POPUNA upražnjenih eparhija, kadrovske promene, kao i pripreme za Svepravoslavni sabor zakazan za naredni mesec biće najvažnije teme redovnog prolećnog zasedanja Svetog arihijerejskog sabora Srpske crkve, koje danas počinje u Pećkoj patrijaršiji.

U Velikoj lavri kod Peći patrijarh Irinej i svi episkopi služiće Svetu arhijerejsku liturgiju, posle čega će učestvovati u obredu priziva Svetog duha. Arhijereji srpske crkve prisustvovaće u nedelju službi u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prizrenu, gde će biti osvećena obnovljena zgrada Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija. Radni deo zasedanja počeće u ponedeljak 16. maja u Beogradu.

U Patrijaršiji srpskoj naglašavaju da dnevni red zasedanja nije poznat, jer će on biti utvrđen na samom početku Sabora. U crkvenim krugovima, međutim, spekuliše se da će najveća neslaganja izazvati kadrovske promene u vrhu SPC.

- To su najosetljivija pitanja koja utiču na odnos snaga u Saboru, a time i na ishod mnogih crkvenih odluka - objašnjavaju u SPC. - Gotovo je sigurno da će Sabor doneti odluku o promeni na čelu Niške eparhije. Vladika Jovan (Purić) više neće biti episkop. Na ovakav ishod uticali su problemi koje je imao sa lokalnim sveštenstvom, ali i njegovo slabo zdravlje.

Poznavaoci crkvenih prilika navode da je najozbiljniji kandidat za nišku eparhiju vladika raško-prizrenski Teodosije, mada ne isključuju da patrijarh Irinej privremeno preuzme vođenje svoje stare eparhije. Vladike su rešene da u slučaju Teodosijevog premeštaja, na Kosovo ne dovode episkopa sa strane, već im je bliža ideja da žezlo povere nekom od igumana manastira u pokrajini.

NIKANOR OSTAJE U BANATU VLADIKA Nikanor, uprkos nezadovoljstvu dela sveštenika, najverovatnije će i dalje biti na čelu Banatske eparhije. Klirici iz Banata ovog arhijereja optužili su za niz zloupotreba, pronevera i mobing. Uprkos njihovim optužbama u vrhu SPC za sada ne postoji volja za smenom ovog arhijereja. Optubne protiv njega razmatrao je Sveti sinod, ali nije doneta nikakva odluka o njegovoj odgovornosti.

Na dnevnom redu Sabora najverovatnije će se naći i stanje u Nemačkoj. Izvori "Novosti" kažu i da bi zbog nepravilnosti u radu eparhije u Frankfurtu mogao da bude smenjen vladika Sergej, koji je na njenom čelu proveo nepune dve godine. U njegovom sedištu bila je nedavno delegacija Patrijaršije, koja je utvrdila niz ozbiljnih problema i odgovornost vladike.

Jedna od najvažnijih tema ovogodišnjeg zasedanja biće situacija u Republici Srpskoj i reorganizacija ustrojstva crkve u BiH. Vladike će razmatrati ideju o stvaranju još jedne eparhije, koja bi bila stvorena od delova postojećih episkopija i čije bi sedište bilo u Doboju.

Ovaj potez ojačao bi duhovni život, ali i uticaj SPC posebno u svetlu političkih i drugih turbulencija kroz koje BiH prolazi. U središtu ovih promena mogao bi da se nađe i vladika bihaćko-petrovački Atanasije (Rakita), koji uživa poverenje beogradske Patrijaršije.

Kao najozbiljniji kandidat za mitroploiju u Sarajevu važi dosadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom. On se smatra pogodnom ličnošću za ovo mesto, posebno imajući u vidu dobru saradnju sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom. Njemu se daje prednost u odnosu na vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija, koji se smatra produženom rukom predsednika Milorada Dodika.

* Pećka patrijaršija mesto okupljanja vrha SPC


HRAM U CIRIHU NIJE UGAŠEN

HRAM Svete Trojice u Cirihu i crkvena opština u tom švajcarskom gradu nisu ugašeni, rečeno je za "Novosti" u krugovima bliskim vrhu Patrijaršije.

- U toj crkvi uticajan je prota Draško Todorović, koji je bio u sukobu sa bivšim episkopom Konstantinom, ali se ne miri ni sa načinom na koji sadašnji vladika Andrej njom upravlja - kažu naši sagovornici.

Todorović je na čelu Humanitarne organizacije HOKS, koja je pružala veliku pomoć i podršku svom narodu u otadžbini. On je prvi upozorio da su zbog lošeg odnosa vladike Andreja vernici u Cirihu ostali bez prostorija, bibilioteke, pa čak i statusa crkve u ovom gradu.