Draži se ni smrt ne priznaje

V. C. S.

28. 09. 2011. u 20:59

Najviše postupaka rehabilitacije bez epiloga zbog nedostatka dokumentacije. Dokazi o umrlim licima izvode se na zahtev naslednika

NIKOME ne bi trebalo da bude sporna činjenica da je general Dragoljub Mihailović streljan 17. jula, na Adi ciganliji, što je i utvrdila državna komisija. To, ipak, ”zbunjuje” Veće Višeg suda u Beogradu, koje je rešilo da odloži ročište o rehabilitaciji bivšeg komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini dok sud ne dobije nesporne dokaze da je Mihailović ubijen. Podaci o smrti traženi su od matičara opštine Ivanjica, Arhiva Srbije i BIA.

Ovo će, međutim, biti problem, jer pisani tragovi o streljanju i mestu egzekucije nisu pronađeni. Praktično, jedini trag o njegovoj smrti je izveštaj u listu ”Borba” od 18. jula 1946, u kom stoji da je Mihailović streljan dan ranije.

- Verujem da je zahtev suda čista formalnost, ne samo u slučaju Mihailovića, već i u slučaju svih koji su završili posle rata u masovnim grobnicama, često bez suđenja i dokaza da su umrli - kaže za ”Novosti” državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

REŠENO 1.480, A 800 POSTUPAKA U TOKU DO sada je u Srbiji doneto 1.480 rešenja o rehabilitaciji, a pred višim sudovima vodi se nešto manje od 800 postupaka. U toku su postupci za vraćanje časti i ugleda nekadašnjem maršalu dvora Bošku Čolaku Antiću, kao i Milanu Stojadinoviću i Milanu Nediću.

On dodaje da je veoma važno shvatiti da postupak rehabilitacije Mihailoviću nije suđenje ni Draži, ni četničkom pokretu, već sud treba da se izjasni da li je general imao fer suđenje, u skladu sa demokratskim standardima i ljudskim pravima.

- Fer suđenja nije bilo, što potvrđuju i dokumenti Forin ofisa pristigli iz Britanije, i svedočenja američkih pilota. Bilo je pritisaka na svedoke, nije bilo vremena za žalbu... Sve su ovo razlozi da se poništi presuda - objašnjava Homen, i dodaje da novi Zakon o rehabilitaciji, koji je samo privremeno povučen iz skupštinske procedure, treba da reši i pitanje onih koji su streljani bez suđenja. Oni će automatski biti rehabilitovani.

Paralelno sa procesom rehabilitacije Mihailovića, teče i proces rehabilitacije kneza Pavla Karađorđevića, koji se vodi od 2008. Kako kaže beogradski advokat Dušanka Subotić, koja vodi ovaj proces, postupak se odužio zbog dokumentacije:

- Poteškoće nastaju jer sud mora da pribavi različite dokaze iz arhiva. Do te dokumentacije nije jednostavno doći. U ranijim slučajevima upućivali smo stranke da same pribavljaju dokaze, pa su postupci tekli brže, ali bilo je i onih slučajeva gde nismo mogli da nađemo krivičnu presudu ili dokaz o smrti lica, pošto su arhive uništene.

Tada obično zainteresovana strana, odnosno pravni naslednici, u vanparničnom postupku dokazuju da je neko lice preminulo, a sud izvodi dokaze i saslušava svedoke. Ovakvi postupci duže traju, ali na kraju, ipak, budu i formalno završeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

nesa inzenjer

28.09.2011. 21:07

Možda je već ranije preko dva svedoka upisan kao partizan, i sad uživa u penziji negde na Dedinju. Ko zna?

D'Witch

28.09.2011. 23:04

@nesa inzenjer - a mozda i jeste... Jovanka ce najbolje znati, sto nju neko ne pita? Nema teroije da ne zna. Dovodila ga je TItu na sastanke....

