POLAGANjEM venaca i šetnjom beogradskim ulicama danas će biti obeleženo 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Premijerka Ana Brnabić i ministri počast premijeru Đinđiću odaće polaganjem venaca u dvorištu Vlade, na mestu gde je ubijen. Predstavnici DS vence će položiti u 11 časova na Ćinćiđev grob u Aleji zaslužnih građana, a u 18 časova će predvoditi "Šetnju za Zorana", koja će krenuti sa platoa ispred Filozofskog fakulteta i u kojoj će učestvovati predstavnici SzS. Treću kolonu u odavanju počasti Đinđiću predvodi LDP Čedomira Jovanovića koji je svoju "Šetnju za Zorana" zakazao za 11 sati.

Đinđić, koji je postao premijer posle rušenja Miloševićevog režima 2000, ubijen je 12. marta 2003, a zbog atentata su, između ostalih, osuđene bivše "crvene beretke" Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. Njegova smrt bila je okidač za akciju "Sablja" u kojoj je razbijen "zemunski klan" koji je stajao iza ubistva, a vođe ganga Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijene su u obračunu sa policijom.

Pročitajte još - Đinđić simbol moderne Srbije

Šesnaest godina posle smrti, Đinđić je zapamćen pre svega kao neko ko je pokušao da reformišu Srbiju, ali je u tome brutalno zaustavljen. Na njegovo nasleđe danas se pozivaju, kako njegovi politički saborci, rasuti u različitim političkim opcijama, tako i njegovi tadašnji protivnici. Sve više se u javnosti govori o njegovoj inicijativi da Srbija pokuša da reši kosovsko pitanje, umesto da čeka da se pitanje statusa otvori kada Prištini i međunarodnoj zajednici to bude odgovaralo.

Zoran Đinđić, foto Z.Jovanović

Autor knjige "Portret političara u mladosti" i Đinđićev školski drug Dragan Lakićević kaže da se pogledi na njegov život i delo i danas kreću od mržnje do obožavanja:

- Bio je jedini značajan lider koji je imao i pameti i organizacionih sposobnosti i hrabrosti da vodi zemlju u teškim okolnostima. Stari režim je tek srušen, zemlja je bila u haosu, s druge strane bile su strašne ucene SAD i EU, opozicija ga je mrzela, a vodio je kvazikaoliciju, u kojoj je imao više neprijatelja nego saveznika.