NIJE Zoran Đinđić bio bezgrešnik. Ni anđeo čistunac. Još manje svetac. On je svojom neobičnom i specifičnom pojavom, snagom i darom, optimizmom i vizijom grunuo, zagrmeo, prosvetlio, razmakao, razbio tmurnu scenu Srbije da mu se moramo ozbiljno i posvećeno vraćati - rečeno je u petak na promociji knjige "Đinđić", koju je povodom petnaest godina od ubistva srpskog premijera objavila izdavačka kuća "Vukotić medija".

- Neki, pa i "njegovi", pokušali su da kopiraju Zorana, misleći da mu tako ostaju verni, da tako mogu da žive ili rastu na njegovom političkom nasleđu - naglasio je Manojlo Vukotić. - Pokušavaju da sriču, na primer, metafore, koje je on sipao kao konfete, vadeći ih iz svojih raskošnih škrinja znanja, ali ostali su na mucavom amaterskom glumištu. Nemaju njegovo znanje, nemaju njegov šarm, niti umeju da čitaju njegove poruke, niti da, kao on, razgone mrak. Njegovi naslednici nisu umeli da sačuvaju ni jedno od njegovih najvećih dela - Demokratsku stranku. Ovom knjigom hteo sam da probudimo sećanje na Zorana, da se vratimo njegovim idejama i planovima.

O Đinđiću je pisalo petnaest poznatih ličnosti, među kojima su akademici Ljubomir Simović i Dušan Kovačević, reditelj Goran Marković, književnica Vida Ognjenović, profesor Latinka Perović...

PROČITAJTE JOŠ - Đinđićev život bio kao "Strela"

U svom tekstu Simović poručuje kako je uveren da su Đinđića ubili zato što je pokušao da nas probudi. On smatra da je Đinđić bio najinteligentniji i najpreduzimljiviji čovek na našoj političkoj sceni, simbol nove, mlade, moderne, evropske Srbije.

- Napisala sam priču kojom dokazujem da Zoran nije bio izdajnik, kako su ga mnogi nazivali - rekla je Vesna Pešić. - Tu priču često ponavljam. Ona traje i neće da se završi. Zoran je bio izuzetna ličnost, težio je univerzalnim vrednostima. Govorio je: "Nismo mi dobili mandat da vladamo, nego da menjamo društvo. Ne može Srbija da se promeni, a da mi ostanemo nepromenjeni".

Lečić, Stojiljković, Živković, Pešićeva, Mališićeva i Vukotić / Foto P. Mitić


Đinđić je, po rečima Branislava Lečića, hteo da promeni Srbiju bez prolivanja krvi:

- Mogu slobodno da kažem da je svojom glavom otkupio naše. U prvoj demokratskoj promeni srpskog društva niko nije stradao - osim njega. Sve ima cenu, ali ova je previsoka.

PROČITAJTE JOŠ - Susret sa istorijom: Ko je ubio Đinđića?


JAK I HRABAR U KNjIZI

"Đinđić" nalazi se i ranije napisan tekst akademika Dobrice Ćosića, pod nazivom "Mladost dobila heroja". On kaže: "U naraštaju Zorana Đinđića nije bilo jače, hitrije, savremenije, pragmatičnije, hrabrije političke inteligencije, veće radne energije i upornije ambicije da uspe u postavljenom cilju demokratskog i civilizacijskog preporoda Srbije."