Filip Jovanovic

28.09.2011. 21:08

Bitno je da onaj srbomrzac lezi u kuci cvijeca, a to sto se ne priznaje ni Drazina smrt nije nista narocito, je li? Sramota! Ja jesam zivio u Titovo vrijeme, ali Tita ne volim. Bez obzira sto se ne zna Drazin grob, trebali bi na Adi napraviti neki veliki spomenik i muzej, i da se snimi neki lijep i istinit film o Drazi i cetnicima.

SRBIN CG

29.09.2011. 15:58

@Filip Jovanovic - I sto je jos sramnije,njegov general bruka i sramota u vidu jadnog jova kapicica (namjerno malim) sprda se u tv emisijama,ismijava i svoje saborce a pri tom bijo otvoreno za odvajanje cg. Njega treba pritisnuti,pod stare dane ga pritvoriti isto kao i sto je on radio,konfiskovati mu svu imovinu dok ne kaze dje leze kosti prvog srpskog gerilca  i vođe trećeg srpskog ustanka!!!!!!!!!!!!

D'Witch

28.09.2011. 23:03

@Marko - Jeste, Marko, ti si bio na licu mesta tamo cetrdesetih pa znas ko je sramota Srbije... ni ti ni ja ne mozemo da kazemo nista sa sigurnoscu, prema tome, najbolje je ostaviti te price na miru. Ovi po sudovima ce na kraju da nadju veliko nista dok Englezi ne otvore svoje arhive. kod njih se jos nalaze desetine hiljada strana materijala o nasim krajevima u 2. svetskom ratu, i ceka se sa objavljivanjem.... a niko ne trazi otvaranje. najlakse je trubiti tako u prazno - kriv je-nije kriv.... tjah...

soekozara

29.09.2011. 00:39

Drzavnoj komisiji dostavila sam pouzdane i proverene podatke da Draza NIJE STRELJAN!Umro je 10.04.1967. u Ljubljani kao pripadnik KOSa 23. Korpusa.Pozivam Vladu Srbje da oslobodi cuvanja drz. tajne Gordanu Mihailovic.Neka saopsti da li je u prisustvu Mitje Ribicicca, Frace Popita iSt/ Dolanca njen otac sahranjen 12. 04. 1967?Pukovnik KOSA Borut Knafelc ju je docekao na zelez. stanici i sproveo do Srpskog vojnog groblja iz I SV. rata gde i danas leze kosti Draze Mihailovica

olivera

29.09.2011. 09:17

Ako znate za Boga pustite tog coveka ili koljaca ili kako hocete da ga nazovete nek mu kosti pocivaju pa ma gde bile.

Andrei

29.09.2011. 10:45

Gospodo!Nijedan srbski istorik ne koristio ruski vojni arhiv! NKVD a poto KGB sledili za sudboj Mihailovica. On umer u Ljubljani 1967. goda. Po etomu vasa kommisija ne mozet nista da nadje.Nritanija NICEGO ne znala o ego sudbini, tak da smesno to sto pisut o POUZDANOSTI arhiva Foreign Office. Niti jedan od osudjenih NIJE STRELJAN na Ade! Zato tam i nema kostiju. Serbi, citajte knigu Boruta Knafelca ,,Tajne KOSa,, Ljubljana 1997. Tam vse pise pro pohoron Mihailovica.

Maganik

29.09.2011. 10:56

Skinimite ga više !!!Taj je pobio više Srba i napismeno bio saveznik sa okupatorima.Dokle ćete lagati ovu djecu ???

SRBIN CG

29.09.2011. 15:54

Jedan od najvecih srpskih sinova,mucenik koji je dva puta krvarijo za Srbiju dozivijo da ga izda svoj narod i na kraju ubije Srbin (sramota srpskog roda) krcun!!! Cica,poslije 50 godina komunistickih lazi morace se naci mjesto gdje su te vezanog preselili u bezsmrtne Srbe!! Koprcaju se jos misici komunisticki,ima ih jos malo,vrlo malo ali su na izdisaju!!!

Dragan Bozic

29.09.2011. 20:50

Mozete ga Vi (gospodo-drugovi) ubijati non-stop, ali Dzabe!!!! Vase Krcune, Rankovice,Save Kovacevice Srbi su poodavno bacili pod tepih.Draza nije ''mrtav'' Draza zivi medj' Svetosavnim Srbima, Drazi se redovno drzi hramovni parastos.

