16 GODINA OD UBISTVA ĐINĐIĆA: Za Zorana dve šetnje i venci

V. M.

12. 03. 2019. u 07:38

16 ГОДИНА ОД УБИСТВА ЂИНЂИЋА: За Зорана две шетње и венци
Polaganjem venaca i šetnjom beogradskim ulicama danas će biti obeleženo 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

POLAGANjEM venaca i šetnjom beogradskim ulicama danas će biti obeleženo 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Premijerka Ana Brnabić i ministri počast premijeru Đinđiću odaće polaganjem venaca u dvorištu Vlade, na mestu gde je ubijen. Predstavnici DS vence će položiti u 11 časova na Ćinćiđev grob u Aleji zaslužnih građana, a u 18 časova će predvoditi "Šetnju za Zorana", koja će krenuti sa platoa ispred Filozofskog fakulteta i u kojoj će učestvovati predstavnici SzS. Treću kolonu u odavanju počasti Đinđiću predvodi LDP Čedomira Jovanovića koji je svoju "Šetnju za Zorana" zakazao za 11 sati.

Đinđić, koji je postao premijer posle rušenja Miloševićevog režima 2000, ubijen je 12. marta 2003, a zbog atentata su, između ostalih, osuđene bivše "crvene beretke" Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. Njegova smrt bila je okidač za akciju "Sablja" u kojoj je razbijen "zemunski klan" koji je stajao iza ubistva, a vođe ganga Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijene su u obračunu sa policijom.

Pročitajte još - Đinđić simbol moderne Srbije

Šesnaest godina posle smrti, Đinđić je zapamćen pre svega kao neko ko je pokušao da reformišu Srbiju, ali je u tome brutalno zaustavljen. Na njegovo nasleđe danas se pozivaju, kako njegovi politički saborci, rasuti u različitim političkim opcijama, tako i njegovi tadašnji protivnici. Sve više se u javnosti govori o njegovoj inicijativi da Srbija pokuša da reši kosovsko pitanje, umesto da čeka da se pitanje statusa otvori kada Prištini i međunarodnoj zajednici to bude odgovaralo.

Zoran Đinđić, foto Z.Jovanović

Autor knjige "Portret političara u mladosti" i Đinđićev školski drug Dragan Lakićević kaže da se pogledi na njegov život i delo i danas kreću od mržnje do obožavanja:

- Bio je jedini značajan lider koji je imao i pameti i organizacionih sposobnosti i hrabrosti da vodi zemlju u teškim okolnostima. Stari režim je tek srušen, zemlja je bila u haosu, s druge strane bile su strašne ucene SAD i EU, opozicija ga je mrzela, a vodio je kvazikaoliciju, u kojoj je imao više neprijatelja nego saveznika.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Жељко

12.03.2019. 10:34

Колико новца и некретнина поседује Ружица Ђинђић?Зна ли неко? Сме ли да пита неко из владе??

Hercegov Grad

12.03.2019. 11:25

Zeljko, ne sme niko da pita, a vlast deo dobija, tako da pare od saradnje sa stranim sluzbama i lolovluka u Srbiji, slobodno se plasiraju! Nije djabw doneta odlyka da se ispituje poreklo imovine od 2007 godine! Lopovi su zasticeni!

Miki-Zg

12.03.2019. 18:51

Znamo kako je Z.Đinđić došao na vlast -premijer .Istina kada je htio nešto rješiti oko AP KiM nakon 2,5 god -2003 god. ,ubili su ga Amerikanci ( Zapad ) ,isti koji su ga doveli prethodno na vlast u Srbiju !