Šta kada izgubite zdravstvenu legitimaciju: Nova knjižica stiže, tek pošto se stara odjavi

V. N.

petak, 03. 07. 2020. u 22:28

Шта када изгубите здравствену легитимацију: Нова књижица стиже, тек пошто се стара одјави
Prvo morate knjižicu u "Službenom glasniku" da proglasite nevažećom
GUBITAK zdravstvene knjižice jedan je od problema sa kojima se pacijenti najčešće suočavaju. U ovakvoj situaciji, problem se može rešiti u samo nekoliko koraka i nakon što knjižicu u "Službenom glasniku" proglasite nevažećom, i na portalu "eUprave" se možete prijaviti za novu ispravu.


KORAK 1
Osigurana osoba koja je izgubila zdravstvenu knjižicu treba da je odjavi tako što će popuniti određenu priznanicu i uplatiti iznos od 798 dinara na ime objavljivalja oglasa o izgubljenom dokumentu u "Službenom glasniku" Republike Srbije. Na osnovu kopije priznanice, koja je dokaz da je prethodna knjižice odjavljena, osiguranik može predati zahtev za izdavanje nove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

KORAK 2
Takođe, umesto odlaska u neku od filijala, građani se za novu zdravstvenu knjižicu mogu prijaviti i preko portala "e-Uprave" gde će izabrati opciju elektronsko podnošenje zahteva. Potrebno je prvo da popunite lične podatke koji su navedeni u formularu.

KORAK 3
Nakon toga, potrebno je da unesete podatak o nosiocu osiguranja, odnosno podatak koji je vidljiv na staroj zdravstvenoj knjižici i potvrdite na dugme "preuzmite podatke" nakon čega će u obrascu biti vidljivi vaši podaci. Ukoliko želite da vam se zdravstvena kanjižica dostavi na kućnu adresu, potrebno je da to označite na obrascu. Troškove poštarine plaća naručilac.

KORAK 4
Pre nego što potvrdite klikom na dugme "Podnesite zahtev" potrebno je da čekirate, odnosno klikneke na kvadratić koji se nalazi ispred polja "Saglasan/saglasna sam sa uslovima korišćenja".

KORAK 5
Kada podnesete zahtev, otvoriće vam se nova stranica, na kojoj ćete videti parametre za uplatu troškova. Neophodno je da platite 400 dinara ako knjižicu preuzimate u nekoj od filijala, odnosno 469 dinara, ukoliko želite da vam se dostavi na kućnu adresu. Potrebno je da uplatu uradite prema tačno navedenim parametrima kako biste dobili novu zdravstvenu knjižicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

d

03.07.2020. 22:51

izivljavanje bez kraja ... a koji ce vam kurac knjizica kad ionako ne mozete kod jebenih "doktora" a i sva ta sranja se ionako placaju ? jebo vam pas mater sugavu

nebojsa

03.07.2020. 23:03

Zapanjen sam! Neki su jos uvek ostali u proslom veku! Onog trenutka kada se prijavi nestanak kartice, automatski ima da bude poslata nova. Tako nesto nema nista sa sluzbenim listom .. Nadjite mi bar jednu zemlju u Evropi gde se to podize na taj nivo!