ZA prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno je da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji. Ponovio je ovo predsednik Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i još jednom je zamolio da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Predsednik Vučić je sa kancelarkom Merkel, kako se navodi, razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, pre svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

- U dugom i prijateljskom razgovoru, predsednik Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu - navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika republike.


PROČITAJTE I: VUČIĆ U BRATISLAVI: Tači misli da Kosovo pripada samo Albancima, a prema Ustavu ono je srpsko; U subotu ću razgovarati sa Merkelovom

Predsednik Vučić je zahvalio kancelarki Merkel i predsedniku Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces. Naglasio je i da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu i zahvalio kancelarki Merkel što je pokretanjem berlinskog procesa značajno doprinela stabilnosti našeg regiona.

- Predsednik Vučić je, s tim u vezi, zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana - navedeno je u saopštenju.

Takse na robu proizvidenu u centralnoj Srbiji nanose nam višemilionsku štetu


Dvoje državnika je izrazilo zadovoljstvo visokim nivoom ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, ukazavši da nemačke kompanije, koje posluju u našoj zemlji, zapošljavaju oko 60.000 radnika.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će se još neke velike kompanije iz Nemačke opredeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvoriti svoje pogone u Srbiji.

Vučić i Merkelova u razgovoru su konstatovali da postoji visok nivo političkog dijaloga, a predsednik je, kako se navodi, pozvao kancelarku da ponovo poseti Srbiju.

Zapaljeni srpski proizvodi u Prištini


DEO OPERACIJE "PARIZ"

PREMA rečima generalnog sekretara predsdnika Srbije Nikole Selakovića, telefonski razgovor Vučića i Merkelove je deo operacije "Pariz" i nastojanja da sastanak 1. jula u glavnom gradu Francuske napravi pomak u razgovorima o Kosovu i Metohiji.

- Jasno je da se, pre svega u EU, trude da sastanak u Parizu napravi neki pomak i učini nas bližim razgovorima i traženju rešenja. Uveren sam da je sve usmereno ka tom sastanku jer svima je jasno da trenutna situacija na Kosovu i Metohiji ugrožava bezbednost čitavog regiona - kaže Selaković.


SEDNICA SB UN

GOVOREĆI o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu, koja će biti održana u ponedeljak, Selaković navodi da je izuzetno važno da se takva sednica održi:

- Srbija je svojom diplomatskom aktivnošću uspela da održi to pitanje na dnevnom redu SB UN.