Zelena struja na čekanju

M. SPASENOV

ponedeljak, 19. 03. 2018. u 20:02

Зелена струја на чекању

Mini hidroelektrana na Banjštici kod Vranja / Foto J. Stojković

Na našim rekama više od 800 lokacija za male hidorelektrane, a izgrađeno samo 88. Kada bi sve bile izgrađene, mogle bi da obezbede kilovate za grad veličine Niša

ZAJEDNO bi mogle da zadovolje osnovne potrebe za strujom za oko 150.000 domaćinstava. Grad veličine Niša. Toliko struje bi mogle da proizvedu sve planirane male hidroelektrane, za koje postoji više od 800 lokacija. Danas samo 88 njih pravi "zelene" kilovate. Izgradnji malih proizvođača čiste električne energije na rekama, na put često staju zaštitnici prirode, ali glavna prepreka jeste - administracija. Samo pribavljanje potrebnih odobrenja traje od četiri do pet puta duže od izgradnje objekta.

Katastar postojećih lokacija za male hidorelektrane napisan je daleke 1986. godine. Radili su ga stručnjaci "Energoprojekta", a ima 840 lokacija ukupnog kapaciteta 435,14 megavata.

PROČITAJTE JOŠ: Grčić: Ne pada nam na pamet da privatizujemo nijedan deo EPS-a, o tome samo Đilas razmišlja

- Trenutno je u izradi novi katastar malih hidroelektrana koji će biti završen do kraja 2018. godine - naglašavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike. - U Srbiji trenutno postoji 88 MHE ukupne instalisane snage 55 megavata, a ceo elektroenergetski sistem ima više od 7.200 megavata snage.

Dozvole da podigne centralu na reci zatražilo je 15 investitora. Jedan od njih je odobrenje dobio 2015, naredne godine je dozvolu dobilo njih pet, a lane njih devet. Procene Ministarstva pokazuju da će to biti investicije od oko 3.000 evra po kilovatu za male elektrane snage do 200 kilovata i oko 2.250 evra za centrale snage do jednog megavata.

PTOČITAJTE JOŠ: Kineski energetski džin stiže u Srbiju

Prema rečima profesora Slobodana Ružića, energetskog stručnjaka, male hidroelektrane su jedan od tri naša najveća energetska resursa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

VAPAJ EKOLOGA - EKOLOZI stalno postavljaju pitanja koliko HE ugrožavaju ekosistem, ne videći benefite tih objekata - kaže Ružić. - One menjaju termoelektrane, smanjuju se emisije štetnih gasova. Važnije je zdravlje dece u Obrenovcu, od riba u nekom eko-okruženju. I one su bitne, ali se dobrim planom one mogu zaštititi od HE. Štete po prirodu od malih hidroelektrana su mnogo manje od onih koji imaju drugi objekti. U Ministarstvu energetike kažu da za izgradnju malih elektrana na rekama dozvole daje i Agencija za zaštitu životne sredine i da je šteta od malih proizvođača struje na rekama svakako značajno manja od proizvodnje struje iz lignita u termoelektranama.

- Pored biomase i vetrogeneratora su hidroelektrane, ali one su na prvom mestu kada su investicioni troškovi u pitanju i problemi koje je potrebno rešiti da bi ovakvi objekti bili izgrađeni - naglašava Ružić. - Za biomasu je potrebno mnogo uslova, a investicije su zaista velike. Zato u Srbiji tek niče jedan pogon koji će struju proizvoditi iz biomase. Za vetroparkove su potrebne velike površine, a reč je o značajnim investcijama i samo se moćni ulagači usuđuju da uđu u takve poduhvate. Male hidorelektrane imaju mnogo prednosti...

Planovi za izgradnju malih hidorelektrana su veoma ambiciozni, ali je realizacija više nego skromna. Nerešeni imovinskopravni odnosi samo su jedan od problema.

- Državne institucije koje daju razne saglasnosti kasne - kaže Ružić. - Četiri do pet puta duže traju pripreme za izgradnju od same izgradnje. Prikupljanje potrebne dokumentacije traje bar pet godina, dok je za izgradnju objekta potrebno godinu dana.

POTREBNE ENERGETSKE DOZVOLE

ENERGETSKA saglasnost koju izdaje Ministarstvo rudarstva i energetike, samo je jedna od saglasnosti i dozvola koje je potrebno pribaviti do dobijanja građevinske dozvole.

Za izdavanje energetske dozvole potrebno je pribaviti: informaciju o lokaciji ili lokacijske uslove koje izdaje opština, kao i overenu izjavu odgovornog projektanta o primeni tehničkih propisa. Pritom se, uz informaciju o lokaciji, podnosi prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom ili studija opravdanosti sa idejnim projektom. Uz zahtev za sticanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača, potrebno je pribaviti: pravnosnažnu građevinsku dozvolu ili pravnosnažno odobrenje za izgradnju, koje izdaje opština; kopiju izvoda iz projekta za potrebe pribavljanja građevinske dozvole ili idejni projekat; mišljenje i uslovi o mogućnosti priključenja na distributivni, odnosno prenosni sistem izdat od strane operatera distributivnog, odnosno prenosnog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Никола

19.03.2018. 21:05

Када у рекама не буде више риба схватиће колико су "јефтини" киловати...

gornjo zaplanjac

19.03.2018. 21:07

u delu opstine g han gornjem zaplanju tacnije iznaad donjeg dragovla postoji idealno mesto za veliko jezero tj. mini eletranu,tu je pocetkom proslog veka i pocela izgradnja mini elektrane ,postoje i danas obrisi ali zbog ratova nije nastavljena izgradnja,pa bi zanteresovani za nastavak tog projeklta mogli da to pogldaju i nastave ,jer bi to bio ogroman napredak za gonji deo zaplanja ,pod uslovom ako je ljudima iz vlasti so g han do napretka gornjeg zaplanja

asaS

19.03.2018. 21:39

Hitajuci ka profitu putem nerealnog biznis plana protivzakonito su usetali u NP Stara planina, skandalozno posekli sumu i napravili ski stazu i hotel koji nije samoodrziv. Ekolozi tada isto kukalo a odgovori bili u stilu "nerealno posmatrate stvari". 10 godina kasnije zakupac zbrisao, erozija zemljista tamo gde se posekla suma, a drugih investitora nema.I posle tog gorkog iskustva se opet postavlja pitanje opravdanosti rada i kritika ekologa?

Vlada

11.07.2018. 07:31

E zbog te struje i Nisa vi unistite oko 3.000 km recnih tokova, tj. planinskih potoka sa najcistijom vodom i strpajte je u cevi. Svaka vam cast na ideji koja nema veze sa zdravim razumom.

LA 21 Nikolić

11.07.2018. 07:45

Svetska Banak je pre desetak godina stavila hidroelektrane kao velike zagađivače, i proizvođače gasova staklene bašte iz razloga što pored CO2 proizvode i metan koji nekoliko puta više utiče na klaimatske promee nego CO2! :(