Radomir Pavicevic

29.09.2011. 22:23

Kako sada trazite da se prizna Drazina smrt a ovamo pjevate i pisete '' Ziv je draza umro nije dok je Srba i Srbije''. Samo neka vas zamajavaju sa Drazom odk prodaju kosovo. Vas nije briga za kosovo no sada brinete sto je sa Drazinim kostima. Taj isti koji je to inicirao bivsi komunista trazi da se prizna kosovo. Nije ga briga za kosovo i Srbe na kosovo nego mu je vaznije da pronadje Drazine kosti. Dobro on zna sto je bilo sa Drazom jer je bio komunista, a i englezi su mu prijatelji.

dejan bg

30.09.2011. 12:55

@Radomir Pavicevic - A tebi je muka sto Srbi vole Drazu i Vuka... Ta tvoja demagogija ne pali kod Srba.

Radomir Pavicevic

30.09.2011. 15:09

@Radomir Pavicevic - Dejane nije mi muka samo vi volite Drazu i vuka.

Filip

30.09.2011. 09:58

Sve dok u potpunosti ne budemo "sahranili" komunizam u Srbiji ne mozemo se nadati zivotu.

Plavi

30.09.2011. 13:57

Kao da smo u nekoj crnohumornoj komediji sad još ispade da pokojnik mora sam da dokaže da je mrtav. Hoće li se već jednom istina saznati?

Ragusa

30.09.2011. 19:17

Poznat je program Draže Mihailovića i instrukcije podređenim od 29.12.1941Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju,etnički čistu i u granicama Srbije,Crne Gore,BiH,Banata i Bačke.Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nacionalnih elemenata,Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Slovenačke,čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa,a BiH od muslimanskog i katoličkog življa.

Dragan Bozic

30.09.2011. 21:28

@Ragusa - Jos jedna o velikih lazi komunistickog sistema!!!! Da je Draza zagovarao taj oblik Velike Srbije, nebi u pocetku pa cak i dobrim delom rata u svojim redovima imao vise procenata drugih nacionalnosti od partizanskog pokreta.Zvonko Vuckovic je Hrvat, Fehim Musakadic musliman, Karl Novak slovenac,Mustafa Mulalaic musliman,Marijan Strnisa slovenac itd.Podsecam da je kroz ravnogorski pokret proslo preko 7.000 muslimana, i recimo da su bijeljanski muslimani docekali Drazu kao oslobodioca.Sta sad!!!

Ragusa

30.09.2011. 19:23

Zdravko Dizdar istraživanjem je došao do podataka da je stradalo 200 000Hrvata i 100 000 Muslimana od četnika i ti zločini se još istražuju,Naime u Dalmaciji su surađivali sa Talijanskim fašistima i vršili pokolje jer Dalmacija je bila pod upravom talijanskih fašista,Čak je i Pavle Đurišić odlikovan željeznim križem od Hitlera,Po podacima i zapisima iz NDH su čak povremeno surađivali i sa NDH(Dinarski četnici).

Dragan Bozic

30.09.2011. 21:22

@Ragusa - Taj isti Zdravko Dizdar je ''tim brojem'' hteo da umanji zlocin Ustasa i raznih ''handzar divizija u sklopu NDH.Eto recimo Ti navodis ''Dizdarove gluposti'' o 200.000 ubijenih Hrvata od strane cetnika???Sto je laz na lazima, jer u operativnom delu JVUO recimo dinarskog, srednjebosanskog i drugih prekodrinskih korpusa nije ni zivelo toliko Hrvata!!!Mislim da si malo pomesao zlocine.Drugo Dizdar u svojim ''glupostima'' svrstava sveukupne zrtve Hrvata medju kojim su i blajburski koljaci-ustase.

Maksim KG

30.09.2011. 20:53

Ja ne shvatam kako ovi potomci komunista vise ne shvataju,da je General Mihailovic vec rehabilitovan od naroda,dzaba vam ove opstrukcije i ovi bezvezni komentari,on ce ostati vecnoi medju nama i u nasim srcima.