Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.


Ruski premijer Dmitrij Medvedev preneo je večeras pozdrave šefa ruske države Vladimira Putina Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a srpski predsednik je zahvalio Medvedevu, kao i Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.


"Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obelezavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.


Predsednik Vučić je najavio susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom za 4. decembar u Sočiju.


Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.


"Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.


I Medvedev je izrazio zadovoljstvo što boravi u Beogradu na današnji dan.


On je Vučiću rekao da su njihovi današnji razgovori počeli u trenutku kada se održavao prikaz vojne sposobnosti oružanih snaga Srbije.


"Moram da vam kažem da je to izgledalo zaista dostojno, a takođe odražava rast ekonomije Srbije i mogućnost da se još više poveća borbena sposobnost i bezbednost", rekao je ruski premijer.


PROČITAJTE I: MEDVEDEV SE OBRATIO POSLANICIMA: Čestitam godišnjicu oslobođenja, želim vam mir i slobodu; Premijeri položili vence na spomenike oslobodiocima (FOTO+VIDEO)


Složio se se sa Vučićem da na polju ekonomije sve za sada ide dobro.


"Raste robna razmena, rastu investicije. Ovaj značajni datum koji povezuje naše narode obeležavamo dobrim rezultatima", poručio je Medvedev.


Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i naveo da je govorio i pred parlamentom gde je naišao na prijateljsku atmosferu.


"Prenosim vam i najbolje želje od predsednika Putina", rekao je Medvedev, na čemu mu je Vučić zahvalio.


Predsednik Srbije je takođe izrazio saučešće Medvedevu i ruskom narodu nakon tragedije u Krasnojarskoj oblasti, kada je prilikom pucanja brane voda poplavila spavaonice radnika u lokalnom rudniku i poginulo 15 ljudi, dok se 13 vodi kao nestalo.


"Hvala vam na podršci i saučešću", zaključio je Medvedev.


Vučić se zahvalio Rusiji što je oslobodila deo svog tržišta za srpske proizvode, na šta je spremna i Srbija za proizvode iz Rusije.


Kazao je da se ekonomski odnosi razvijaju u odličnom smeru, a da su poljopriredni proizvodi naš najveći izvoz u vrednosti od 350 miliona.


Naši poljoprivrednici, domaćini najveću korist imaju od saradnje sa Ruskom federacijom, dodao je on.


Istakao je da je na današnjem prikazu vojne sposobnosti Vojske Srbije, na kojem je prikazan deo našeg arsenala, Medvedev primetio ogromnu razliku u operativnoj sposovnosti Vojske Srbije.


"Ja sam ponosan na Vojsku Srbije. Razlika je bukvalno kao nebo i zemlja, i zahvaljujući vašoj dporšci, ali i našem novcu, ekonomskim reformama. Sa 1 ili 0 Mig-ova došli smo na 14, pa i da ove godine kupimo 19 novih teških helikoptera, a nismo kupili nijedan 45 godina. To pokazuje koliko Srbija napreduje i kojom brzinom. Ne bismo mogli to bez vase podrške i pomoći. Vi dobro znate da se ponašamo odgovorno i izbiljno, radimo to da bismo svoju poziciju poprapvili, da bismo bili sigurno da sačuvamo svoj narod, svoje nebo, zemlju", objasnio je Vučić.


Rekao je da je posebno zainteresovan za nastavak saradnje u svim drugim oblastima društvenog života.


"Konačno u Narodnom muzeju moćićemo da vidimo 166-tu stranu Mirosavljevog jevanđelja. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da imamo stalne i povreme izložbe ruskog muzeja, Ermitraža i drugih. Brojne su sfere mogućnosti naše saradnje, rekao je predsednik Srbije."


Takođe, Medvedev je istakao da je prijateljstvo zasnovano na pragmatizmu naša deviza za budućnost, kao i da je tokom polaganja venaca na spomenik oslobodiocima tamo bilo dosla omladine, što je jako važno da oni znaju koliko je bitan mir.


Ruski premijer je izjavio i da je danas veoma lepo vreme, što je simbol naših odnosa.