Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas kasarnu “Car Lazar” Kruševcu, a tamo se susreo sa učesnicima vežbe međunarodnog tima za pomoć i podršku u slučaju upotrebe hemijskog oružja, kao i predstavnicima lokalne samouprave.

Prokomentarisao je svoju raniju izjavu u vezi sa posetom predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu.

- Ako je kritika što sam rekao da ti koji će čekati predsednika Aleksandra Vučića na protestima jesu ustaše biće mi ogromno zadovoljstvo ako sam pogrešio - rekao je Vulin, komentarišući polemike pokrenute u vezi sa njegovom ranijom izjavom o dočeku srpskog predsednika u Hrvatskoj.

Pročitajte još: Vulin i Diković podelili 20 ključeva od stanova

- Možda će poneti transparent na kome će pisati nešto loše o ustaškom režimu. Možda ćemo videti neki transparent na kome će pisati “Stidimo se NDH”, “Izvinite za Jasenovac”, “Žao nam je za stotine hiljada ubijenih Srba”.

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše komentar njegove izjave, ministar Vulin je rekao i da je uostalom pre tri godine pitao Antu Gotovinu da li je ustaša, a da on ni posle tri godine nije smogao snage da kaže da li jeste ili nije.

- Nakon poziva predsednice Hrvatske, gospođe Kitarović, naš predsendik je prihvatio poziv bez ikakvog uslovljavanja – navodi ministar odbrane.

- Ništa nije tražio, nikome nije pretio, samo je rekao da će ići u misiju dobre vere i da će otići da pomogne da se naši odnosi bolje razvijaju, da se položaj Srba u Hrvatskoj čuva. Istog dana smo smo dobili napade od strane hrvatske Vlade, Minstarstva spoljnih poslova, koji su počeli da uslovljavaju posetu, da govore da za to nije vreme, a onda i da traže nekakva izvinjenja.


Pročitajte još: Vulin: Nisam ubeđen u iskrenost Hrvatske


Ministar Vulin je napomenuo i da su prošla vremena izvinjavanja.- Nemamo zašta da se izvinjavamo,izvinjenje treba da daju drugi – iznosi ministar odbrane Aleksandar Vulin. - Ni ovaj put nismo pokrenuli polemiku raspravu, nisu teške reči došle od nas. Odgovorili smo na ono na šta se mora odgovoriti.

Nakon posete kruševačkom garnizonu i kasarni “Car Lazar” gde se trenutno odvija obuka članova međunarodnog tima za pomoć i podršku u slučaju upotrebe hemijskog oružja iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, te susreta sa predstavnicima lokalne samouprave, ministar je nastavio posetu Korporaciji “Trajal”.

BRNABIĆ: NE VOLIM ZAPALjIVE IZJAVE

Premijerka Srbija Ana Brnabić je, osvrćući se na izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da će predsednika Aleksandra Vučića u Zagrebu "dočekati ustaše", u izjavi za N1 rekla da ne voli zapaljive izjave i da je vreme da se spusti lopta.

"Sa obe strane ima zapaljivih izjava, ne bih ulazila u to, želim da doprinesem konstruktivnoj atmosferi, i tako neću komentarisati ni neke izjave koje dolaze iz Zagreba. Treba spustiti loptu i dati šansu saradnji. Koliko god teško bilo, i koliko god ti odnosi bili kompleksni, Srbija će nastaviti da pruža ruku toj saradnji", poručila je Brnabić u razgovoru za N1 u Budimpešti.

Ona je istakla da zapaljive izjave ne mogu da doprinesu dugoročnom pomirenju i saradnji koju Srbija zastupa i kojoj se nada.

"Mi smo u, ne znam koliko navrata, pokazali da jesmo za regionalnu saradnju. Samim tim što je cela Vlada bila pre sedam dana u Sloveniji na zajedničkoj sednici, danas smo u Mađarskoj, predsednik Republike je putovao u Austriju, on ide u ponedeljak i utorak u Zagreb, ja planiram neke druge posete regionu" , rekla je ona.

Na konstataciju reportera N1 da, kada je reč o odnosima s Hrvatskom, neko često da zapaljivu izjavu, pa ona mora da "spušta loptu", premijerka je rekla da je to njen posao.

"Moj posao je da spuštam loptu, moj posao je da probam da budem racionalna, da ne reagujem emotivno. I mislim da je to odgovornost koja je na meni", navela je Brnabići dodala:

"Treba da prestanemo da gledamo u prošlost, i u samoj Srbiji. I da prestanemo da se delimo na četnike i partizane 2018. godine, u 21. veku, stvarno, nekako, kada ćemo početi da gledamo u budućnost ako nećemo danas? I mislim da je to naša odgovornost prema budućnosti, prema generacijama koje dolaze iza nas".