Proizvodnja veća, EPS stabilno i u 2017. godini

Beta

01. 01. 2017. u 17:19

Elektrane EPS-a u 2016. godini proizvele su 36,5 milijardi kilovat-sati, što je kako je rekao ministar energetike, za oko 1,5 odsto više električne energije od plana

Производња већа, ЕПС стабилно и у 2017. години

TENT

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić posetili su termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, a prvi čovek EPS-a je u predvečerje 31. decembra obišao i rudare na kopu "Drmno" i energetičare u termoelektrani "Kostolac B".

Snabdevanje električnom energijom u novogodišnoj noći bilo je potpuno stabilno, a kupcima "Elektroprivrede Srbije" 31. decembra 2016. godine isporučeno je 116,7 miliona kilovat-sati.

"U 2017. očekujemo povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede i elektroenergetski sistem spreman je za 2017. godinu", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Teško je i kompleksno voditi i organizovati ovako veliki i složeni sistem, obezbediti sinhronizovanu proizvodnju uglja, električne energije, ali sam uveren da ćemo u sinergiji naših energetskih kompanija, ministarstva i Vlade Srbije, to apsolutno obezbediti".

Elektrane EPS-a u 2016. godini proizvele su 36,5 milijardi kilovat-sati, što je kako je rekao ministar energetike, za oko 1,5 odsto više električne energije od plana i skoro 2,5 odsto više nego u 2015. I rudarski sektor je sa godišnjom proizvodnjom od 37,7 miliona tona uglja, premašio plan za dva odsto.

"Tokom čitave godine obezbedili smo potpuno sigurno snabdevanje električnom energijom i za građane i za privredu i verujem time značajno uticali da se ostvari privredni rast od 2,74 odsto. Sigurno je da ne možemo da budemo ključni generator privrednog rasta u 2017, koji se očekuje da bude oko tri odsto, ako ne obezbedimo ukupnu energiju koja je potrebna da se rast ostvari", rekao je Antić.

On je naglasio da se prošle godine u TENT-u B vrlo ozbiljno radilo na remontu postrojenja i da je tu realizovan najveći kapitalni remont u okviru EPS-a. Radni vek bloka je produžen za novih 30 godina i više od 200.000 sati.

"Povećali smo mu snagu sa 618,4 na 650 megavata i dobili smo jedno savremeno postrojenje na koje smo ponosni, jer, ovako velikih blokova, kao što su B1 i B2, malo je i u Evropi", istakao je Antić.

V. d. direktora JP EPS Milorad Grčić istakao je da je remont Bloka B2 u TENT-u trajao oko šest meseci, da je više od 30 različitih firmi u isto vreme radilo na njemu i da je posebno ponosan na ljude iz termoelektrane koji su uspeli sve da organizuju i sinhronizuju, tako da se u malo slučajeva dešavalo da jedna kompanija smeta drugoj. On je rekao i da je sve je urađeno dva dana pre roka, što je značaan uspeh za tako veliki i složen poduhvat.

Obilazeći kostolačke rudare i energetičare, Grčić je rekao da je posebno ponosan što su kostolačke termoelektrane u 2016. godini proizvele 6,7 milijardi kilovat-časova električne energije što je najveća proizvodnja u istoriji.

"Nadam se da ćemo imati još stabilniju proizvodnju i ono što je najvažnije, da ćemo uspeti da obezbedimo bolje uslove za rad u svakom segmentu proizvodnje u kostolačkim elektranama i kopu 'Drmno'", rekao je Grčić.

On je obišao dispečerski centar kopa "Drmno" i operativni centar 5 BTO sistema odakle je svim zaposlenima čestitao Novu godinu. Grčič je istakao da je svima, koji se bave energetikom, jasno da se uvek prvo treba obratiti rudarima.

"Prvo rudarima treba reći hvala, jer da nema rudara ne bi bilo ni uglja, a onda uzalud termoelektrane. To je jasno svima", rekao je Grčić koji se preko radio stanice obratio zaposlenima na kopu "Drmno", koji su ove godine prvi put ostvarili maksimano projektovanu proizvodnju i za godinu dana iskopali više od devet miliona tona uglja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

sasa

01.01.2017. 22:01

znaci resili ste da nas potrujete do kraja,maksimalna prizvodnja maksimalno zagadjenje