MOLEBNI kanon Presvetoj Bogorodici radi podrške odbrani prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, služen je sinoću novosadskom Uspenskom hramu u prisustvu nekoliko hiljada vernika koji su potom u litiji, kroz centar grada, došli u Saborni hram gde im se obratio episkop bački Irinej.

- Naše bogosluženje, hod kroz centar grada i sabairanje u Sabornom hramu nemaju nikakakav ovozemaljski cilj, ponajmanje politički i ideološki. Jedini cinj nam je da damo jedino moguću i pravu podršku našoj braći i sestrama u Crnoj Gori, koji već nedeljama molitveno, mirno i dostojanstveno izreažavaju svoj protest, tražeći svoja osnovna ustavna prava kao vernici i građani – rekao je vladika Irinej naglasivši da među osnovna ljudska prava spadaju i verska, odnosno sve ono što je u vezi sa crkvom i njenom svojinom stečenom tokom vekova.Vladika je posebno istakao primer policajca Šćepanovića iz Nikšića, koji je posle 30 godina provedenih u službi rekao da neće podići ruku na svoju braću.


- Takvih je mnogo. Većinska Crna Gora je protiv ovog nezakonito usvojenog zakona, koji direktno udara na osnovna prava naše Srpske pravoslavne crkve, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori.


SPC u svom moklitvenom i mirnom protestu ima podršku svih pravoslavnih crkava u svetu kao i svih dobronamernih iz drugih crkava i verskih zajednica, kazao je episkop Irinej i poručio da će se verni narod pridruživati ovakvim skupovima sve dok istina i prevda ne budu trijumfovali.