HRVATSKI ISTORIČAR TVRDI: Austrougarska izmislila Albance

J. S.

18. 10. 2018. u 21:27

Albansku naciju stvorili od četiri plemena koja se međusobno nisu ni razumela samo da bi sprečili izlazak Srbije i Rusije na Jadran – tvrdi Goran Šarić iz Rijeke

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ТВРДИ: Аустроугарска измислила Албанце

FOTO Pres služba KCNS

DRUGI put u razmaku od sedam meseci katolički teolog i istoričar Goran Šarić priredio je u četvrtak veče predavanje u prepunom Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.Tribina „Genetičko poreklo Srba i drugih evropskih naroda" privukla je više od 200 Novosađana.

Šarić je predavanje započeo konstatacijom da je poslednjih 200 godina na Balkanu britanska politika nepogrešivo uvek radila protiv naših interesa. Turska, koju su tada zvali „bolesnikom sa Bosfora", održavana je „na aparatima" samo da Srbija ne bi dobila svoju državu.

- Zašto? Zato da bi se Rusiji zaprečio izlaz na Jadran. Velika Britanija imala je politiku „Balans of the power”(ravnoteža moći) i nikada nije htela da dozvoli da neka država, pa bila to Francuska ili Nemačka ili Rusija, postane toliko jaka da ugrozi njene interese.- kazao je Šarić.

On je u nastavku predavanja kazao da je tokom celog 19. veka postojao prećutni dogovor između Britanije i Austrougarske koji se ogledao u tome da je Austrougarska uvek stajala na stranu britanske kolonijalne politike drugde u svetu, a Britanija je, zauzvrat, podržavala habzburšku politiku na Balkanu.

- Možda i poslednja velika pobeda austrougarske diplomatije bilo je stvaranje albanske nacije od heterogenih plemena koja se nisu međusobno razumela, imala su četiri veroispovesti i različite jezike. Takvu jednu „masu", koja je bila lojalna svakom okupatoru, oni su pretvorili u naciju samo zato da Srbija ne bi izašla na more - naveo je Šarić.

Dodao je da pošto je srpska vojska oslobodila Skadar, Drač i Valonu gde je dočekana kao oslobodilačka, Britanija i Austrougarska usmeravale su Srbiju na Bugarsku i zabranjivale joj da „gleda preko Drine". Austrougarska je,naime, najviše strahovala od toga da bi Srbija mogla da ujedini sve Južne Slovene i da će to značiti kraj austrougarskog carstva.

- Bili su u pravu, to se i desilo 1918. godine - konstatovao je predavač u KCNS a potom dodao i da nije istinita tvrdnja da su Srbi bili pod Turcima 500 godina. Podsetio je da je poslednji srpski car Jovan Nenad ubijen u zasedi 1527. godine. Srbi su potpali pod Turke tek 1545, a od tada pa do Karađorđevog ustanka prošlo je 300 godina. Nijedan metar Srbije nije bio 500 godina pod Turcima.

Šarić je podsetio da je najveći arheolog sa ovih prostora, pokojni prof. dr Đorđe Janković, ostao bez profesorskog zvanja na fakultetu jer je pobio tezu o doseljavanju Slovena na Balkan,dokazavši da su oni živeli tu i u vreme Rima.Tribinu je Šarić završio tvrdnjom da je najstarija kultura nastala na Dunavu i to ovim redom: najstariji je Lepenski vir, zatim slede Starčevo, pa vinčanska i sopotska kultura.

PREPRAVKE ISTORIJE REGIONA

ŠARIĆ je rekao istoričari u regionu redom tvrde da su narodi kojima pripadaju –autohtoni.Tako akademik Franjo Šanjek, teolog i istoričar koji je doktorirao na Sorboni, piše da su Hrvati na Balkanu od kamenog doba, a prof. dr Bisera Solić Buskailo, najveći bošnjački autoritet za jezike, tvrdi da su i Bošnjaci autohtoni. Muftija Zukorlić u svojoj knjizi „Drevna Bosna" ističe da su Sandžaklije i Bošnjaci autohtoni, kao što tvrdi i za Albance.

- Proizlazi da su svi autohtoni osim Srba, što je, naravno, netačno – kazao je Šarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

SCG

18.10.2018. 22:04

Sve je zapisano u knjizi pokojne Teodore Toleve- Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije.Tu je sve zapisano a podaci su iz Austrougarskih i vatikanskih arhiva.

Миро Марковић

19.10.2018. 02:14

@SCG - "СЦГ. Ово је одличан и тачан коментар. Због њене књиге, која је била уствари њена докторска теза, Албанци су је мучки убили, али њена записана доказивања су остала да трају и то не може нико да уништи. Аустроуграска никада није платила ратне одштете Србији, у којој је починила прави геноцид србског народа. Када се Први рат завршио, било је јасно да су Срби изгубли преко 2/3 својег мушког становништва. Ниједна друга држава захваћена буром Првог светског рата није ималавеће губитке од Србије.

bane vanga

18.10.2018. 22:08

Procirate 80 godina staru "Autobiografiju" Dizraelija, vecnog premijera V. Britanije, gde sve to pise...

Ivan Zgrozeni

18.10.2018. 22:15

1835. Srbija dobija Sretenjski ustav kojim se ukida feudalizam, seljaci postaju vlasnici zemlje i uspostavlja se podela na zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast. Srbi severno od Dunava i Save u Srbiji vide nadu za ne samo nacionalno oslobodjenje nego i socijalnu emancipaciju. Zbog toga Srbija smeta Austrougarskoj koja je i dalje feudalna pa uz pomoc feudalnih imperija Turske i Rusije uspeva da izdejstvuje povlacenje Sretenjskog ustava. U ostatku Balkana feudalizam ukida Kralj Aleksandar Agrarnom r

Stetniji Od Nacista

18.10.2018. 22:15

Engleska je izdala Dražu i dovela srbomrsca Josipa da komada Srbiju a u Prvom ratu, Srbi i Francuzi su krili od Britanaca da će krenuti u proboj Solunskog fronta jer su opravdano sumnjali da bi Englezi potajno javili i pomogli Bugare i Austrougare. Nije Mahatma Gandi džabe rekao "Ako na dnu mora vidiš dve ribice da se svađaju - znaj da je engleska podmornica u blizini". To su najveće mutivode na celom svetu i tako vekovima

Чикириз

18.10.2018. 23:06

Ко је тај последњи српски цар Јован Ненад убијен из заседе1527 године???! Никад чуо! Из које је династије?! Када је крунисан за цара??

Дарко

25.12.2018. 09:32

@Чикириз - Ено му споменик у Суботици, није проблем наћи податке на интернету...

драгана

25.12.2018. 15:03

@HPV - Vlasi su nastali seobom Arsenija Čarnojevića. Srbi koji su se neznatno "pomerili",par vekova živeli na prostorima Rumunije.Sada,nit su Rumuni, a nit su Srbi.Kakav nrolit!Nemaju ni pismo,ni jezik,a ni neku veru (tek sujeverje).

Cica

18.10.2018. 23:53

A ko je izmislio Hrvate?! Ni reči o tome?? Biskup dubrovački Mato Vodopić (1816-1893) pred dubrovačkim katolicima jednom reče: „sila nam je da budemo Hrvati, i to valja biti ako nećeš da te mnogi progone, premda ni mi u djetinjstvu, ni naši oci, ni naši djedovi, nijesmo znali za to ime." Ne verujte mnogo ovom jezuiti, mutne su to igre.

САМО ПИТАМ

19.10.2018. 00:19

Зашто овај Хрватски историчар не открије гроб и трагичну судбину нашега врховног команданта Драже ?

Zoran

19.10.2018. 00:41

@САМО ПИТАМ - Jel te ne bi bilo sramota da ti on to uradi? Ajd sto ti niko od istoricara koji rade u Srbiji ne prica ovo, nego jedan Hrvat, jos hoces i Drazin grob da ti nadje.

Aleksa Komatina

19.10.2018. 00:29

zato je i doslo do krimskog rata. da rusi ne bi stigli do carigrada. jer bi se onda osnazili i imali pristup direktan sredozmelju

iz glave

19.10.2018. 07:11

гђа Лукић Пјановић, гдин Милојевић, гдин, Деретић, гдин Филиповић, гдин Дамјановић и многи други, а сви Срби, пишу о овоме и много древнијем, а "наши" медији их 100% игноришу ево 100г....

Dragan

19.10.2018. 07:20

Mala korekcija, mozda nije izmislila Albance, medjutim albansku drzavu zasigurno jeste.

ZABA

19.10.2018. 11:15

Mozda su izmislili rec ali bilo je uvek arnauta, pricao mi je deda koji nikada nije upotrebio rec siptar a pogotovu albanac. Za njega je postojao samo arnaut.

др Милан Лекић

19.10.2018. 12:23

Хрватском историчару потребна је активна легитимација да теоретише о пореклу Срба. Потребно је да јавно изнесе своје научно мишљење о томе ко су данашњи Хрвати у етничком смислу, објасни њихову аутохтоност почевши од крапинаца Чеха, Леха и Меха, када су први пут постали књижевно-историјска "појава" на српском етничком простору између Саве и Јадрана и каква је у томе улога триденске опседнутости Далмацијом и комплементарним фантазијама Хабсбурговаца на исти простор. као Исусовац, он то зна!?

realist

26.12.2018. 15:44

To su poznati pod imenom ARNAUTI-ZLATINCANI,koji su palili Lesocki Manastir,to su ti Zlotvori koji nemaju nikakvu veru.