Niske plate prikupile rezerve: Radnik stvori skoro dvostruko više nego što košta

S. BULATOVIĆ

06. 11. 2019. u 21:02

Ниске плате прикупиле резерве: Радник створи скоро двоструко више него што кошта

Foto Tanjug

Rast plata u privatnom sektoru, posle javnog, neće smanjiti konkurentnost

RAST plata u javnoj službi, predviđen budžetom za sledeću godinu, neminovno će se preliti i na privatni sektor. Koji procenat skuplji radnici, međutim, uvereni su ekonomisti, neće srpske proizvode učiniti manje konkurentnim. Tradicionalno niske plate prethodnih godina prikupile su dovoljnu rezervu da i posle povećanja - u srpskoj prerađivačkoj industriji radnik stvori skoro dvostruko više nego što košta.

Kad poslodavac na njega potroši 100 evra za platu, poreze i doprinose, radnik mu vrati sa 190 evra dodate vrednosti. Analiza ekonomista okupljenih oko "Makroekonomskih analiza i trendova" pokazuje da su trenutno od nas u Evropi produktivniji samo prerađivači u Mađarskoj i Bugarskoj. U ukupnoj vrednosti proizvoda u prerađivačkoj industriji, troškovi rada odnose svega 11,8 odsto.

- Pozicija stranih investitora je u tom smislu još povoljnija - istakao je Ivan Nikolić, urednik MAT.

Pročitajte još - Odliv radne snage: Godišnje se iseli 51.000 ljudi

- Tokom 2017. godine, u 655 prerađivačkih preduzeća, u kojima je učešće stranog kapitala bilo 50 i više odsto, udeo ukupnog troška rada bio je jedva deset odsto. Ovde produktivnost korigovana zaradama premašuje 220. Na 100 evra troška, stvori se 220 evra dodate vrednosti. Obezbeđena je rezerva tako da ovaj porast plata neće okrnjiti konkurentnost naše privrede. Ne očekujemo ni porast inflacije, ona se u svim anketama kreće u zacrtanom okviru. Dodatni pritisak na plate je zbog depopulacije. Tako da je povećanje zarada neminovan odgovor javne politike na spoljni šok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

"Има посла,ко хоће да ради" стајало је на улазу у drugosmrdijanski пакао.Само не питај за плату....

06.11.2019. 22:31

Зато што у окупираној Србији не постоји радник, већ само роб.Свеједно да ли ради код страних окупатора, или домаћих тајкунско-лоповских бандита.....