Ovo su dobitnici priznanja Najplemenitiji podvig godine

J. MATIJEVIĆ

23. 01. 2018. u 20:30

Specijalni žiri izabrao podvižnike u 2017. Ivan Ristić iz Leskovca dobitnik je 55. prestižne titule. Zlatne plakete i monahinjama manastira Sveta Petka kod Paraćina i Jovani Leposavić iz Beograda

Ово су добитници признања Најплеменитији подвиг године

Foto Z. Jovanović

U NAŠOJ tradicionalnoj akciji "Najplemenitiji podvig godine", žiri, predvođen akademikom Matijom Bećkovićem, u utorak je odlučio - Ivan Ristić (39), iz Leskovca, dobitnik je 55. prestižne titule najplemenitijeg pojedinca u minuloj godini. Ovaj stariji vodnik Prve brigade VS u Pančevu položio je ispit čoveštva kada se goloruk bacio na nasilnika i sprečio ubistvo. Naočigled mnogobrojnih posmatrača, Ivan je, rizikujući svoj život, spasao život žene koju je muškarac pokušao da ubije nožem. Za žiri je njegovo delo - baklja plemenitosti.

- Ivan je dao najlepši primer naše, ljudske strane hrabrosti i čoveštva - rekao je akademik Matija Bećković, predsednik žirija. - Od stotina onih koji su nemo posmatrali maltretiranje žene, samo Ivan se odvažio da skoči na nasilnika i spreči ga u naumu da je ubije. Svedoci su rekli da se bacio na njega u trenutku kad je oštricu noža primakao ženinom vratu.

Zadivljen bespoštednom, višedecenijskom brigom o ženama zarobljenog detinjstva i sputanog pokreta, žiri je jednoglasno odlučio da zlatnom plaketom za najplemenitiji kolektivni podvig nagradi monahinje manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina. Čitav život ovog sestrinstva potpuno je posvećen zaboravljenima, čak i od svojih porodica.

PLAKETA TAMARI SPECIJALNO priznanje žirija za najplemenitiji podvig biće uručeno i Tamari Grujić, autorki emisije "S Tamarom u akciji". Svojim serijalom, prema mišljenju članova žirija, Grujićeva podstiče plemenitost i požrtvovanost, i ostavlja dubok trag humanosti u društvu.

Hrabrom Aleksandru Ćupu (39), iz Novih Banovaca, posthumno je dodeljena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig. Spasavajući tuđe živote, Dragan je dao - svoj. Poginuo je na auto-putu kod Dobanovaca, kada je pokušao da pomogne ljudima koji su "puntom" udarili u bankinu. Aleksandar je otrčao prema unesrećenima, a onda je naišlo drugo vozilo, koje je na zaleđenom putu izgubilo kontrolu...

Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio Jovani Leposavić (16), iz Beograda. Golmanka ŽFK Crvena zvezda, posle teške borbe sa karcinomom male karlice, dobila je bitku za život. Kada je izlečena, organizovala je niz humanitarnih akcija za najmlađe onkološke pacijente.

Srebrne plakete dobiće i Farhad Nuri iz Avganistana, komunalni policajci Miloš Nikolić i Igor Milosavljević, Marijan Arsić iz Vučaka, "Vozači velikog srca", Milunu Đačiću iz Mišićeva, Rodoljub Nićiforović iz Pariza, policajac Ivan Ember iz Temerina, vatrogasci iz Velsa, vatrogasac Miodrag Rajković iz Niša i LJubomiru Antonijeviću, iz Kuršumlije.


Zlatne i srebrne plakete za najplemenitiji podvig godine biće uručene 13. februra u 12 časova u Skupštini grada Beograda.

Ivan Ristić / Foto N. Subotić

ŽIRI POD "PALICOM" BEĆKOVIĆA

UZ akademika Matiju Bećkovića, u žiriju "Najplemenitijeg podviga godine" su i akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, zastupnik načelnika VMA pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević, humanitarac Arno Gujon, novinar Branko Stanković, direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović i glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" i svih izdanja Kompanije Milorad Vučelić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije