Posle poništavanja jedne liste, promenjene pozicije na glasačkom listiću: Zamena brojeva zbog Zavetnika

S. S. R.

23. 05. 2020. u 14:01

После поништавања једне листе, промењене позиције на гласачком листићу: Замена бројева због Заветника

Zavetnici spremili kampanju za broj 8

Za jedno mesto na spisku pomereni Zukorlić i Pokret "Metla 2020"
PARTIJA Zavetnici, kojoj je oborena izborna lista "Hrabro - Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", izgubila je poziciju broj osam na glasačkom listiću. Sada ponovo prikuplja potpise za učešće na izborima, a sve ostale stranke i koalicije koje su posle njih predale kandidaturu automatski su se "popele" za jedno mesto.

Spisak kandidata za poslanike Zavetnika je poništen jer su u nazivu imali reč "hrabro", pa je utvrđeno da je prekršen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji predviđa da u nazivu liste može biti ime stranke i nosioca. Kako nam je objasnio član RIK Đula Ladocki, prema odluci Upravnog suda, Zavetnici su izbrisani iz izbornih lista kao da nikada nisu ni podneli kandidaturu.

Tako je, umesto Zavetnika, na poziciju osam "skočila" koalicija Stranke slobode i pomirenja Muamera Zukorlića sa pripadnicima makedonske manjine, dok je pokret "Metla 2020", umesto desetke, dobio devetku na glasačkom listiću.

IME SAMO PO ZAKONU PREMA Zakonu o izboru narodnih poslanika, partije u nazivu mogu imati ime stranke i nosioca. Kada je reč o koaliciji, onda partije koje nastupaju u timu treba same da se dogovore o nazivu liste i da koalicioni ugovor predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

- Imali smo mogućnost da u roku od 48 sati ispravimo nepravilnosti, dostavimo saglasnost nosioca liste, izjave kandidata za poslanike i 10.000 overenih potpisa, što je bilo nemoguće stići, pogotovo sada pod posebnim epidemiološkim merama zaštite od virusa korona. Zato smo odlučili da ponovo sakupljamo potpise, pa će svi oni koji su nam ranije dali paraf, to moći ponovo da učine. U Ministarstvu državne uprave su poništeni provobitni potpisi - objašnjava, za "Novosti", predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona dodaje da je ovo finansijski udar za stranku, koja mora ponovo sve da finansira. S obzirom na to da je overa 50 dinara po parafu, to im iz džepa izbija dodatnih oko 500.000 dinara. Osim toga, propagandni materijal - leci, olovke, upaljači, blokčići, već su štampani sa brojem osam, pa će morati da nabavljuje nove kada dobiju novi broj.

Lider DSS i jedan od osnivača Pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović rekao je, za "Novosti", da njima promena pozicije na listiću nije poremetila kampanju:

- Nismo još štampali propagandni materijal. Jeste da je deset bio dobar broj, ali smo zadovoljni i devetkom, koja simbolizuje centarfora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije