Kostić kupio Viktorija grupu!

J. SUBIN / D. STOJAKOVIĆ

09. 07. 2018. u 08:10

"MK grupa" sada definitivno preuzima kompaniju biznismena Milije Babovića pošto je 15. juna uplatila avans bankama

Костић купио Викторија групу!

Miodrag Kostić / Foto Tanjug

SRPSKI biznismen Miodrag Kostić kupio je "Viktorija grupu"! Kako "Novosti" saznaju, Kompanija "MK grupa" platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski deo ove kompanije. Cena je zasad tajna. Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je, kako su naše novine još prošle godine pisale, sa tri preduzeća.

Dosadašnji većinski vlasnik "Viktorija grupe" Milija Babović zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern "Agrokor" bio na korak od toga da kupi "Viktoriju". Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo je i kompanija najbogatijeg hrvatskog biznismena ušla u poznate probleme. "Viktorija grupa" godišnje izveze robu za 178 miliona evra.

Kompanija "Viktorija grupa" imala je brz i snažan rast, ali je pre nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. Sušna 2012. donela je mali rod uljarica i žitarica, zbog čega je došlo do docnje u vraćanju kredita. Ipak, usledio je reprogram dugova i "Viktorija" je nastavila sa radom, ali je paralelno tragala za partnerom.

Ovom transakcijom, "MK grupa" je postala vlasnik i "Sojaproteina", šidske uljare "Mladost", SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.

U "MK grupi" su ranije isticali da planiraju nove investicije iz oblasti agrara i da je to prirodan sled jačanja njihove konkurentnosti.


PRODAJA Milija Babović / Foto N. Skenderija / Foto Promo


"Viktorija grupa" svoje proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasira na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom sveta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vredeo 178 miliona evra.


Foto Promo


KRAJ ŠIRENjA U AGRARU?

KAKO "Novosti" saznaju, preuzimanjem "Viktorija grupe" Miodrag Kostić je zaokružio svoj posao u agraru i ne planira dalje širenje u ovoj oblasti. Jedina grana koja će nastaviti ekspanziju je turizam. Može se očekivati da poveća broj hotela u svom vlasništvu. Trenutno su u njegovi hoteli "88 rums" u Beogradu, "Šeraton" u Novom Sadu, "Grand", "Anđela" i "Konaci" na Kopaoniku, kao i dva objekta franšize "Kempinski" u slovenačkom Portorožu i Savudriji, u hrvatskom delu Pipranskog zaliva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

dragan

09.07.2018. 08:27

Nije postala vlasnik sojeproteina.Tako su Karici i Miskovic kupovali sve zivo dok su imali banke.NOVI AGROKOR.

Рашо

09.07.2018. 08:41

Очигледно је у нашем накарадном систему за партијског благајника само је небо граница.

misko

09.07.2018. 08:52

Sta to znaci za proizvodjace suncokretovog semena, paore, dali je ovom kupovinom ostvario monopol na trzistu? Hoce li nasa vlada dozvoliti izvoz suncokreta u BIH, Madjarsku, Hrvatsku?

Nenad

09.07.2018. 11:42

Sada je zaokruzio sva otkupna mesta za zitarice i uljarice i Srpskom seljaku se nepise dobro. To ce se veci brzo pokazati padom otkupnih cena starog kukuruza pa do otkupa novo pridoslih kultura....Hotel u Novom sad je otkupio od lokalnog mocnika koji nije mogao da legalizuje nelegalnu nadogradnju i u spregi sa vlastodrscima je to sve lepo uknjizio i na rados klijenata otvorio.To je biznismen sa velikom sposobnoscu transformacije i manjkom postovanja za obicnog coveka i njegovom zeljom da zivi.

LOLA

09.07.2018. 11:44

NOVAC U SRBIJI JE PRESKUP ALI KAD JE NEKO SPOSOBAN ONDA SE TO OVAKO ZAVRŠI.PROPAST AGROKORA I BALKANSKOG REGIONALNOG TRŽIŠTA JE ODAVNO NAJAVLJENA I ŠTA BI SA TIM.AKO IMATE NEKOG KO ZNA DA NAPIŠE TEKST IZ EKONOMIJE DAJTE MU ŠANSU DA RADI.

f

09.07.2018. 11:47

ma kraju se sve svede na jednog truta koji misli da je svemocan dok ne dodje do zida ...

Zoran Petrovic

09.07.2018. 12:25

И ја бих да ми је држава омогућила да се на почетку богатим као он, а да ником не плаћам порез.Сад бих порез плаћао и ја.