Britanke dale život za Srbiju

Marko PRELEVIĆ

11. 02. 2011. u 20:56

Британке дале живот за Србију
Književnica Luiz Miler piše knjigu o bolničarkama u Prvom svetskom ratu. Biografija o Flori Sandes podseća na godine prijateljstva između dva naroda

ZA razliku od Srba, Britanci imaju kratko pamćenje. Retko ko u mojoj domovini zna koliko je Srbija propatila, ili da su Srbi stali rame uz rame sa nama. Sramota je što su se dve zemlje sa tako jakim istorijskim vezama toliko udaljile. Nadam se da će se to promeniti, i da će moj rad o „škotskim bolnicama“ u Srbiji i o Flori Sandes, jedinoj Britanki u srpskoj vojsci tokom rata - koliko god skroman bio - tome malo doprineti.

Ovako govori Luiz Miler, književnica iz Škotske, već godinama obuzeta sudbinom hrabrih Škotlanđanki koje su krajem 1914. pohrlile u Srbiju, kako bi negovale povređene srpske soldate.

Do ove je priče - kaže nam samo nekoliko dana pre nego što će doći u Kragujevac, gde će 14. februara, u saradnji sa Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva, biti odata pošta stradalim humanitarkama - došla je gotovo slučajno.

BRITANIJA ZABORAVILA NEKOLIKO knjiga o Flori Sandes i škotskim bolničarkama napisano je tokom osamdesetih godina prošlog veka, ali u Britaniji nisu prošle previše zapaženo - objašnjava Luiz Miler (na slici). - Moja knjiga „Život kapetana Flore Sandes“ je nominovana za jednu prestižnu nagradu u kategoriji biografije. Napisala sam je u saradnji sa njenim potomcima, koji žive u Engleskoj i Južnoj Africi. Nadam se da će biti objavljena i u Srbiji.

- Tu se, opet, vidi razlika između Srba i Britanaca: kod nas je rad ovih žena potpuno zaboravljen. Ne pominju se u udžbenicima istorije, a iako je Prvi svetski rat započeo u Srbiji, istočnom frontu se ne poklanja velika pažnja. To je samo fusnota u britanskoj istoriji. Šteta, jer čim malo zagrebete, vidite jednu neverovatnu priču - govori Luiz Miler.

To je storija o jedinstvenoj zdravstvenoj ustanovi u istoriji medicine, „Bolnici škotskih žena“, u kojoj su radili isključivo dobrovoljci sa Ostrva.

Ovakvih je bolnica, gde su se negovali ranjenici i bolesnici, samo u Srbiji - razorenoj i ratom i epidemijom velikog tifusa - tokom 1915. bilo četiri: u Kragujevcu, Mladenovcu, Valjevu i Lazarevcu. Jedna je delovala i u Dobrudži, još tri na Solunskom frontu. I dve škotske ambulante u Francuskoj zbrinjavale su srpske ranjenike.

Zato je ovo, kaže Luiz Miler, i priča o odanosti i požrtvovanju, i neobičnoj bliskosti dva naroda - Škota i Srba.

- Žene su tada u Britaniji bile tretirane kao osobe drugog reda. A kada su došle u Srbiju bile su jednake, i sve su, bez izuzetka, govorile o hrabrosti i ljubaznosti vašeg naroda. Kakav šok je to za svakoga ko bez razmišljanja prihvata sve što piše o Srbima u ovdašnjim novinama!

Više od dvadeset Britanki preminulo je u Srbiji. Tri su pokopane u Kragujevcu, među njima i najpoznatija, dr Elizabet Ros. Na njenom grobu na gradskom groblju u srcu Šumadije piše: „Ona je dala svoje srce srpskom narodu“.

A Flora Sandes, odlikovana ordenom Karađorđeve zvezde, junakinja nove knjige Luiz Miler, ostala je da živi u Beogradu i posle rata, udala se za „belog Rusa“ Jurija Judeniča i 1941. ponovo obukla uniformu, kada je Jugoslaviju napala Nemačka. Zato je odvedena u koncentracioni logor.

- Ona nije bila samo srpska heroina. Flora Sandes je i jedina Britanka koja je zvanično bila vojnik u Prvom svetskom ratu, i naravno, jedini oficir. A čin narednika je dobila u srpskoj vojsci. Oduševljava me što vi Srbi, nimalo nalik na nas Britance, ne zaboravljate ljude koji su vam činili dobro.

NOVAK ĐOKOVIĆ AMBASADOR
OD velike je važnosti da zapadni mediji počnu da govore lepše stvari o Srbiji. U tom smislu, vaš najveći ambasador je Novak Đoković - poručuje Luiz Miler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Milojko iz Prtilovca

12.02.2011. 00:53

Srbija i Britanija nisu nikada bile prijateljske države, a ni saveznici u Prvom i Drugom svetskom ratu! Možda je bilo izolovanih slučajeva između pojedinaca i nekih organizacija, koje su stvarale privatne veze, ali to su sporadični slučajevi. Pročitajete knjigu "Nevoljni ratnici" i videćete kakve su im bile zle namere u WW1. Setite se Slobodana Jovanovića i Draže u WW2 pa će vam biti jasno kako su izdali i prodali Srbe Nemcima pa potom Staljinu i Titu

Dule Los Angeles

12.02.2011. 03:30

Hrabre Skotlandjanke su mnogo pomogle Srpskoj Vojsci.Bolnice Iako skromno opremljene,bile su prave "Luke Spasa",za ranjene i bolesne.Britanska Vlada je radila suprotno-sve protiv saveznika Srbije.Njeni brodovi nisu dozvoljavali francuskim da Srbima doruri municiju u najktiticnijim momentima tokom nemacke ofanzive 1915.Takodje njeni brodovi su sprecavali Francuze ,da Vojsku koja je presla Albaniju,preveze na Krf.Nikola Pasic je tada javno govorio"Da nije Nemaca Englezi bi bili najgori Narod".

kursula

12.02.2011. 12:07

Po svemu Britanija nikad nije bila prijateljv Srbiji i srbima. Ali su ljudi iz Britanije bili često na našoj strani i podržavali nas kao ove žene koje su došle ovde kad je za to bilo najgore vrijeme. Ovo je mogao da uradi samo neko ko je izuzetan po svojim ljudskim kvalitetima. Na stranu britanska zvanična politika.

Aleksandra Milošević

12.02.2011. 13:47

Odlična stvar, baš mi je drago što će takva knjiga postojati, a u baš se nadam da će i već napisana knjiga „Život kapetana Flore Sandes“ biti prevedena na srpski.

Milojko iz Prtilovca

12.02.2011. 15:21

Srbi znaju o humanitarnim delima škotskih bolničarki, u našim knjigama o WW1 se stalno pominju, a o Flori je ekranizovana tv drama, u glavnoj ulozi je Ana Sofrenović. Međutim, Britanija ne zna za njih, tako da verujem da će ova knjiga biti prvenstveno za njihovo tržište. A, patetične pokušaje u izgrađivanju "prijateljstva" između nas i njih ne treba prihvatiti, jer sa njima uvek treba biti obazriv!