Zbog suše, kukuruza neće biti ni za lek

J. Subin

11. 08. 2017. u 17:26

Због суше, кукуруза неће бити ни за лек
Ekstremno visoke temperature prepolovile ovogodišnji rod gotovo svih ratarskih kultura. Suncokreta 20 odsto manje, a šećerna repa 50 odsto. Ratari: Ovo je elementarna nepogoda

SUŠA je uništila ovogodišnji rod mnogih ratarskih kultura. Stručnjaci objašnjavaju da je kukuruz više nego prepolovljen, suncokreta će biti za 20 odsto manje nego prošle godine, soje za oko 60 odsto, dok šećerna repa može da bude uništena i do 50 odsto.

Brojke su daleko od povoljnih, a poljoprivrednici su ogročeni što ne dobijaju pomoć od republike i pokrajine, jer je srpske oranice, definitivno, zadesila ozbiljna elementarna nepogoda.

- Na ovogodišnji rod kukuruza presudno je uticala suša, ali i primena agrotehničkih mera - kazao je Milisav Stojaković, rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, na okruglom stolu koji je održan u Novom Sadu, u organizaciji Asocijacije "Žito Srbije". - Kukuruz se razlikuje od parcele do parcele, u zavisnosti od toga šta je tu bilo zasejano prošle godine, koji su hibridi korišćeni u ovogodišnjoj setvi, u zavisnosti broja biljaka po jedinici setvene površine i upotrebe mineralnih đubriva.

Zbog teške situacije kod mnogih poljoprivrednika, jer pojedini ove godine neće morati ni da ulaze u njive koliko im je rod uništen, iz Sabora proizvođača agroprivrede Srbije apeluju za neophodnu reakciju države. Oni su poslali i pismo Ministarstvu poljoprivrede sa predlozima kako da im se pomogne.

- Tekući krediti za poljoprivredu da se reprogramiraju na jednu godinu, a da se u tom periodu plaća samo kamata - priča Zoran Milićević, predsednik SPAS. - Tražimo i da se porezi, doprinosi i ostale dažbine na poljoprivredno zemljište obustave za ovu godinu, kao i da se što pre proceni nastala šteta na njivama i da se dozvoli lokalnim samoupravama da na svojim teritorijama proglase elementarnu nepogodu.


SOJU NAPALA I BOLEST

PREDSEDNIK Udruženja "Žito Srbije" Vukosav Saković naglasio je da ovogodišnja suša uništila prinos i da će prema prvim procenama biti čak 30 do 50 odsto manji nego lane.

- Soja je pretrpela znatnu štetu, jer je uz sušu pogođena i biljnim štetočinama i bolestima - objasnio je Saković. - Kod soje se očekuje pad prinosa sa skoro četiri tone po hektaru, koliko je bilo u 2016. godini, na dve tone. Kod kukuruza, optimisti predviđaju rod od pet tona po hektaru, dok pesimisti smatraju da će rod biti manji od dve tone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Profa

11.08.2017. 18:49

Šta reći za ovu istinitu vest, tuga i jad,.. Seljaku ova država od kad je na vlasti sns ne pomaže ništa, čak su i subvencije koje su bile male u odnosu na druge zemlje i eu smanjlli sa 12000na 4000dinara,toliko dase zna prava istina, a porez su podigli za 50%

Francesco

12.08.2017. 13:42

@Neće našeg - A u tim zemljama je navodnjavanje normalna stvar jer njihovi poljoprivrednici ne voze kola od 50000 evra ne nose telefone od 1500. Zato i imaju novac za ulaganje u svoju imovinu. Naši seljaci hoće da im građani plate sve, od benzina do propale godine, a da ti isti građani za uzvrat ne dobiju ništa, pa čak ni niže cene kad je rod dobar, već se viškovi proizvoda bacaju i uništavaju kako im cene ne bi padale. Šta reći, manje skupih vozila, telefona, manje spratova na kućama i eto para.

Glas razuma

11.08.2017. 18:53

Odlicno,bice veca cena,a i prilika za vucica da opet nekako "spase" Srbiju...

tesa

11.08.2017. 21:53

prinos nikakav subvencije smanjene uaganje veliko a porez u Niskoj opstini ekstremno visok jer su svo poljoprivredno zemljiste prebacili u gradsko gradjevinsko zemljiste pa je porez sada 42 000 din.po hektaru a susa uzela svoj danak

Deda

12.08.2017. 11:37

Prebace poljoprivredno zemljište u građevinsko. Naplaćuju mnogo veći porez. To zemljište nema upšte infrastrukturu za građevinsko. Kome ga prodati kao građevinsko.

Srbin Iz Hercegovine

12.08.2017. 22:29

Ova vest nije tacna.rod ce biti manji ove godine ali ne toliko tragicno koliko kukaju nasi seljaci i kvazi analiticari.ukoliko drzava zeli da proveri stvarno stanje ovog roda, neka ukine carine na godinu dana na kukuruz i soju pa da vide kako ce cena domacih proizvoda da ostane mirna i odjednom ce biti solida rod.

Tropski dani

13.08.2017. 10:52

Treba odvojiti susu usled smanjene kolicine vode u zemljistu,od visednevnih visokih temperatura koje su u vise navrata napravile vecu stetu od suse.Na biljkama su listovi sprzeni na temperaturi koja na suncu iznosi vise od 50 c.Moje iskustvo sa malinama gde sam imao deo pokriven mrezom i manji deo bez mreze.Zalivanje kap po kap bilo je jednako,a prinos na ne pokrivenoj bio je upola manji sa mestimicno izgorelim liscem sitnim i sasusenim plodovima.