETNjE

RUSKI ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, povodom ocene uloge Rusije na Balkanu, koje je iznelo Ministarstvo odbrane SAD, rekao je da novinari postavljaju pitanja iako dokument nije dostupan javnosti.

- Možemo da se oslanjamo na publikacije u srpskim medijima - napisao je Harčenko na "Tviteru", i ocenio da Beograd i Moskva uspešno razvijaju saradnju. - Po koji put se čudimo zašto to izaziva toliko negativnu reakciju. Srbija je suverena, nezavisna zemlja, koja jača svoj odbrambeni potencijal preko saradnje sa različitim partnerima, striktno u okviru međunarodnog prava. Taj proces ne stvara pretnje, ne potkopava regionalnu stabilnost. S. V.