Đinđić simbol moderne Srbije

D. MATOVIĆ

09. 03. 2018. u 20:50

U knjizi objedinjena sabrana sećanja petnaest poznatih ličnosti o ubijenom premijeru. Simović: Zorana su ubili zato što je pokušao da nas probudi

Ђинђић симбол модерне Србије

Zoran Đinđić

NIJE Zoran Đinđić bio bezgrešnik. Ni anđeo čistunac. Još manje svetac. On je svojom neobičnom i specifičnom pojavom, snagom i darom, optimizmom i vizijom grunuo, zagrmeo, prosvetlio, razmakao, razbio tmurnu scenu Srbije da mu se moramo ozbiljno i posvećeno vraćati - rečeno je u petak na promociji knjige "Đinđić", koju je povodom petnaest godina od ubistva srpskog premijera objavila izdavačka kuća "Vukotić medija".

- Neki, pa i "njegovi", pokušali su da kopiraju Zorana, misleći da mu tako ostaju verni, da tako mogu da žive ili rastu na njegovom političkom nasleđu - naglasio je Manojlo Vukotić. - Pokušavaju da sriču, na primer, metafore, koje je on sipao kao konfete, vadeći ih iz svojih raskošnih škrinja znanja, ali ostali su na mucavom amaterskom glumištu. Nemaju njegovo znanje, nemaju njegov šarm, niti umeju da čitaju njegove poruke, niti da, kao on, razgone mrak. NJegovi naslednici nisu umeli da sačuvaju ni jedno od njegovih najvećih dela - Demokratsku stranku. Ovom knjigom hteo sam da probudimo sećanje na Zorana, da se vratimo njegovim idejama i planovima.

O Đinđiću je pisalo petnaest poznatih ličnosti, među kojima su akademici LJubomir Simović i Dušan Kovačević, reditelj Goran Marković, književnica Vida Ognjenović, profesor Latinka Perović...

U svom tekstu Simović poručuje kako je uveren da su Đinđića ubili zato što je pokušao da nas probudi. On smatra da je Đinđić bio najinteligentniji i najpreduzimljiviji čovek na našoj političkoj sceni, simbol nove, mlade, moderne, evropske Srbije.

- Napisala sam priču kojom dokazujem da Zoran nije bio izdajnik, kako su ga mnogi nazivali - rekla je Vesna Pešić. - Tu priču često ponavljam. Ona traje i neće da se završi. Zoran je bio izuzetna ličnost, težio je univerzalnim vrednostima. Govorio je: "Nismo mi dobili mandat da vladamo, nego da menjamo društvo. Ne može Srbija da se promeni, a da mi ostanemo nepromenjeni".

Lečić, Stojiljković, Živković, Pešićeva, Mališićeva i Vukotić / Foto P. Mitić


Đinđić je, po rečima Branislava Lečića, hteo da promeni Srbiju bez prolivanja krvi:

- Mogu slobodno da kažem da je svojom glavom otkupio naše. U prvoj demokratskoj promeni srpskog društva niko nije stradao - osim njega. Sve ima cenu, ali ova je previsoka.

PROČITAJTE JOŠ - Susret sa istorijom: Ko je ubio Đinđića?


JAK I HRABAR U KNJIZI

"Đinđić" nalazi se i ranije napisan tekst akademika Dobrice Ćosića, pod nazivom "Mladost dobila heroja". On kaže: "U naraštaju Zorana Đinđića nije bilo jače, hitrije, savremenije, pragmatičnije, hrabrije političke inteligencije, veće radne energije i upornije ambicije da uspe u postavljenom cilju demokratskog i civilizacijskog preporoda Srbije."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ranko75

09.03.2018. 21:20

Ako je onaj koji je trazio od NATO da bombarduje Srbiju da bi skinuo Milosevica,koji je rekao da ako neko hoce da prica o postenju neka ide u crkvu, ako je on simbol Srbije,onda ja nisam sa tom Srbijom,to nije moja Srbija.To je Srbija onog koji mu dize spomenik,koji uvodi parade pedera,sporazum sa NATO,ne daju narodu referendum za ulazak u EU,nego ga silom tamo gura,to je Srbija onog koji radi svoje lagodnosti nece da narodu kaze gde je opasno ziveti od uranijuma i pustio ga da umire od raka.

ranko75

09.03.2018. 22:31

Imam izuzetno negativan odnos prema Djindjicu,zelim da svoje glediste iznesem,da mi u tome ne smeta moderator.Nedostojno je srbina govoriti da ako neko zeli da govori o postenju neka ide u crkvu.Znaci da za njega van crkve u obicnom zivotu postenje i moral ne postoje.Trazio je bombardovanje Srbije od NATO da bi skinuli Milosevica,koga je isporucio protiv ustava Srbije.Ono sto je govorio i radio je lose,a o namerama mozemo da nagadjamo .Ako je on simbol Srbije onda to nije moja Srbija.