SUBOTIČKA policija uhapsila je M. R. (50) iz ovog grada zbog sumnje da je izvršio krivično delo obljuba nad nemoćnim licem. Kako se navodi u policijskom saopštenju, pedesetogodišnjak se tereti da je tokom oktobra ove godine više puta obljubio četrnaestogodišnju devojčicu. Po nalogu višeg javnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.

Kako nezvanično saznajemo, devojčica, inače dete sa posebnim potrebama, učenica je Specijalne škole "Žarko Zrenjanin" u Subotici. Osumnjičenog je poznavala odranije, o čemu navodno svedoči i njihova prepiska. Klupko se razmotalo kada je majka, zabrinuta što se dete nije na vreme vratilo iz škole, prijavila nestanak.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjE PEDOFILA: Presretao devojčicu ispred škole, nudio novac u zamenu da je dodiruje po telu

Po članu 179. Krivičnog zakonika, u delu krivičnih dela protiv polne slobode - obljuba nad nemoćnim licem, navodi se da ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin, iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usled kojeg ono nije sposobno za otpor, kažnjava se zatvorom od dve do deset godina. U slučaju da krivično delo za posledicu ima trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.