Pronađeno još jedno LEŽIŠTE bora i litijuma, nedaleko od Jagodine

Novosti Online / V.Đ.

22. 05. 2020. u 15:05

Пронађено још једно ЛЕЖИШТЕ бора и литијума, недалеко од Јагодине

Ilustracija / Foto: Depositphotos

U dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora I litijuma
Australijska kompanija "Jadar Resources" u dva istražna bušenja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine i u njima otkrio sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat "Rio Tinto" pronašao u nedaleko kod Loznice – saznaju "Novosti".


U dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.


Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema rude bora i litijuma.


Ova kompanija ima i pet koncesija za istražiavnje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne reserve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma.


U ovoj australijskoj kompaniji napomonju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto, koji 2024. godine treba da počne sa eksploatacijom, pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 odsto svetskih rezervi litijuma.


Pročitajte još: Litijum je srpska nafta, stižu dolari!


Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija "Erin ventures" započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla reserve bora i litijuma, što je ležište vredno oko dve milijarde dolara, a rokom eksploatacije od dve decenije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Objavite istinu

22.05.2020. 15:55

Nije tacno da je pronadjeno novo leziste. Tu je vec mapirano celo podrucje satelitskim snimanjem naslaga minerala i proverom na licu mesta koje je vrseno jos u vreme SFRJ. Sve sto se sada kao nalazi je vec markirano i uneto u bazu podataka jos pre 30 godina. Razlika je samo sto je sada merenje nesto preciznije pa je moguce dobiti preciznije podatke u pogledu kolicine minerala. Ali sama nalazista su tu i znaju se.

ANA

22.05.2020. 16:30

ZAR SMO MI SRBI TOLIKO GLUPI I NEPISMENI GDE JE NAS RUDARSKI FAKULTET I DA NE MOZEMO SAMI DA ISTRAZUJEMO I ISKORISCAVAMO SVOJE RUDNO BOGATSVO VEC NAM TREBAJU STRANE KOMPANIJE DA CRPU I BUKVALNO NASE BOGASTVO IZNOSE I PRODAJU A NASA DRZAVA KAO KOLONIJA DOK JE NE ISCRPU NECE JE NAPUSTITI.OJ SRBIJO KO TE VODI ???

Milos

24.05.2020. 19:55

Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj se zbog ovakve vesti narod ne raduje.