SRPSKE diplomate u ambasadama koje su po bezbednosnim informacijama potencijalne mete albanskih terorista dobili su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo, da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od diplomatskih predstavnika Švajcarske, Grčke, Turske, Nemačke, Italije... (u tim zemljama može doći do napada na srpsku mrežu DKP) da njihove vlasti pojačaju obezbeđenje naših predstavništava, uključujući i rezidencijalne objekte, a ukoliko je to moguće, da se posebne mere zaštite pruže i članovima porodica naših diplomata.

Zasad se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano i aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP, a po potrebi i domaćine kako bi se njihova ruta eventualno dodatno obezbedila.

Kako za "Novosti" kaže ambasador u jednoj od zemalja koje su označene kao ugrožene, naše diplomate su na stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i vlastima u zemlji domaćina.

- Informacija o tome da albanska dijaspora priprema zauzimanje srpskih DKP, kako bi prinudila Srbiju da odustane od gonjenja Haradinaja, dobijena je od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje. Zna se i o kojoj se državi razgovaralo, a u kojoj bi meta mogla biti naša ambasada ili konzulat - izjavio je Ivica Dačić, šef diplomatije.

Po njegovim rečima, osim zauzimanja predstavništava, opcija je bila i uzimanje talaca:

- Tačno se zna ko je takve predloge iznosio, po imenu i prezimenu i gde živi.

Prema izvorima "Novosti", služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji, do nje je došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj državi, na čijim je tajnim sastancima razrađivan pakleni scenario kao odgovor na hapšenje Haradinaja.

Berlin

Na listi predstavništava koja bi se mogle naći na udaru su ona u zemljama u kojima su albanski iseljenici veoma brojni ili dobro povezani, a u njima trenutno radi 40 naših diplomata. Naša predstavništva, pa čak i u ključnim svetskim centrima nemaju veliki broj zaposlenih, a kako se štedi na čemu god se može, tako i diplomate i službenici obavljaju i po nekoliko zaduženja. Zato nije retkost, kako nam svedoče diplomate, da su domari zaduženi za fizičko obezbeđenje zgrade, a da je vozač istovremeno i "telohranitelj" ambasadora.

Ivica Tončev, državni sekretar u MSP, zadužen za kontrolu i bezbednost naših DKP, kaže za "Novosti" da su od pojedinih ambasada tražili informacije ima li indicija da su bezbednosno ugrožene, a tim povodom kontaktirano je sa vlastima zemalja domaćina:

- Ispred nekih naših ambasada bilo je i protesta zbog hapšenja Haradinaja, ali situacija je trenutno pod kontrolom. Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini, a nadamo se da nećemo doći u situaciju da se stvari radikalizuju.

Tzv. ministarstvo spoljnih poslova u Prištini ocenilo je da akti nasilja o kojima govori Dačić "mogu biti orkestrirani samo od strane srpske države.

OBEZBEĐENjE IZ ZEMLjE DOMAĆINA

U OVAKVIM situacijama ključna je saradnja sa državom domaćinom koja je po konvenciji o diplomatskim odnosima dužna da obezbeđuje diplomatska predstavništva. Nužno je i da se pojačaju kontakti sa bezbednosnim strukturama tih država - kaže za "Novosti" nekadašnji direktor BIA Andrija Savić. - Kada je u pitanju fizičko obezbeđenje diplomata, tu su nam mogućnosti sužene jer ne možemo da funkcionišemo suprotno propisima države domaćina. Naše diplomate bi, inače, trebalo da pojačaju nivo bezbednosne kulture, što podrazumeva da budu pažljiviji pri kretanju i kontaktima.

PROTEST ALBANACA U NjUJORKU

NEKOLIKO desetina Albanaca u utorak je protestovalo ispred Misije Srbije pri UN u Njujorku, tražeći oslobađanje Ramuša Haradinaja. Oni su uzvikivali "UČK" i Srbe nazivali pogrdnim izrazom "škije". Na protestu se čulo i da je Haradinaj "albanski oslobodilac" i "heroj", a nosile su se albanske, američke i zastave "velike Albanije".