Mali: BDP do kraja 2019. do 3,8 odsto

E. B. T.

02. 12. 2019. u 20:29

Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi privrednog rasta od 4,8 odsto u trećem kvartalu ove godine

Мали: БДП до краја 2019. до 3,8 одсто
SRBIJA je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi privrednog rasta od 4,8 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju aktuelni statistički podaci Evrostata - Evropskog zavoda za statistiku. Tu poziciju naša zemlja deli sa Mađarskom.

Ovo je u ponedeljak rekao ministar finansija Siniša Mali, ocenjujući da privredni rast u ovoj godini može da dostigne 3,7 do 3,8 odsto.

- Ovo je zaista ogroman uspeh i neverovatna vest za našu zemlju - kazao je Mali. - Prema najnovijim podacima, stopa rasta iznosi 4,8 odsto, što je i više nego što smo prognozirali.

Intenzivni privredni rast je praćen snažnom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava. Sve to pokazuje da u ovoj godini privredni rast može da bude i veći od projektovanih 3,5 odsto, i da dostigne 3,7 do 3,8 odsto, a sledeće godine da premaši 4 odsto.

Rast privrede, prema njegovim rečima, doprinosi otvaranju novih radnih mesta, a u toj sferi napravljen je ozbiljan pomak, jer je stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto i sada je 9,5 odsto.

- Ne želimo da se zaustavimo, uvodimo mnogobrojne olakšice za privredu i nova zapošljavanja, što će dovesti do novog poleta ekonomije i njenog rasta - naglasio je ministar. - Zahvaljujući povoljnim kretanjima u realnom sektoru i zakonskim predlozima, koji su trenutno pred poslanicima, privreda će biti dodatno rasterećena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ivan

03.12.2019. 00:43

Kada covek cita ovakve vesti mora da se zapita zasto Srbija trci u Evropsku Uniju.Po ovakvim tekstovima uskoro ce EU da trci da udje u Srbiju.